Головна Новини Політика внутрішня політика Нове керівництво та виключення нардепів: підсумки та наслідки з'їзду "слуг народу"
commentss НОВИНИ Всі новини

Нове керівництво та виключення нардепів: підсумки та наслідки з'їзду "слуг народу"

Експерти оцінили рішення, ухвалені на з'їзді партії "Слуга народу", а також розповіли, чому нардепи не позбавили мандата екс-спікера ВР Дмитра Разумкова

16 листопада 2021, 10:24
Поділіться публікацією:

У понеділок, 15 листопада, відбувся з'їзд партії "Слуга народу". Новим головою СН стала Олена Шуляк, яка вже озвучила низку ініціатив, включаючи роботу дисциплінарної комісії. Також ухвалено рішення про виключення нардепів Артема Дмитрука та Людмили Буймістер зі складу парламентських комітетів. А Дмитрука – ще й із партії.

Нове керівництво та виключення нардепів: підсумки та наслідки з'їзду "слуг народу"

Слуга народу - фото з відкритих джерел

Експерти оцінили для видання "Коментарі" ці рішення та їх можливі наслідки. А також пояснили, чому в СН вирішили не чіпати екс-спікера Дмитра Разумкова , розмови про можливе виключення якого з лав партії з подальшим позбавленням мандату активно мусувалися напередодні з'їзду.

Створення дисциплінарної комісії обумовлено тим, що партія дедалі більше "розповзається", особливо в регіонах, де "слуги" можуть вступати до коаліції з політичними опонентами

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов наголошує, що "Слуга народу" (СН) – це не партія, а політичний проект. І не має значення у технічному плані, хто його очолює.

"Адже асоціюється СН виключно з однією людиною — з президентом Зеленським, — пояснює експерт. – Відповідно, новий глав партії буде просто виконувати все, що йому спустять з Офісу президента (ОП)".

За словами Кирила Молчанова, створення дисциплінарної комісії зумовлене тим, що партія дедалі більше "розповзається", особливо в регіонах, де "слуги" можуть вступати до коаліції з політичними опонентами.

"При цьому жодних кардинальних змін від політпроекту очікувати не доводиться, – упевнений експерт. – Шуляк, що стала біля керма СН, ніколи не займалася партійним будівництвом. І говорити про ефективність її роботи, мабуть, не варто. Щодо "інтриги" з можливим позбавленням мандата Разумкова… Який сенс Офісу президента це робити? У екс-спікера зараз дуже обмежений ресурс у стінах парламенту. А якщо його позбавити мандата – це швидше за все додасть йому рейтингу. Тому владі вигідно тримати Разумкова у ВР, періодично дискредитуючи та роблячи акценти, що він обирався від СН".

"Слуги" не відійшли від кампанії 2019 року, коли треба було говорити про все та подобатися всім

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно звертає увагу, що з’їзд представникам "Слуги народу" довелося зібрати через обставини. Змінився голова партії – Корнієнко пішов у віце-спікери парламенту. І потрібно було обрати наступника.

"Рішення про зміну лідера в СН так чи інакше назріло, – впевнена Олеся Яхно. – І це навіть не так пов'язано з особистістю лідера, як із тим, чи хочуть "слуги" зберегтися в політиці. Якщо хочуть – треба щось робити… Корнієнко періодично потрапляв до окремих скандалів. І не зрозуміло, чи вважався всередині партії сильним чи реальним її головою. Думаю, не особливо. Тому його звільнення з цієї позиції навряд чи стало чимось кардинальним. А якщо голова партії справжній, то його заміна може серйозно відчуватися. Нині цього немає. І це також питання до послідовника. Чи стане Шуляк справжнім лідером партії? Або її в перспективі можна буде так само легко, без наслідків змінити, як Корнієнко. Тому я й кажу, що в СН проблема не так в особистості лідера, як у тому, що партія має стати саме партією. Точніше сформулювати свою ідеологію, свої зрозумілі підходи, а не розмиті та абстрактні, які спостерігали раніше".

За Корнієнка ми бачили дивні пересування від лібертаріанства до центризму, спроби ставити за приклад Компартію Китаю, нагадує аналітик. На її думку, "слуги" не відійшли від кампанії 2019 року, коли треба було говорити про все та подобатися всім.

"Зараз вони мають перейти до конкретики. І з фракції, сформованої з представників різних груп, стати справді партією. Чи стануть чи ні – питання… Може вони й не хочуть де-факто ставати партією з чіткою, зрозумілою ідеологією", – розмірковує Олеся Яхно.

А Разумкова, на її думку, не виключили, можливо, щоб не надавати йому більшої уваги.

"На тлі зниження рейтингів Зеленського та СН, позбавлення Разумкова мандата лише додало б йому балів. Адже він і зараз позиціонує себе як альтернативний лідер від влади", – наголошує аналітик.

Раніше на порталі "Коментарі" — "Слуги народу" перемогли на довиборах до Ради, незважаючи на падіння рейтингів: що кажуть експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

snovsvt

16 листопада 2021, 17:51

Казка про міністра мвд рукзякяна. Жив-був рукзякян, самий хітрий із армян (навіть хитріший за пічальную лошадь лавриняна, главного поставщіка бєлого какао в кооператив озеро). І рішив він кошмаріть шоколадного петю з трьох сторон, зліва, зправа і зпосередині, а потім від своїх же кошмарень і спасать, такий був нехітрий план конвертації влади в гроші. І найняв він трьох капєєчний акторів на відповідні ролі. Зліва - Ківу красную жомовую яму, якого впіхував то в социки то в зажопу, зправа - псєвдонаці Білецького і його куплені проксі "нацкорпус" і зпосередині - псєвдогіка Геращенко і його шортліст дурнуватих кацапофілів "миротворець". Но с атаманом Зєльоний сей сємітский фокус нєудался, ібо і сам атаман сєміт отпєтий. Турнули рукзякяна, турнулі і його посіпак.


Новини