Головна Новини Політика президент Пресмарафон Зеленського: як відповіді президента влинуть на ситуацію у країні
commentss НОВИНИ Всі новини

Пресмарафон Зеленського: як відповіді президента влинуть на ситуацію у країні

Президент України понад п'ять годин спілкувався з представниками українських і міжнародних ЗМІ

27 листопада 2021, 15:52
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський провів у п'ятницю, 26 листопада, пресмарафон, який тривав п'ять з половиною годин. 

Пресмарафон Зеленського: як відповіді президента влинуть на ситуацію у країні

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Опитані порталом "Коментарі" експерти розповіли, куди може "качнути" Україну після низки гучних заяв, зроблених Зеленським (і у справі "вагнерівців", і щодо фактичного звинувачення на адресу найбагатшої людини України – Ріната Ахметова – у нібито підготовці держперевороту). Також експерти спрогнозували, чи очікувати на дострокові вибори – як президентські, так і парламентські.

В ОП хтось точно працює на те, щоб знищити сприятливі можливості Зеленського для реалізації його політики

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля вважає, що пресмарафон Зеленського відбувся не лише заради звіту з приводу екватора (2,5 року із 5 президентської каденції), а й ще, як мінімум, із двох причин.

"Перша – відповісти на звинувачення щодо "вагнергейту", зробивши це так, щоб акцентувати позиції Офісу президента (ОП) з цього питання. Нанести своєрідний контрудар. Друга – показати картинку, як президент "викликав на килим" Савіка Шустера та відчитав. У цьому вся є певна технологія. Не випадково саме у першому "турі", на першому столі (яких було п'ять, на кожному – шість журналістів), був саме ведучий ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера" на телеканалі "Україна". Зеленському було важливо одразу, поки пресмарафон дивляться з цікавістю, дати яскраву відповідь Шустеру – та кинути виклик Ахметову", – зазначає експерт.

На його думку, заяви про те, що надходить інформація про підготовку держперевороту, але президент не бачить можливості для цього, виглядає як спроба демонстрації сили. І відразу – запрошення до переговорів.

"Не виключаю, що сторони намагатимуться провести якісь консультації. Хоч виклик з боку президента було кинуто раніше – законом про олігархів. Саме після цього посилилася напруга між Зеленським та Ахметовим. А ось пресконференція 26 листопада фактично вивела це протистояння на новий рівень", – наголошує Володимир Воля.

На його думку, розмови про деякі записи, де нібито ведуться розмови про підготовку перевороту та можливість залучення до цього Ахметова — це однозначно політтехнологія. Питання лише – чия?

"В американському медіапроєкті Buzzfeed News серед фігурантів гіпотетичного держперевороту було згадано Василя Грицака – керівника СБУ часів президентства Петра Порошенка. Але ж сюди приплели й Ахметова. Виходить, що у "змові" брала участь людина Порошенка, а Ахметов розглядається як потенційний союзник. Насправді таким чином можна спробувати спровокувати реальний союз Ахметова та Порошенка (та інших), щоб Зеленський не зайшов далі у своїх авторитарних діях. Тому що вчора була очевидна демонстрація авторитаризму. Цікаво, хто в ОП це робить? На кого працює людина, яка використовує гостре емоційне сприйняття Зеленським усієї цієї медійної історії (коли на всіх каналах її критикують) – щоб зіткнути його з Ахметовим? Адже з погляду реальної політики – Ахметов для Зеленського є потенційно важливим стратегічним союзником. І якщо з ним не буде сварки, всі ці ігри Порошенка і Ко не зможуть досягти потрібного ефекту, включаючи дострокові парламентські вибори. І все ж хтось провокує цей конфлікт, як серйозну антипрезидентську коаліцію, але вже за участю Ахметова", – зазначає Володимир Воля.

На його думку, хтось в ОП точно працює на те, щоб знищити сприятливі можливості Зеленського для реалізації його політики.

"Для цього з-під Зеленського слід вибити дві опори, – вважає Володимир Воля. – Перша – голова ОП Єрмак із його архітектурою, усією вертикаллю, яку він ретельно вибудовував. Або (що реальніше) – позбавити Зеленської парламентської більшості. Тобто запустити перевибори. Якщо це станеться, не так важливо, хто знаходиться на чолі ОП – Єрмак чи хтось інший. Тому що президент зазнає стратегічної поразки".

Заявами про можливий переворот президент страхується передусім від дострокових перевиборів

На думку політолога Дмитра Воронкова, пресмарафон Зеленського був сповнений води. Тобто – розмитий і неконкретний.

"Президент неодноразово говорив про можливу ескалацію з Росією, але головне було зробити інформаційне вкидання про деякі записи спецслужб щодо планів організації внутрішньої дестабілізації України. Зрозуміло, через таємність держбезпеки деталі він не розголошував. Правда це чи ні – не важливо. Важливо, що це вкидання відбулося — і явно було зроблено не просто так. Причому сказав про це гарант на самому початку конференції. А, як відомо, глядач найкраще сприймає інформацію (і запам'ятовує її на довше), коли вона була озвучена на початку чи наприкінці", – пояснює політолог.

Він припускає, що ця інформація може бути потенційним фундаментом для запровадження режиму надзвичайної ситуації чи воєнного стану. Що відповідно заблокує можливі перевибори, які зараз невигідні президенту. Або змінить хронологію майбутніх парламентських і президентських виборів. Адже під час воєнного стану вибори проводити заборонено.

"Зеленському вигідно, щоби спочатку відбулися саме президентські вибори. Але ситуація склалася так, що першими (восени 2023 року) можуть відбутися саме парламентські. Можливо, заявами про можливий переворот президент страхується передусім від дострокових перевиборів", – розмірковує експерт.

Дмитро Воронков також робить висновки, що Зеленський, який ухильно заявив про можливий другий термін, точно на нього піде. Але оголосить про це швидше у звичному театральному стилі десь зі сцени чи на стадіоні. Головне – "правильно" налаштована жива масовка, якою він як представникам народу поставить таке запитання.

"Я звернув би увагу на слова гаранта про те, що він не піде з поста під тиском. Що він мав на увазі не зрозуміло – політичний тиск, зовнішній чи протестній, але складається враження, що він може повторити помилку Януковича, який теж до кінця чіплявся за владу. І ось у разі назрівання протестних настроїв, ОП, знову ж таки, може використати щит у вигляді воєнного стану, що забороняє масові демонстрації та дає більше прав на монополію сили з боку держави", – прогнозує політолог.

Він також зазначає, що з вуст Зеленського пролунали досить лояльні відгуки про Ахметова.

"Мовляв, його хочуть підставити, втягнути у війну… На мій погляд, це чітке підтвердження того, що між ОП та Ахметовим налагоджено зв'язок, є консенсус і ніхто притискати бізнесмена не збирається. До того ж йдеться скоріше про співпрацю. І це є показовою картиною так званої боротьби з олігархатом", – резюмує Дмитро Воронков.

Раніше на порталі "Коментарі" — Держпереворот та "вагнергейт": як розуміти гострі заяви Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини