Головна Новини Політика президент Послання Зеленського до Верховної Ради: наскільки дії президента відповідають його заявам
commentss НОВИНИ Всі новини

Послання Зеленського до Верховної Ради: наскільки дії президента відповідають його заявам

Звернення глави держави до народних обранців передбачено законодавством та стосувалося ситуації всередині України, а також становища держави на міжнародній арені

1 грудня 2021, 13:40
Поділіться публікацією:

У середу, 1 грудня, президент України Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді зі щорічним посланням. Серед іншого пообіцяв завершення судової реформи, підвищення зарплат лікарям, відкрити накопичувальні рахунки для дітей українців за рахунок коштів від використання надр.

Послання Зеленського до Верховної Ради: наскільки дії президента відповідають його заявам

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" виступ президента.

Все звучало красиво та емоційно переконливо. Але якось дуже мало відчувалося простої людини, громадянина України

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих зазначає:

"Президент України виступив у стінах Верховної Ради із щорічним посланням. Майже годинний виступ гаранта, який переривався майже кожні 15 секунд бурхливими оплесками, ніс у собі нескінченний потік успішно запущених або вже реалізованих реформ. Велике будівництво, реформа судової гілки влади, цифровізація, нові садки, нові лікарні та стадіони, запуск національної авіакомпанії, виробництво власних вагонів та електровозів, покращення якості життя простих людей, турбота про "людей поважного віку". А попереду ще стільки багато для країни та людей: накопичувальний фонд для молоді з відрахувань з ренти на використання природних ресурсів, друге громадянство, велика термомодернізація, пільгове кредитування та ще багато всього. Вкотре оголосив про прагнення миру та готовність прямої розмови з Путіним. Все це звучало красиво та емоційно переконливо. Але якось дуже мало відчувалося у цьому всьому простої людини, громадянина України. На кого і має бути спрямована ця бурхлива діяльність президента та його партії у ВР. А якщо порівняти слова з діями, то далеко не все так райдужно, як описано у виступі".

Олег Вострих наголошує, що судова система продовжує пробуксовувати та працювати проти опонентів влади, не чіпаючи "своїх". Комунальні платежі зростають, вартість життя збільшується, зростає інфляція. Робочі місця, через коронавірус, що гуляє країною, зменшуються.

"Провалено вакцинацію, а пільгові кредити не дали того ефекту, на який передбачалося вийти. Ускладнюється робота малих підприємців. А якщо оцінювати низку висловлювань президента Зеленського (наприклад, коли він заперечував, а потім погоджувався з журналістами щодо описаних ними фактів щодо "вагнергейту" чи польоту в Гуту ), то не завжди зрозуміло – що є правда, а що красиво оформлений популізм з емоційною забарвленням. Здебільшого, схоже, голий популізм та перетягування ковдри на себе, у тому числі в ракурсі того, що робить місцева влада", – резюмує експерт.

Президент упустив один із ключових моментів, який від нього хотіло почути суспільство-запит на справедливість

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків адвокат Михайло Дяденко звертає увагу, що президент у своєму виступі акцентував увагу на соціально-економічних результатах діяльності влади, які навіть опонентам важко спростувати.

"Успіхи, безперечно, є. Можливо, не такі, як хотілося б команді президента. Але є. Це і інфраструктурні проекти (будівництво доріг, мостів, шкіл, лікарень, оснащення лікарень необхідним обладнанням). При цьому, на мій погляд, президент упустив один із ключових моментів, які від нього хотіло почути суспільство. І за що багато в чому за Зеленського проголосували 2019 року", – зазначає експерт.

Йдеться, за його словами, про запит суспільства на справедливість. Запит, який залишився незадоволеним.

"Ця влада поки що не змогла продемонструвати реального бажання притягати до відповідальності корупціонерів, забезпечувати безумовне покарання для всіх, хто порушив закон, незалежно від статусу. Та ж ситуація з ДТП із депутатом від "Слуги народу" Трухіним (уникає покарання), із непритягненням до відповідальності за корупційні дії низки інших представників Зе-комади – нівелюють досягнення за іншими напрямками. Суспільство навряд чи очікувало швидких економічних успіхів. Але сподівалося побачити реальні зрушення у боротьбі з корупцією, з невідворотністю покарання. Цього не було. І президент цю тему вважав за краще не порушувати. А дарма, – упевнений Михайло Дяденко. – Без жорсткої та швидкої реформи правоохоронної системи, включаючи ліквідацію непотрібних налаштувань у вигляді НАБУ, НАЗК та інших т.зв. "антикорупційних органів", досягти дієвих успіхів у боротьбі з корупцією, з нормалізацією роботи правоохоронців не вдасться. Президенту варто було б йти на ці заходи, незважаючи на ймовірний жорсткий опір колективного Заходу. Але він, зважаючи на все, до цього не готовий".

Раніше на порталі "Коментарі" — експерт про виступ Зеленського: нас готують до дострокових виборчих перегонів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини