Головна Новини Політика внутрішня політика Прокол із держпереворотом: експерти розповіли про головні підсумки тижня, що минає
commentss НОВИНИ Всі новини

Прокол із держпереворотом: експерти розповіли про головні підсумки тижня, що минає

Тиждень, що минає, виявився дуже насиченим на вагомі події. Після анонсу президента на пресмарафоні найбільше українці чекали 1 грудня як дату, коли мав відбутися держпереворот

4 грудня 2021, 13:42
Поділіться публікацією:

Тиждень, що минає, запам'ятався прийняттям низки важливих законів, включаючи закон про держбюджет-2022, виступ президента України у Верховній Раді, що посилився протистоянням між Банковою та найбагатшим українцем – Рінатом Ахметовим. Політичні підсумки тижня оцінили для видання "Коментарі" експерти.

Прокол із держпереворотом: експерти розповіли про головні підсумки тижня, що минає

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Якщо справді президент запобіг держперевороту його анонсом, то це перемога всієї країни

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков вважає, що цього тижня було кілька ключових моментів.

"Перше – держпереворот, що не відбувся, який прогнозувався на початок грудня. Якщо справді президент запобіг держперевороту його анонсом, то це перемога всієї країни. Навіть хай і ціною тимчасового падіння акцій українських компаній. Є політтехнологічний прийом, який називається щеплення. Він полягає у тому, що якщо ви знаєте, що опоненти готують якусь кризу, її потрібно анонсувати. Тоді криза виявиться менш болісною, а заходи – неефективними. Я вважаю, що у президента були досить вагомі підстави, щоб серйозно говорити про держпереворот, що планується", – зазначає Сергій Биков.

Другим важливим моментом експерт вважає щорічне послання глави держави до Верховної Ради.

"У ньому президент прозвітував про те, що вже зробила його команда. Як виявилося, багато в нашій країні було вперше. Нова інфраструктура, цифровізація, а зростання зарплат та обсяг економіки перевищило показники 2013 року. Це стислий звіт, який переривали овації парламенту", – нагадує експерт.

Третє – вдалося ухвалити ресурсний законопроєкт № 5600, акцентує Сергій Биков.

"Він підвищує ренту для видобутку наших природних ресурсів та наводить лад у фіскальній політиці. Цей закон потрібен не лише щоб у держави були гроші оплачувати армію, зарплати вчителів чи лікарів, але й щоб у нас з'явилася справжня податкова дисципліна. Ну, а четвертий ключовий момент випливає з третього – парламентарі ухвалили загалом держбюджет. Бюджетом завжди будуть незадоволені та знайдуть, за що його критикувати. Але збільшення майже втричі (зі 118 до 320 млрд) грошей на соцзахист мене порадувало", – резюмує голова ІНПОЛІТ.

Тиждень, що минає, запам'ятався трьома провалами для влади

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков головною невдачею Зеленського вважає, що українці категорично не повірили в анонсований президентом на початок грудня держпереворот.

"У світі була стривожена реакція, а українці чітко розібралися, що це просто відрижка шоу-бізу. Не лякалися, не виходили на вулиці на захист президента, навпаки, стібалися та веселилися, що говорить про падіння довіри до влади", – пояснює аналітик.

Другим провалом він називає відмову російського президента Володимира Путіна виходити на прямі переговори з Володимиром Зеленським, на які він його закликав під час виступу у Раді.

"Хоч за посередництва турецького президента Реджепа Ердогана, хоч без нього. Кремль продовжує наполягати на своєму трактуванні "Мінська", і до його позиції все більше починає схилятися колективний Захід", – зазначає Олександр Кочетков.

Третім провалом він вважає те, що Рінат Ахметов не поспішає приходити до Офісу президента зі своєрідною капітуляцією та згодою на всі висунуті владою умови.

"Відповідно, не припиняється і жорстка критика Володимира Зеленського на телеканалах ахметівських", – резюмує аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерт розповів, чому Зеленський пожартував із заявою про держпереворот.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини