Головна Новини Політика внутрішня політика Політичний грудень в Україні: експерти прогнозують проблеми для влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Політичний грудень в Україні: експерти прогнозують проблеми для влади

Експерти прокоментували для видання «Коментарі-Україна»

28 листопада 2021, 22:06
Поділіться публікацією:

Внутрішньополітичний прогноз України на грудень. Які важливі події можуть статися? Як вони позначаться на країні? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".

Політичний грудень в Україні: експерти прогнозують проблеми для влади

Рада (фото з відкритих джерел)


Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що на першому плані у грудні будуть кілька етапних голосувань у Раді. Вони, на думку експерта, є важливими з погляду подальшого розвитку ситуації у країні.


"По-перше, це, звісно, держбюджет-2022, голосування у другому читанні. Здавалося б, із цим не повинно виникнути особливих проблем. Але на тлі останніх подій, пов'язаних , зокрема, з формуванням нових міжфракційних об'єднань, посиленням позицій екс-спікера Дмитра Разумкова, тим, що депутатські групи, які голосували синхронно з владою, почали підвищувати ставки у питаннях такої підтримки – можливі певні сюрпризи. Неприємні для Банкової та Грушевського", прогнозує експерт.


На його думку, другий момент, який вплине на ситуацію в країні – це вирішення питання щодо законопроєкту про столицю (з метою позбавити мера Києва Віталія Кличка на посаді голови КМДА). А саме: в якому форматі буде проголосовано, як буде проголосовано і чи буде…

"Все це може серйозно змінити політичну ситуацію, призвести до додаткової напруженості. Кличко вочевидь не збирає відступати. Він жорстко чинитиме опір атакам з боку Зеленського та Ко – з використанням усіх, доступних йому інструментів. А їх чимало. Плюс усі, хто виступає зараз проти чинної влади, є нехай і ситуативними, але – потенційними союзниками, – пояснює Ігор Рейтерович. – Третій момент – продовження кейсу так званої деолігархізації.


Це пов'язано як із тими законопроектами, які вже є в Раді, так і з новими ініціативами, які може ухвалити та сама Рада нацбезпеки та оборони. Протистояння, як мінімум, між владою та Рінатом Ахметовим, а, за великим рахунком, і багатьма іншими олігархами (які поки що трохи осторонь, але будь-якої миті готові включитися) – я думаю, що воно ще навіть не вийшло на свій пік. І цей пік можливий якраз у грудні".


Крім того, експерт припускає, що саме на початку зими рубом постане питання енергетичної безпеки. А це безпосередньо впливатиме і на політичні події. Так чи інакше це пов'язано і з бюджетом, і з деолігархізацією.


"Цей інструмент можуть використовувати як влада, так і її супротивники. Наприклад, Офіс президента намагатиметься розкрутити думку, що нібито саме олігархи заради збереження своїх позицій готові "заморозити" Україну, – зазначає Ігор Рейтерович. – Буде й низка інших факторів – продовження теми вагнергейту, розгойдування ситуації, пов'язаної з вимогою відставки глави Офісу президента (ОП) – Андрія Єрмака. Багато груп відчули слабкість влади. І намагатимуться її використовувати по максимуму".


Політолог, директор Департаменту внутрішньої політики та комунікації Українського інституту політики Олена Броницька вважає, що навряд чи саме у грудні варто очікувати на якісь глобальні політичні потрясіння. Передноворічний час до цього не сприяє, пояснює вона.


"Втім, можливо, заяви, зроблені президентом Володимиром Зеленським під час прес-марафону, отримають певну відповідь з боку найбагатшого українця Ріната Ахметова. Адже глава держави фактично звинуватив його у можливому залученні до спроби держперевороту. Ахметов як людина досить сильна, принципова, навряд чи залишить такі випади без наслідків. Можливо, буде звернення до суду. Подібні дії щодо президента вже анонсували нардеп Лерос, екс-керівник Головного управління розвідки Бурба. Тож Зеленського можуть чекати від трьох до п'яти судових розглядів", – прогнозує Олена Броницька.


Вона також зазначає, що оскільки Тимчасова слідча комісія (ТСК) з вагнергейту, яка працювала під керівництвом Мар'яни Безуглої з фракції "Слуга народу", не виправдала надій, можливо, у грудні знову порушать питання про появу у стінах українського парламенту нової ТСК щодо цього справі.


"На мій погляд – це було б правильно, якби до цієї ТСК увійшли незалежні ЗМІ, опозиційні політики, а також представники громадянського суспільства, – каже Олена Броницька. – Не виключено, що ТСК по дивній смерті нардепа Полякова може подати певні гучні дані, зокрема, що це було вбивство".


За словами експерта, цілком можливі акції протесту, особливо коли прийдуть платіжки за житлово-комунальні послуги. Вона також нагадує, що з 1 грудня анонсовано безстрокову акцію з вимогою відставки голови ВП Єрмака.


"Але з огляду на те, що Зеленський, схоже, беззавітно відданий цьому чиновнику, я сумніваюся, що він піде на звільнення цього персонажа, – зазначає Олена Броницька. – Особливих кадрових ротацій у Кабміні також не очікую. Основна, схоже, була зроблена на початку листопада. І поки що не видно, що планується нова. Що точно прогнозується, так це те, що рейтинги влади продовжать обсипатися. Тому що ніде не видно покращень, скрізь суцільні провали".


Нагадаємо, 2 листопада Верховна Рада ухвалила, нарешті, у першому читанні проєкт Закону про державний бюджет України на 2022 рік.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення


Новини