Головна Новини Політика зовнішня політика Зовнішньополітичний прогноз для України: яких важливих зустрічей та подій чекати у листопаді
commentss НОВИНИ Всі новини

Зовнішньополітичний прогноз для України: яких важливих зустрічей та подій чекати у листопаді

Зокрема, політолог Олексій Якубін вважає однією з важливих для нас світових подій – як Євросоюз реагуватиме на газову кризу, що розгортається

28 жовтня 2021, 15:32 comments2012
Поділіться публікацією:

Експерти розповіли виданню "Коментарі", які важливі для України зовнішньополітичні події можуть відбутися у листопаді, зокрема, у ракурсі російсько-українського конфлікту.

Зовнішньополітичний прогноз для України: яких важливих зустрічей та подій чекати у листопаді

Зовнішньополітичний прогноз для України - фото з відкритих джерел

З 1 листопада РФ закриває свою місію при НАТО. Україна могла б скористатися цим моментом, щоб розширювати співпрацю з Альянсом

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов зазначає, що з 31 жовтня по 12 листопада в Глазго відбудеться 26 Конференція сторін Рамкової конвенції ООН з питань зміни клімату – COP26.

"Зберуться лідери світових держав. Президент США Джо Байден під цю подію прив'язав своє чергове турне Європою. До Глазго планує прибути саме під саміт український президент. Можливо, відбудуться якісь важливі для нас зустрічі. Хоча поки що нічого не анонсовано", – наголошує Олександр Леонов.

Він також нагадує, що з 1 листопада РФ закриває свою місію при НАТО. І таким чином, вже на офіційному рівні, де-факто та де-юре підтверджує тезу, що НАТО і РФ більше не є партнерами, входять у все більшу конфронтацію.

"Мені здається, Україна могла б скористатися цим моментом, щоби розширювати співпрацю з Альянсом", – зазначає експерт.

Протягом листопада, на його думку, також стануть зрозумілими контури нової коаліції в Німеччині , де вибори відбулися ще наприкінці вересня.

"Швидше за все, буде так званий "світлофор" (за партійними кольорами її учасників) – соціал-демократи – "зелені" вільні демократи. Очевидно, що у цьому форматі Україну цікавить роль лояльних до нас "зелених". Чи отримають вони, наприклад, посаду міністра закордонних справ. Нагадаю, що саме "зелені" активно виступають проти запуску "Північного потоку-2". Втім, за деякими даними, офіційно про формування коаліції оголосять лише у грудні", – каже Олександр Леонов.

Важливим чинником листопада він вважає й те, що Україна з останнього місяця осені, схоже, відновлює імпорт електроенергії з Білорусі. Можливо й із Росії. Проте навіть білоруська електроенергія – це, вважай, російська.

"Таке рішення йде врозріз із загальноєвропейською політикою санкцій проти Білорусі. Тим самим Україна ускладнює свої відносини з партнерами щодо ЄС, – упевнений експерт. – З одного боку, ми вимагаємо посилення санкцій проти РФ, вимагаємо жорсткіше говорити з нею щодо "Північного потоку-2", а в цей же час купуємо у неї (нехай навіть через Білорусь) електроенергію. Це все послаблює позицію України".

Листопад дасть чіткі відповіді на газову кризу

Кандидат політичних наук , політолог Олексій Якубін не виключає, що в листопаді може відбутися друга цього року (після червневої зустрічі в Женеві) зустріч президентів США Джо Байдена і РФ Володимира Путіна.

"Ходить багато інформації різного штибу. І навряд чи просто так заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд у жовтні здійснила візит до РФ, де спілкувалася з тим самим Дмитром Козаком (курує український напрямок) та іншими представниками Адміністрації президента РФ. Швидше за все, вони обговорюватимуть теми, пов'язані з Україною. Відомо, що перед поїздкою до Москви Нуланд мала телефонну розмову із головою Офісу президента України Андрієм Єрмаком. Очевидно, що в тому числі мирним треком", – зазначає Олексій Якубін.

За його словами, ходить інформація, що Путін і Байден можуть обговорювати ідею про те, що РФ допоможе США тим, що стабілізує ситуацію в Афганістані після виведення звідти американських військ. А у відповідь США, наприклад, включаються більш активно до питань, пов'язаних з Україною.

Олексій Якубін вважає ще однією важливою для нас світовою подією – як Євросоюз реагуватиме на газову кризу, що розгортається. І відповідь ми, мабуть, почуємо в листопаді.

"Чи ЄС вироблятиме якусь спільну відповідь на виклики. Чи організовують зустріч ЄС-РФ, щоб обговорювати питання, пов'язані з енергетичними аспектами. Включно з провалом ринку газу, ймовірним запуском "Північного потоку-2", новими контрактами тощо. Думаю, не просто так нещодавно прозвучала ідея Зеленського про знижку 50% на транзит російського газу понад обумовлені ліміти. Схоже, українська влада намагається якось вклинитися в процес газових переговорів глобального масштабу, – розмірковує політолог. – Думаю, листопад дасть чіткі відповіді на газову кризу. Питання лише в тому, чи це буде загальноєвропейська відповідь, чи кожна країна Європи, як зараз, шукатиме сама вихід із ситуації".

Третьою важливою для України, на думку Олексія Якубіна, зовнішньополітичною подією листопада стануть вибори до нижньої палати Конгресу США, а також обрання низки губернаторів.

"Чому важливо для нас? Тому що від ситуації в США, від розстановки сил, багато в чому залежить і те, що відбувається в Україні. Адже ми розуміємо, що Штати залучені до багатьох процесів, так чи інакше пов'язаних з нашою країною", – резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, які виклики стоять перед економікою України і що може змінитися в листопаді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини