Головна Новини Політика зовнішня політика Кулеба зустрінеться з Блінкеном: який результат потрібен Україні та чи чекати на зміцнення відносин із США
commentss НОВИНИ Всі новини

Кулеба зустрінеться з Блінкеном: який результат потрібен Україні та чи чекати на зміцнення відносин із США

Зустріч відбудеться з метою продемонструвати підтримку України адміністрацією Джо Байдена перед агресією РФ, а також підштовхнути Київ до проведення підтримуваних Заходом реформ

10 листопада 2021, 13:12
Поділіться публікацією:

Держсекретар США Ентоні Блінкен 10 листопада має зустрітися із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у Вашингтоні. Відомо, що сторони підпишуть нову Хартію стратегічного партнерства.

Кулеба зустрінеться з Блінкеном: який результат потрібен Україні та чи чекати на зміцнення відносин із США

Ентоні Блінкен та Дмитро Кулеба - twitter.com/DmytroKuleba

Які очікування від цієї зустрічі? Який практичний результат потрібний Україні? Чи не пов'язане перекидання РФ військових та озброєння до українсько-російського кордону з українсько-американським зближенням? Відповіді на ці запитання видання "Коментарі" шукало разом із експертами.

Ми почуємо за підсумками зустрічі з боку США традиційні запевнення щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін нагадує, що про цю зустріч домовлявся ще наприкінці серпня – на початку вересня президент України Володимир Зеленський під час візиту до США.

"Тоді на зустрічі з головою Білого дому Джо Байденом, держсеком Ентоні Блінкеном, наша делегація обговорювала відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства США та України. І створення постійно діючого режиму роботи, активніших контактів між нашими країнами. Тобто нинішній візит було заплановано понад два місяці тому", – пояснює політолог.

За його словами, ситуація, яка відбувається зараз, зокрема біля кордонів України, вносить корективи у наповнюваність цієї зустрічі.

"Тому й бачимо, що порядок денний, зокрема, пов'язаний з тим, про що багато пишуть американські ЗМІ останнім часом – збільшення російських військ та військової техніки біля українських кордонів", – зазначає Олексій Якубін.

Крім того, за його словами, обговорюватиметься традиційний спектр питань: збільшення військової допомоги Україні, у тому числі постачання зброї; боротьба з корупцією у нашій країні, важливість активізації реформ, енергетичні моменти.

"Думаю, ми почуємо за підсумками зустрічі з боку США традиційні запевнення щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України. Не виключаю, що порушуватиметься питання укладання нової кредитної програми з МВФ, з відновленням якої поки є проблеми, – розмірковує експерт. – Швидше за все, порушать тему залучення США до переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі – з метою їхньої активізації. Про це зокрема, говорили представники американської та російської адміністрації під час жовтневого візиту заступника голови держсека США Вікторії Нуланд до Москви".

На думку політолога, Україна намагається активно залучити США до процесів переговорів щодо Донбасу , тому що зараз зустріч навіть на рівні глава МЗС країн "нормандської четвірки" постійно переноситься, а ситуація у Мінській ТКГ зайшла в глухий кут.

"При цьому в Німеччині – коаліціада після парламентських виборів, які відбулися у вересні. У Франції навесні президентські вибори. Якщо питання не активізувати, то висока ймовірність, що переговори щодо врегулювання конфлікту на сході України можуть відбутися на найвищому рівні лише наприкінці весни, на початку літа-2022. А нам потрібні реальні зрушення якнайшвидше", – наголошує Олексій Якубін.

Він також наголошує, що обговорюється ймовірність другої зустрічі Байдена та Путіна. І не виключає, що в цьому ракурсі зустріч Кулеби з Блінкеном може бути важливою для американської адміністрації. Мовляв, дивіться, – перед зустріччю Байден Путін певні теми Вашингтон обговорив з Києвом.

"Те, що західні ЗМІ зараз активно пишуть про пересування російських військ у районі українського кордону, може бути пов'язане з тим, що адміністрація Байдена намагається обґрунтувати необхідність другої зустрічі з Путіним. Навесні, коли також була ескалація в районі українсько-російського кордону, коли зашкалювали мілітаристські висловлювання, це певною мірою і призвело до першої зустрічі Путіна та Байдена – у червні у Женеві", – нагадує Олексій Якубін.

Під час зустрічі Блінкена та Кулеби буде чимало питань до нашої країни. У тому числі щодо тих обіцянок, які Зеленський давав у США два місяці тому

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов наголошує, що для України стратегічний союз із Сполученими Штатами Америки є питанням виживання. Тому зустрічі такого плану, безперечно, важливі. Але навряд чи від цієї варто багато чого чекати, вважає експерт.

Він пояснює:

"США – єдина країна у світі, яка може надати (і надає) Україні реальну, дієву допомогу для протидії російській агресії. Щоб цей стратегічний союз розвивався, зміцнювався, українській владі потрібно реформувати країну, ЗСУ. А з цим – великі проблеми. Думаю, під час зустрічі Блінкена та Кулеби буде чимало запитань до нашої країни. Зокрема щодо тих обіцянок, які Зеленський давав у США два місяці тому. Насамперед – щодо обрання нового голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), чого так і не зроблено. Смішно, коли Зеленський каже, начебто не має стосунку до блокування створення комісії, яка має обрати голову САП. А у США дуже болісно реагують на обман".

Коментар американських даних про скупчення російських військ на кордоні з Україною, Олександр Леонов звертає увагу на те, що Україна це спростовує. Мовляв, немає там ескалації.

"Про це говорять і глава РНБО Данілов, і прес-секретар президента Нікіфоров. Американців мало не звинувачують у проведенні інформаційних спецоперацій проти України. Насправді схоже, що між Україною та США припинився обмін інформацій, у тому числі розвідувальної. Можливо після вагнергейту – "зливу" з Офісу президента України влітку 2020 року даних щодо операції із затримання представників російської ПВК "Вагнегра". Якби обмін відповідної інформацій був, ми дізнавалися б про скупчення російських військ не із західної преси. І не робили б таких дивних спростувань, – наголошує експерт. – Зважаючи на вищесказане, очікувати проривів від цієї зустрічі важко. Її проведення демонструє, що Україна для США все ще є важливим стратегічним партнером. Але в адміністрації Байдена, схоже, все менше сподівань, що Зеленський може щось зробити для зміцнення та розвитку американо-українських відносин. Схоже, в очах Білого дому він не є тією людиною, з якою американці хочуть мати справу".

Раніше "Коментарі" писали, що в США знову заговорили про санкції щодо Північного потоку-2.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Памочнiк чорта

10 листопада 2021, 14:42

Украина - НАТО: "Ой, рятуйте, ой допоможiте! " НАТО-Украине: "Да щас, ще за вас ми не вмирали! Сосите сами, вы же гордые та смiлывие!"


Новини