Головна Новини Політика рада Листопад у Верховній Раді: чого очікувати від депутатів і влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Листопад у Верховній Раді: чого очікувати від депутатів і влади

Експерти вважають, що важливими стануть рішення парламенту щодо Держбюджету-2022 та законопроєкту 5600

31 жовтня 2021, 18:42
Поділіться публікацією:

Листопад в українському парламенті. Чого чекати та чому? Які важливі закони можуть бути ухвалені протягом останнього місяця осені? Ці питання видання "Коментарі" вирішило поставити експертам.

Листопад у Верховній Раді: чого очікувати від депутатів і влади

Верховна Рада України - фото з відкритих джерел

Володимир Зеленський та його Офіс і надалі консолідуватимуть фракцію "Слуга народу"

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що початок наступного парламентського тижня проходитиме під знаком Держбюджету-2022.

Нагадаємо, що його поки що продовжують розглядати в першому читанні.

"Думаю, до середи депутати закінчать розглядати поправки щодо бюджету в першому читанні. Далі народні обранці ламатимуть списи об законопроект 5600 , який розглянуть за скороченою процедурою. Швидше за все, його ухвалять, хоча дискусії будуть. Далі, гадаю, розглянуть законопроекти про податкову підтримку індустріальних парків та фермерів. А ковидні законопроєкти, як відомо, мають намір розглянути на позачерговому, може, навіть у вівторок. Тут загалом буде консолідована позиція усіх фракцій і груп", – прогнозує Ігор Петренко.

На його думку, президент Володимир Зеленський та його Офіс і надалі консолідуватимуть фракцію "Слуга народу". Глава держави, зазначає експерт, зацікавлений у монолітності своєї команди для просування ініціатив та програмних обіцянок.

"Головне завдання Зеленського – це обмежити вплив Ахметова на парламент, з яким у нього зараз напружені стосунки. Думаю, що партійні групи "Довіра" та "За майбутнє" й надалі підтримуватимуть провладні ініціативи. Загалом жодної кризи поки не видно", – резюмує Ігор Петренко.

Інтрига місяця — перипетії із законом про деолігархізацію

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає:

"Перше і найцікавіше у прикладному плані – як працюватиме парламент в умовах "червоної зони" Києва ? Там усі 100% вакциновані? Та ще й є просто наполегливі антивакцинатори серед монобільшості".

Другим важливим моментом листопада для парламенту експерт називає розв'язання кадрових питань. У тому числі щодо відставки міністра охорони навколишнього середовища та природних ресурсів України Романа Абрамовського та ще низки заявлених кандидатів "на вихід" із Кабміну.

"Третє, це ухвалення закону про столицю, де "слуги народу" прямо порушують Європейську хартію про місцеве самоврядування (намагаючись позбавити міського голову посади керівника Київської міськдержадміністрації), але, як завжди, заперечують це. Якщо не боїтеся висновків європейців, то найкраще надіслати текст законопроєкту до Венеціанської комісії. Взагалі, битва за Київ попри вибори, що відбулися рік тому, триває, – зазначає Світлана Кушнір. – Правильніше, продовжуються спроби знищити політичні перспективи мера Віталія Кличка. Банкова намагається позбавити киян можливості обирати собі владу. Їй цікавіше самій керувати містом".

Продовжиться в листопаді, впевнена експертка, і битва за Держбюджет-2022 і законопроєкт 5600, яким більшість простих українців зобов'яжуть сплачувати нові податки.

"І інтрига місяця – перипетії із законом про деолігархізацію. Зокрема, тим, хто його підпише для відправки на підпис президенту. Пристрасті вщухли, але не зовсім, – наголошує Світлана Кушнір. – Як і прогнозувалося, у жовтні нерозуміння Офісом президента ролі парламенту, відсутність з боку Банкової поваги до законодавчої гілки влади призвели до зміни спікера Ради та зростання довіри в суспільстві до відставленого Дмитра Разумкова. На тлі падіння довіри до президента та партії "Слуга народу". Не виключено, що у листопаді "слуги" на цьому ґрунті спробують ініціювати вилучення мандата у Разумкова".

Раніше на порталі "Коментарі" повідомляли про політичний листопад в Україні: на які важливі події чекати й чому.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини