Головна Новини Політика рада Рада ухвалила Держбюджет-2022: про що свідчать результати голосування та чим завершиться бюджетний процес
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада ухвалила Держбюджет-2022: про що свідчать результати голосування та чим завершиться бюджетний процес

Доходи бюджету становили 1,267 трлн грн, а витрати – 1,442 трлн грн

2 листопада 2021, 18:24
Поділіться публікацією:

У вівторок, 2 листопада, Верховна Рада ухвалила нарешті у першому читанні проект Закону про державний бюджет України на 2022 рік.

Рада ухвалила Держбюджет-2022: про що свідчать результати голосування та чим завершиться бюджетний процес

Верховна Рада України - фото з відкритих джерел

Документ підтримали 273 депутати, 226 з яких – представники фракції "Слуга народу".

Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" підсумки голосування та спрогнозували подальший розвиток подій.

Видаткова частина прийнята на користь олігархів, які освоюватимуть кошти держскарбниці

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає, що голосування щодо бюджету виявило низку важливих речей.

"Перше – вдалося зібрати мінімально необхідну кількість голосів для формального існування монобільшості – 226. Цього явно недостатньо, щоб така більшість вважалася реальною. Але з формального погляду ситуація важлива для Офісу президента та особисто Зеленського. Можуть тепер говорити, що змогли забезпечити ухвалення держбюджету-2022 у першому читанні виключно самотужки", – зазначає Михайло Чаплига.

Другим важливим моментом вважає, що ніхто більше з фракцій (ані "Європейська солідарність", ані ОПЗЖ, ані "Голос" та практично вся "Батьківщина") цей документ не підтримали.

"Голоси дали лише два представники "Батьківщини", які вважаються людьми Ахметова. А також партійні групи олігархів – "За Майбутнє" (Коломойський) та "Довіра" (агро-олігархи на чолі з Веревським). Ну і традиційно підтримала частина позафракційних", – каже Михайло Чаплига.

На його думку, те, що прийнято, назвати бюджетом складно.

"Основна частка доходної частини – запозичення. За великим рахунком, доходної частини бюджету немає. Отже, голосування за такого роду "головний фінансовий документ" — фікція. Ну, а видаткова частина прийнята на користь олігархів, які освоюватимуть кошти держскарбниці. Питання лише в тому, хто і в якій частці "пилятиме" ті кошти, які Україна продовжить позичати. По суті – бюджет загнивання та смерті", – резюмує експерт.

Групи впливу у ВР досягли певного консенсусу

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків адвокат Михайло Дяденко вважає, що голосування за проект держбюджету довело існування у Раді неформальної коаліції: "слуги", "За Майбутнє", "Довіра", позафракційники.

"Реальна робота відбувадася у Бюджетному комітеті Ради. І ключові позиції було узгоджено саме там, – зазначає експерт. – Тепер справа за Кабміном, якому треба буде врахувати хоча б частково висновки Бюджетного комітету, проголосовані у першому читанні. І направити проект на друге читання до Ради з відповідними правками".

Михайло Дяденко не чекає на якісь сюрпризи під час прийнятя держбюджету-2022 у другому читанні та в цілому.

"Групи впливу у ВР досягли певного консенсусу, – пояснює він. – І бюджетний процес, схоже, завершиться без особливих скандалів та не під ялинку, як у нас бувало раніше. Звісно, буде традиційна критика з боку опозиції, спроби загальмувати процес. Ми вже бачили, як це зробили, наполягавши на постатейному голосуванні щодо поправок. Що, зрештою, не принесло опозиції жодних дивідендів".

Фактично бюджет готовий, вважає Михайло Дяденко. І називає його особливістю, як і бюджету поточного року, – націленість на інфраструктурні проєкти.

"Це і "Велике будівництво" (програма президента), і "Велика реконструкція". Те, що влада хоче зробити трампліном майбутньої передвиборчої кампанії. Великі кошти, що виділяються на ці проєкти, дозволяють задовольнити апетити усіх зацікавлених сторін. Які проголосували за такий проєкт бюджету", — резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" — Держбюджет-2022: на що слід звернути увагу уряду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини