Головна Новини Політика президент Війна за рейтинги та опір "старої системи": чому "екси" критикують Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна за рейтинги та опір "старої системи": чому "екси" критикують Зеленського

Експерти розповіли, чому політики та інші відомі особи, які підтримували чинного президента у 2019-му, стали різко критикувати його діяльність та всієї Зе-команди

24 листопада 2021, 12:06
Поділіться публікацією:

До середини каденції президента Володимира Зеленського різкими випадами на адресу його особисто та всієї "зеленої" влади відзначилися нещодавні її "складники": екс-спікер Дмитро Разумков, колишній глава МВС Арсен Аваков. Продовжують бити по "зеленим" інші "екси" – Олександр Данилюк (12-й секретар РНБО), Руслан Рябошапка (колишній генпрокурор), Андрій Богдан (колишній голова ОП) та інші. Додалися до критиків професор Євген Комаровський, журналіст Дмитро Гордон. Усі ці люди 2019-го так чи інакше підтримали Зеленського.

Війна за рейтинги та опір "старої системи": чому "екси" критикують Зеленського

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Чому тепер вони – з іншого боку барикад? Що не так робить Зе-команда – чи це опір старої системи? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Зе-команда намагається виконувати свої обіцянки, тоді як нові та старі опозиціонери вважають, що можуть скористатися якоюсь дестабілізацією ситуації в Україні

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков звертає увагу, що той самий Разумков – ніби новий політик, але старого політичного типу.

"Як правильно зазначив політолог Володимир Фесенко, дуже вдало, на мою думку, Разумков – це середнє арифметичне між Бойком та Порошенком. Тому абсолютно логічно, що він так чинить, – пояснює експерт. – Що стосується і його, та інших… Хтось вважав, що вони мають отримати якісь додаткові преференції, а не показувати, що вони члени єдиної команди, виконуючи рекомендації, які дає президент, який, власне, навів (когось знову, когось вперше) у політику. Арсена Авакова цього не стосується, він старожил української політики. Але після того, як пішов у відставку, пройшов через вікно чи двері "прозріння", через які у нас проходять багато чиновників. Суть у тому, що коли людина перебуває на посаді, вона не бачить, виявляється, цілої низки проблем, які раптом стають для неї очевидними, коли йде у відставку".

Тому, зазначає Сергій Биков, низка персон, які підтримували Зеленського у 2019-му, займають зараз вкрай опозиційну позицію.

"При цьому, велика частина з них не заперечує успіхів, які є у команди Зеленського і безпосередньо у Володимира Олександровича. Той самий Дмитро Гордон, Арсен Аваков, відзначають "Велике будівництво" як успішну реформу. Інші говорять про додаток "Дія" та загалом про програму "Держава у смартфоні" як про ті зміни, які вдалися", – наголошує експерт.

Є претензії, що ще не всю програму президента виконано. Але поступово до цього йдемо, вважає Сергій Биков. Так, за даними проекту Rolitkarma аналітичного порталу "Слово і Діло", Володимир Зеленський виконав уже 27% своїх передвиборчих обіцянок, тоді як його попередник Петро Порошенко за повну каденцію виконав лише 53% виборчої програми.

"Тож на екваторі президентства показник успішності у Зеленського вже вищий, ніж у попередника. Плюс є успіхи у виконанні обіцянок партії "Слуга народу". Якщо порівнювати з попереднім скликанням, там відсоток виконання програм "Народного фронту" та "Самопомочі" був дуже високий (НФ загалом 100%). Але це не стільки їхня заслуга, скільки те, що в програмах даних політсил було не так багато обіцянок, як, наприклад, у "Слуги народу", – каже Сергій Биков. – Отож: Зе-команда намагається виконувати свої обіцянки, тоді як нові та старі опозиціонери вважають, що можуть скористатися якоюсь дестабілізацією ситуації в Україні та спробувати повернутися у велику політику. Але, як свідчать опитування, шансів у них небагато".

Жоден з нових опонентів наразі не рівня Зеленському, тому нападають колективно

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко називає цілком закономірним і навіть природним відхід частини команди, яка йшла до влади, в опозицію.

"Усі революції, контрреволюції, взяття влади нахрапом, як було у нас 2019-го (коли несистемний політик прийшов до влади з командою), схожі. Це і Велика Французька, коли Робесп'єр з Маратом усіх стратили, потім їх стратили. Так було і з лютневими та жовтневими революціями 1917 року, після яких утворився СРСР та колишні соратники знищували один одного. Революції, як відомо, пожирають своїх дітей. Тому – з одного боку, ми бачимо закономірність людської природи та певних політичних явищ. Ну, а у нашому випадку ще маємо певні українські реалії та нарцисизм як президента Зеленського, так і його соратників, – пояснює Віктор Бобиренко. – Коли під час виборів – ми команда, а потім починає формуватися культ особистості. І ті, хто не хоче бути на підтанцьовці у Зеленського, бути лише тлом, декораціями, забираються з влади".

Плюс, підкреслює аналітик, лідери завжди підсиджують один одного. Він нагадує, що лідер Андрій Єрмак підсидів спочатку Богдана, потім почав прибирати інші сильні постаті навколо себе. Того ж таки Авакова.

"І кожен на щось ображається, бо себе вважає за особливе. Той же доктор Комаровський вважає, що він, крім медицини, розбирається ще й у політиці. Про Гордона вже не говоримо. У результаті і частина членів команди (як ті ж Разумков та Богдан), і попутники (як ті ж Комаровський та Гордон) так чи інакше стали по інший бік барикад від Зеленського та його нинішнього оточення, – пояснює експерт. – А в нас не сталінські часи. Таких людей не поставиш до стінки, не пошлеш у табори. І тому доводиться якось із цим жити – з наростаючими погрозами, зі збільшуваною кількістю опонентів. Харизматичні нарциси, що мало знаються на ситуації, що не мають здібностей до аналізу, не кажучи про стратегію, виявилися в результаті по різні боки. При цьому жоден з нових опонентів наразі не рівня Зеленському. А тому нападають колективно. А команди Ахметова, Коломойського, а також проросійські сили використовують те, що відбувається, у своїх цілях. А поки вони воюють між собою за рейтинги та потоки, страждає вся Україна, а також наші міжнародні відносини".

Раніше на порталі "Коментарі" – Послання Зеленського до Ради: що президент скаже нардепам .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини