Головна Новини Політика рада Пленарний тиждень у Раді: які важливі рішення можуть ухвалити нардепи
commentss НОВИНИ Всі новини

Пленарний тиждень у Раді: які важливі рішення можуть ухвалити нардепи

Зокрема, на порядку денному є "бюджетонаповнювальний" законопроєкт № 5600

13 листопада 2021, 14:52
Поділіться публікацією:

Наступний тиждень у Верховної Ради України – пленарний. Вже відомий приблизний порядок денний парламенту, його опублікував нардеп із "Голосу" Ярослав Железняк. Минулий пленарний тиждень запам'ятався завершенням епопеї із законом про деолігархізацію, ухваленням проєкту держбюджету-2022 у першому читанні, відставкою п'яти міністрів і призначенням чотирьох нових.

Пленарний тиждень у Раді: які важливі рішення можуть ухвалити нардепи

Верховна Рада України - фото з відкритих джерел

Майбутній обіцяє наголос на економічних, фінансових та податкових моментах. Експерти розповіли виданню "Коментарі", з ухваленням яких законопроєктів можуть бути складності, а також яких зараз не вистачає.

Якщо можна ухвалити закон, який погіршить стан справ в економіці – нардепи роблять це набагато оперативніше

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко розмірковує так:

"Давати прогнози щодо результатів "роботи" вітчизняних парламентаріїв – справа невдячна, бо вони часто поводяться настільки ж передбачувано, як мавпа з гранатою... Однак у більшості випадків, якщо можна ухвалити закон, який погіршить стан справ в економіці – нардепи роблять це набагато оперативніше, ніж щодо тих актів, які мають цей самий стан справ покращувати. Тому шансів на те, щоб бути прийнятим у т.зв. "ресурсного" або "бюджетонаповнюючого" законопроєкту № 5600 (з огляду на його розгляд щодо прискореної процедури у другому читанні) досить багато".

За словами експерта, олігархи вже, наскільки йому відомо, пролобіювали виключення частини норм зростання рентних платежів. А ось ні ФОПи, ні аграрії не змогли забрати норм про "обов'язковий податковий платіж" за землю. Так само як не змогли зберегти за "спрощенцями" права виробляти та продавати курятину, індичатину, качок, перепілок та яйця. У результаті – чекаємо зростання цін та збільшення імпорту яєць, попереджає Юрій Гаврилечко.

"Водночас, – продовжує він, – законопроєкт №3739, спрямований на розвиток вітчизняного машинобудування внаслідок локалізації, який також можуть голосувати за скороченою процедурою, ризикує не стати законом. І тут можна звернути увагу на досить широку медійну кампанію проти його головного лобіста, голови профільного Комітету – Дмитра Наталухи".

Юрій Гаврилечко припускає, що швидше за все пройде і буде проголосований законопроєкт про повноваження Бюро економічної безпеки (БЕБ) №3959-1, яке до 25 листопада так і не буде створено – і навряд чи запрацює цього року. Саме тому, вважає експерт, законопроєкт і отримає свої голоси за.

"Багатостраждальні законопроєкт №4278 та №4279 про посилки з-за кордону до 150 євро без ПДВ та митного збору можуть, у принципі, стати законами, – каже експерт. – Але, знову-таки, оскільки їхнє прийняття хай трохи, але спрямоване на покращення того, що самі ж нардепи і погіршили два роки тому, ймовірність я б дав 50/50".

На порядку денному в Раді немає ключових реформ — реформ держапарату

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович вважає, що законопроєкт №5600 – це чергова шкідлива ініціатива щодо звуження економічних свобод громадян.

"Так, можливо, серед інших ініціатив, які Рада має намір розглянути наступного тижня, є щось корисне. Але немає ключових реформ – реформ держапарату. Депутати щосили намагаються реформувати народ, а реформувати потрібно держапарат", – пояснює Павло Себастьянов.

На його думку, на наших очах нова служба БЕБ наповнюється кадрами податкової міліції, усі репресивні контролювальні органи продовжують своє безбідне існування.

"Скорочення держапарату не відбувається, а отже, не буде інвестицій, не буде економічного зростання, не буде підвищення добробуту людей", – резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" — партії немає, є лише бренд: на що чекати від з'їзду "слуг народу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини