Головна Новини Політика внутрішня політика Політичний листопад в Україні: яких важливих подій чекати й чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Політичний листопад в Україні: яких важливих подій чекати й чому

Експерти прогнозують нестабільну роботу Ради, кадрові зміни в уряді, а також падіння рейтингу української влади

26 жовтня 2021, 14:51
Поділіться публікацією:

Триває останній тиждень досить спекотного у політичному сенсі жовтня. Ми стали свідками зняття з посади спікера парламенту Дмитра Разумкова, призначення на його місце Руслана Стефанчука, нових підозр меру Одеси Геннадію Труханову та одного з лідерів ОПЗЖ Віктору Медведчуку.

Політичний листопад в Україні: яких важливих подій чекати й чому

Політичний листопад в Україні: яких важливих рішень подій чекати й чому - фото з відкритих джерел

Крім того, з'явилися дані про офшори президента Володимира Зеленського, під будинком якого, як і під будинком його попередника Петра Порошенка, пройшли акції протесту.

У Раді почали розглядати проект держбюджету-2022, причому одразу стало відомо і про проблеми, пов'язані з цим процесом.

Експерти спрогнозували для порталу "Коментарі", яким буде в Україні політичний листопад.

На тлі посилення криз листопад буде дуже спекотним

Політтехнолог, фахівець із антикризових кампаній Денис Богуш упевнений, що невдоволення президентом та його командою продовжить наростати.

"Ми вже побачили соціологію, яка фіксує падіння рейтингу і Зеленського , і "слуг" . І це навряд чи вдасться зупинити. Те, що після літа рейтинг Зеленського трохи злетів, пов'язане із Днем незалежності, парадом, самітом Кримської платформи. А українців зараз турбують нагальні проблеми, у тому числі пов'язані з опалювальним сезоном , зі зростанням тарифів та цін. З усім тим, із чим влада явно не впорується", – пояснює Денис Богуш.

Він також наголошує, що президент Зеленський виявляється зовсім не таким, як його герой Голобородько із серіалу "Слуга народу". Кортежі, проживання на держдачі, офшори – все, що таврував артист Зеленський, отримав Зеленський як президент. Чим, на думку політтехнолога, вдарив у саме серце свого електорату.

"Команда, яку він завів у владу, вражає непрофесіоналізмом. Більше того, вони настільки нелякані, що всі свої фінансові питання не підчистили. А нові корупційні скандали накочують як снігова куля. Плюс – тотальне недотримання законів, норм, регламенту. Це все більше викликає відторгнення. І на цьому фоні звучить заява секретаря РНБО Данілова про необхідність зробити Україною сильною президентською республікою. На мою думку, такі заяви – це як сірник біля бочки з порохом народного гніву. Може рвонути будь-якої миті", – попереджає Денис Богуш.

Враховуючи все це, експерт прогнозує дуже спекотний листопад на тлі криз, що посилюються.

"Локдаун, швидше за все, запровадять тотальний по всій Україні. Що не дивно, з огляду на те, що ми входимо до топ світових лідерів за смертністю, що в нас вкрай мало вакцинованих. Якоюсь мірою локдаун зменшуватиме можливість масових протестів. Фоном для яких стануть зростаючі тарифи та ціни. Невдоволення зростає, люди озлобилися. Можливі розрізнені протести, але передумов для Майдану все ж таки немає, – зазначає експерт. – Зеленський, на відміну від Януковича, не сприймається переважною кількістю українців як абсолютне зло. У нього вже сформувався свій ядерний електорат, який все пробачатиме, вважаючи, що президентові просто заважають ті чи інші вороги".

Будуть кадрові зміни в уряді

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов також прогнозує, що у листопаді вся країна піде у "червону зону". На його думку, влада використовуватиме це для стимулювання добровільно-примусової вакцинації.

"Також можна припустити, що під приводом локдауну обмежуватимуть можливість для вуличних протестів. А вони назріватимуть, зважаючи на те, що у листопаді люди почнуть отримувати перші платіжки за опалення, які, м'яко кажучи, не потішать", – зазначає експерт.

Він також прогнозує нестабільну роботу Ради з огляду на необхідність ухвалення низки спірних законопроектів, розгляд держбюджету, вельми вільне трактування регламенту з боку нового спікера – Стефанчука.

Будуть, на думку Кирила Молчанова, кадрові зміни в уряді. І міністр екології Роман Абрамовський , який уже подав у відставку, лише перша ластівка, запевняє експерт.

"Є як мінімум три-чотири кандидати на вихід, включаючи міністрів оборони та соцполітики, – каже експерт. – Спробують "слуги" змінити і закон про столицю, щоб позбавити мера Києва Віталія Кличка на посаді голови КМДА. Думаю, це стане завершальним етапом зачистки тих, хто мав свою точку зору. А після Разумкова таким, мабуть, залишався лише Кличко".

Раніше "Коментарі" писали, що необхідно знати про вибори у Харкові.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини