Головна Новини Політика зовнішня політика «Слуги» поступаються: про що говорять нові рейтинги – експертний аналіз
commentss НОВИНИ Всі новини

«Слуги» поступаються: про що говорять нові рейтинги – експертний аналіз

Експерти проаналізували ці дані для видання «Коментарі»

30 листопада 2021, 22:37 comments1036
Поділіться публікацією:

Результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного протягом 26-29 листопада, свідчать, що "Європейська солідарність" (14,8% серед усіх респондентів та 17,1%) уже випереджає партію "Слуга народу" (відповідно, 13 % і 15%), а "Розумна політика" ексспікера Дмитра Разумкова (8,6% і 9,9%) набирає більше ОПЗЖ (8% і 9,2%), закріпившись на четвертій позиції (попереду ЄС, СН та "Батьківщина", яка має 11,5% та 13,3%).

«Слуги» поступаються: про що говорять нові рейтинги – експертний аналіз

Слуга народу - фото з відкритих джерел


Подолають прохідний бар'єр у 5% або знаходяться поряд з ним такі політсили: "Сила та честь" (5,8% та 6,7%), "Українська стратегія Гройсмана" (5% та 5,7%), Радикальна партія Олега Ляшка (4,7% та 5,4%), "Наші" (4,6% та 5,3%), "УДАР" (3,9% та 4,5%).

Експерти проаналізували ці дані для видання "Коментарі".


Політтехнолог Борис Тізенгаузен наголошує, що будь-які проміжні рейтинги – за півроку, за рік до виборів – малоінформативні. За його словами, вони найчастіше використовуються прикордонними політсилами (у яких у районі 5% – плюс-мінус), щоб отримати бюджети на свої наступні виборчі кампанії. Показати: дивіться, я майже проходжу, маю потенціал, непогано б дати мені ще більше грошей, щоб я рейтинг наростив. Відома технологія.


"Щодо динаміки представлених КМІС рейтингів – тут теж все досить передбачувано. Найближчим часом ми побачимо ще кілька соцопитувань, які, можливо, покажуть трохи іншу картину. Наприклад, уже "Слуга народу" буде на 1-2% більше, ніж "Євросолідарність". Але гонка буде саме між цими партіями. І перегони ці, наголошую, важливі саме для опозиційних сил. Щоб вони могли посилати меседжі у стилі: дивіться, як ми нарощуємо сили, дивіться, як обганяємо владу, – пояснює політтехнолог. – Хоч випередження – на рівні статистичної похибки, та й не відображає цей справжній стан речей".


На думку Бориса Тизенгаузена, якщо скласти події недавнього часу, то наступна логіка. З фракції СН виходить депутат, з'являється рейтинг, який демонструє, що партія влади втрачає лідерство. Все це робиться напередодні виступу президента в Раді. І починається історія з "розгойдування": дивіться, у них рейтингів немає, давайте звідти виходити.


"Насправді, ситуація не така проста, а партія влади не така слабка, – пояснює експерт. – При цьому слід визнати, що зміна керівництва підтвердила : партію "Слуга народу" слід відбудовувати саме як партію. Настав час щось міняти, проводити чистку рядів. Щоб точкові скандали окремих депутатів не впливали на комплексний рейтинг СН. Масове чищення рядів могло б показати, – так, ми робимо помилки, але ми робимо з них і правильні висновки. Фракція СН, до речі, одна з небагатьох, хто з різних причин виключає людей зі своїх лав. Потім вони переходять до інших об'єднань. Подібного ми не бачили, наприклад, у фракціях ЄС та "Батьківщини" (а скандалів із їхніми нардепами теж вистачало), бо там, незважаючи на "проколи" окремих парламентаріїв, дорожать кожним "багнетом", адже їх мало", – пояснює політтехнолог.


Він наголошує, що перед новим керівником партії СН Оленою Шуляк стоїть колосальне за значимістю та важливістю завдання.


"Їй потрібно утримати людей, масштабувати партію, яка, по суті, почала створюватись не так давно. Проводити ці процеси у всій країні. І почати від місцевих еліт, залучати місцевих людей із добрим кредитом довіри. А часу залишається дуже мало, – попереджає Борис Тізенгаузен. – Враховуючи процеси, що відбуваються, і рейтинги, що знижуються (і Зеленського, і СН), багато політтехнологів, я в тому числі, прогнозуємо дострокові вибори (і парламентські, і президентські) вже наступного року. І тут для представників влади важливо провести спочатку президентські (оскільки Зеленський залишається лідером цих перегонів). А потім на хвилі цього успіху провести і парламентські. Тому що перемога Зеленського на дострокових виборах додає партії СН щонайменше 5-6%".


Соціолог Ірина Щиголь не бачить нічого дивного у протистоянні СН та ЄС та зміні лідера, якщо згадати, що 26 листопада був пресмарафон Зеленського. Де він з'явився не в кращому ракурсі.


"Його суперечки з журналістами були масово розтиражовані зацікавленими силами. А будь-яка його фраза трактувалася на свою користь як прихильниками, так і противниками, — пояснює соціолог. – Ще хочу наголосити: давно помічено, що коли опитують в той самий період методом САТІ (комп'ютерна система телефонного опитування), то підтримка Порошенка вища, ніж Зеленського у КМІС".


На думку Ірини Щиголь, усі зміни, які відбулися у рейтингах протягом місяця, перебувають у рамках похибки. А тому не можна говорити про беззаперечну зміну лідера перегонів.


"Про партію Разумкова також говорити поки що рано, оскільки вона ще не показала себе – ні з хорошого, ні з поганого боку, – зазначає експерт. – Зменшення рейтингу ОПЗЖ, ймовірно, ситуативне, оскільки зараз у них відносне затишшя в активній медіадіяльності та падіння їх рейтингу показує не лише КМІС, а й Соціологічна група "Рейтинг". Цікаво, що Центр Разумкова, навпаки, показує невелике підвищення рейтингу ОПЗЖ у листопаді порівняно із жовтнем".


Ірина Щиголь припускає, що рейтинг ексспікера Разумкова та його партії зростає, оскільки в нього вкладають гроші, щоб відтягнути голоси у "вічних" суперників — Порошенка та Зеленського. А потім, можливо, передати їх або новій фігурі, яку активно шукають, або продати його електорат дорожче перед виборами.

"Об'єднання Авакова, Разумкова, Комаровського, Шустера – гарний проект, щоб побачити, наскільки стійкий електорат в інших сил (звичайно, у політичних старожилів він відомий у межах 0,5-1,0% для партійних аналітиків). А ось промацати електорат СН та дрібних партій – це допоможе. І вже потім можна працювати з ними, коли потрібно, посилюючи кимось команду, забираючи непопулярних у потрібні моменти, – пояснює соціолог. – Якщо Офіс президента та Зеленський підуть шляхом розправи з опонентами, то незабаром вони отримають об'єднання незадоволених, з яким буде важче боротися, ніж з кожним із них поодинці. До того ж ще не прийшли повні платіжки за місяць за опалення. Після них народ ще більше обвалить рейтинги правлячої партії та президента".


Нагадаємо, до середини каденції президента Володимира Зеленського різкими випадами на адресу його особисто і всієї "зеленої" влади відзначилися нещодавні її "складники": ексспікер Дмитро Разумков, колишній глава МВС Арсен Аваков. Продовжують бити по "зеленим" інші "екси" — Олександр Данилюк (12-й секретар РНБО), Руслан Рябошапка (колишній генпрокурор), Андрій Богдан (колишній голова ВП) та інші. Додалися до критиків професор Євген Комаровський, журналіст Дмитро Гордон. Усі ці люди 2019-го так чи інакше підтримали Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини