Головна Новини Політика внутрішня політика Викриття та гостра критика Зеленського з Єрмаком: чи виправдані звинувачення
commentss НОВИНИ Всі новини

Викриття та гостра критика Зеленського з Єрмаком: чи виправдані звинувачення

Експерти розповіли, чому критика на адресу президента та його команди останнім часом тільки посилюється та наскільки аргументовано захищаються на Банковій

25 листопада 2021, 12:39 comments1724
Поділіться публікацією:

У неділю, 21 листопада, керівнику Офісу президента (ВП) Андрію Єрмаку виповнилося 50 років. Свій ювілей він відзначав у Карпатах, у президентській резиденції Синегора. З розслідування "Української правди" стало відомо, що на ювілеї побував і президент Володимир Зеленський, причому нібито користувалися гелікоптером ДСНС (хоча в ОП це, зрозуміло, спростовують).

Викриття та гостра критика Зеленського з Єрмаком: чи виправдані звинувачення

Андрій Ермак і Володимир Зеленський - фото з відкритих джерел

Про що говорить шквал викриттів, які останнім часом спрямовані проти Зеленського та його оточення? Тут і офшори , і "вагнергейт" , що призвів до протестів з вимогою відставки Єрмака, і шквал критики з боку колишніх соратників.

Наскільки аргументовано в Офісі президента захищаються? Чи так важливий для Зеленського Єрмак? На ці запитання виданню "Коментарі" відповіли експерти.

Можливості, вплив Єрмака перебільшено тим пієтетом, який висловлюють йому члени Кабміну та лідери провладної депутатської фракції.

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин вважає, що вага Андрія Єрмака явно перебільшена.

"Він не представляє якоїсь гілки влади, яка несла б якусь відповідальність і була більш-менш чимось регламентована. Зняти голову ОП – все одно, що провести капітальне прибирання у квартирі. Не більше... При цьому можливості впливу Єрмака перебільшені тим пієтетом, який висловлюють йому члени Кабміну та лідери провладної депутатської фракції. Все нагадує вірш Чуковського "Тараканище". Поки його хвалять і бояться – він сильний. Але зняти його значно легше, ніж того ж прем'єра, спікера ВР чи голову фракції. Просто для цього має бути бажання, як змінити свого стиліста – глава держави", – пояснює експерт.

Інша річ, зазначає він, що Зеленський позбавляється тоді теплої ванни. До того ж, щоб усунути Єрмака, як у випадку з його попередником Богданом, потрібен "запасний аеродром". Хтось, хто прийде йому на зміну та буде комфортним для глави держави. Поки що такого, схоже, немає.

"Якщо говоримо про зростання критики на адресу президента, то це звичайний етап політичної еволюції. Можна порівнювати із шлюбом. Через якийсь період медовий місяць минає. У Зеленського за 2,5 роки він, звісно, пройшов. Шостий президент спочатку демонстрував, що не хоче брати на себе якусь відповідальність, вважав за краще перекладати це на інших. При цьому перебираючи на себе невластиві повноваження. У результаті, коли з теплої ванни, із закритого світу він вийшов назовні — виявилося, що вітри дмуть з усіх боків. Як вітри глобальної політики, так і різних груп усередині України", – наголошує Андрій Мішин.

За його словами, якщо говорити про зовнішні вітри, то Зеленський намагається не бути проксі-диктатором (диктатором чиїхось інтересів, крім своїх). Але тиск є. І з боку США, і з боку Європи.

"Посилюється й внутрішній тиск, – продовжує експерт. – Вже близько місяця триває своєрідна гібридна війна між основними медіа-ресурсами найбагатших людей України та Офісом президента, у якого інформаційних ресурсів явно не вистачає. До того ж, Зеленський, який пробув президентом уже половину терміну , так і не створив за цей час свою ідеологічну "армію" в Раді та за її стінами. І змушений користуватися допомогою союзників, найманців. У фракції "Слуги народу" немає ідеологічного стрижня, яскравих лідерів, командного ядра. І немає ні сил, ні, схоже, бажання для проведення важливих тактичних та стратегічних дій на благо Україні, якихось необхідних змін та реформ. А бути просто добрим хлопцем – мало. Це працює якийсь час у плюс, але потім уже мінус. Потрібно бути, перш за все, добрим менеджером, керівником державного значення. Все це відсутнє, звідси й зростання помилок із відповідним зростанням критики та падінням рейтингів", – резюмує Андрій Мішин.

Таке враження, що на Банковій серйозно відірвалися від землі – і відлетіли в якийсь умовний космос

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець вважає, що ОП у своїй протидії критиці перейшов у глуху інформаційну оборону.

"Здебільшого там не коментують жодних скандалів, наївно вважаючи, що якщо на них не відповідати, ті якимось чином розсмокчуться – і про них забудуть. Це завжди програшна інформаційна лінія, якої міцно слідує Зеленський за порадами радників Єрмака – Подоляка та Арестовича. Проблема ще й у тому, що його команда чітко перебуває у матриці Віктора Януковича, який діяв подібним чином", – наголошує Тарас Березовець.

Різниця, на його думку, у тому, що Янукович мав силовий ресурс і лояльність силовиків, на яких він міг покластися. А Зеленський цього не має.

"Таке враження, що вони там, на Банковій, серйозно відірвалися від землі – і полетіли до умовного космосу. Вважають, що прийшли якщо не надовго, то практично назавжди, і можуть робити що завгодно. І це святкування дня народження Єрмака на тлі Дня Гідності та Свободи, на тлі можливого російського вторгнення в Україну, на тлі економічних проблем, пандемії – виглядає як явний виклик. Таке враження, що "зелена влада" робить це навмисно, ніби показуючи, що нічого не боїться і готова діяти пропорційно своїм бажанням, не погоджуюся із запитами суспільства. І це дзеркально копіюють решту "слуг". Згадаймо всі ці випадки з п'яними ДТП, з хамськими заявами на адресу політичних опонентів і суспільства. І все – без наслідків. Але приземлення буде дуже жорстким, – прогнозує Тарас Березовець. – Для деяких може закінчитись і у в'язниці. Ну, а зараз вони просто намагаються відтягувати свій кінець, чіпляються всіма силами за владу, сподіваючись подряпати якщо не подальше перебування там, то хоча б свободу. Звідси – стільки помилок".

Раніше на порталі "Коментарі" – послання Зеленського до Ради: що президент скаже нардепам .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини