Головна Новини Політика президент Екватор каденції Зеленського: що ми почуємо на пресмарафоні глави держави
commentss НОВИНИ Всі новини

Екватор каденції Зеленського: що ми почуємо на пресмарафоні глави держави

Президент України відповідатиме на запитання журналістів упродовж трьох годин

26 листопада 2021, 11:21
Поділіться публікацією:

Прессекретар президента України Сергій Нікіфоров на своїй сторінці у Facebook опублікував пост, у якому навів список ЗМІ, запрошених на пресмарафон Володимира Зеленського, анонсований на 26 листопада.

Екватор каденції Зеленського: що ми почуємо на пресмарафоні глави держави

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Зважаючи на список, чого чекати на пресмарафоні? Яких тем торкнуться? З цими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Запитань у суспільства до президента накопичилося багато

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, що список із 30 ЗМІ – показовий. І зазначає, що у ньому представлено п'ять іноземних ЗМІ (Reuters, Deutsche Welle, AFP, Bloomberg, BBC).

"Для пресконференції президента, як на мене, могла б бути ширша палітра. А так бачимо усічений варіант як іноземної, так і української преси. Але явно президент не має бажання влаштовувати тижневий марафон з питань-відповідей і бити минулі рекорди. Хоча питань якраз таки назбиралося багато. Втім, частково деякі Зеленський може висвітлити не лише сьогодні, а й у щорічному посланні президента до Ради 1 грудня. Плюс певні роз'яснення ми бачимо від пресслужби президента, радників голови його Офісу", – зазначає аналітик.

Але все одно питань у суспільства накопичилося багато. На думку Олександри Решмеділової, так чи інакше їх всі порушать сьогодні. І говорити, швидше за все, будуть як мінімум за семи блоками.

Перший – іміджевий. Оприлюднення Pandora Papers (офшори), "вагнергейт", окремі журналістські розслідування (ювілей Єрмака, корупція тощо).

Другий блок – безпека. Буде – не буде війна? Нападе — не нападе РФ ? Введуть — не введуть воєнний стан ? Різні думки транслюються. Важливо, що скаже президент. Олександра Решмеділова припускає, що він сконцентрує у своїх відповідях те, що вже озвучили глава МЗС Кулеба, секретар РНБО Данілов та інші представники Зе-команди вчора на "плюсах" у програмі "Право на владу".

Третій блок — енергетика. Як пройдемо опалювальний сезон? Чому підійшли до нього із такими проблемами? Замерзнемо — не замерзнемо? Буде світло – не буде? Транзит, постачання газу тощо.

Четвертий блок – загальна економіка. Бюджет, нова угода з МВФ, що взагалі відбувається. Чи буде спільний локдаун для економіки?

Звідси, на думку аналітика, витікає п'ятий блок питань – ковід. Чемпіони ми з боротьби з ним чи ні? Що з вакцинацією, із забезпеченням лікарень, із сертифікатами тощо.

Шостий блок – свобода слова, ЗМІ, стосунки із журналістами.

Пов'язаний з ним сьомий блок – деолігархізація, переділ медіа, протистояння ОП з рядом олігархів тощо.

"За часом все це триватиме дві-три години. Але нічого глобального, глибинного несподіваного там не прозвучить, – упевнена Олександра Решмеділова. – Не вийде Зеленський, як свого часу Єльцин, із заявою "я втомився, я йду". Не звільнятиме і Єрмака, чого вимагають активісти. Максимум на що піде ОП – допит Єрмака у Державному бюро розслідувань (що вже анонсовано). Можливо, тимчасове усунення від виконання обов'язків на час розслідування. При цьому не забуватимемо, що ДБР — підконтрольний президенту. Отже, все буде передбачувано".

Питання стали гострішими, а президент – більш відірваним від народу

Політтехнолог, політичний консультант Анне Бикова впевнена, що президент проводить цей пресмарафон не тому, що такий лояльний і відкритий, а щоб остаточно не бути звинуваченим в антинародності, антидемократичності, тоталітаризмі, "лукашенчині".

"Список ЗМІ – прогнозовано урізаний у порівнянні з двома попередніми великими пресконференціями. Те, що було 10 жовтня 2019 року у фуд-холі Kyiv Food Market (тоді спілкування Зеленського зі ЗМІ тривало понад 14 годин, а акредитовано було близько 300 журналістів) – це була одноразова акція гіпернародності, гіперлояльності. Зрозуміло, що таке вже не повториться. Питання стали гострішими, а президент – більш відірваним від народу", – пояснює експерт.

На думку Анне Бикової, цього разу список журналістів хоч і не є абсолютно лояльним до Зеленського, але вивірений так, щоб уникнути великої кількості незручних запитань. Вони, звісно, будуть. Але – дозовано.

"Можливо, частину питань уже узгоджено з пресслужбою президента. Можливо, що навіть усі. Не виключаю, що є якісь рамки тем, побажання з питань. До того ж варто очікувати на озвучення заготовлених президентом тез, незалежно від питань, які будуть ставитися, – прогнозує Анне Бикова. – Класично торкнуться тем конфлікту на Донбасі, фінансово-економічної ситуації в Україні, питань охорони здоров'я. Президент, найімовірніше, посяде позицію, нібито лояльну до людей, говоритиме, що треба бонуси за вакцинацію видавати у готівковій формі. Однозначно, що ми почуємо заготівлі навіть, якщо щось раптом піде не за сценарієм".

Раніше на порталі "Коментарі" — Викриття та гостра критика Зеленського з Єрмаком: чи виправдані звинувачення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини