Головна Новини Політика внутрішня політика Ситуація в Україні напружена: що буде робити влада - і що вона повинна робити
commentss НОВИНИ Всі новини

Ситуація в Україні напружена: що буде робити влада - і що вона повинна робити

Експерти проаналізували ситуацію для порталу «Коментарі»

24 жовтня 2021, 16:40
Поділіться публікацією:

Загальна політична і соціально-економічна обстановка в Україні загострюється. Банкова намагається зробити Раду "ручний". Енергетичні проблеми загострилися на тлі буксуючого опалювального сезону. Коронавірус продовжує атакувати українців.

Ситуація в Україні напружена: що буде робити влада - і що вона повинна робити

Рада (фото з відкритих джерел)


Ціни стрімко ростуть на все і вся. А на підході — нові податкові удари по населенню. Чи є ризик, що ситуація може вилитися в щось більш серйозне? Чи не стоїмо ми на порозі чергового Майдану? Що влада ще може зробити, щоб ситуація не вийшла з-під контролю? Експерти проаналізували ситуацію для порталу "Коментарі".


Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан вважає, що політична боротьба, яка загострилася в Україні, пов'язана з можливими достроковими парламентськими й (або) президентськими виборами.


"Зараз відбувається певне переформатування політсил. Йдуть кулуарні домовленості влади з іншими представниками, які можуть опонувати чинній опозиції, розпорошуючи електорат (чим скористається влада). З огляду на, що зараз у світових ЗМІ активно підіймається тема офшорних скандалів, в тому числі щодо України, нашої влади непросто відстоювати свої інтереси, в тому числі на міжнародній арені, доводячи, що у нас проходять відповідні реформи, йде боротьба з корупцією", — зазначає генерал.


Він впевнений, що загострення суспільно-політичної ситуації в Україні — не на користь ні нації, ні державі. Є більш актуальні питання — падіння рівня життя, зростання бідності, недостатня увага до обороноздатності, проблеми з енергетичною безпекою.


"З'ясування відносин між політиками, партіями, фракціями не повинно затуляти основні стратегічні питання, які стоять перед державою. І які потрібно вирішувати негайно, — акцентує Василь Богдан. — А ця мишача метушня навколо боротьби за електорат б'є по репутації України. Підриває єдність, консолідацію суспільства. Безумовно, до цього докладають руку і наші вороги в особі РФ і п'ятої колони, яка не перестає діяти не на користь нашої країни".


На думку Василя Богдана, основна суспільно-політична доктрина зараз повинна бути такою: взаємно-відповідальне партнерство між владою та громадянським суспільством для реалізації першочергових стратегічних пріоритетів життєдіяльності країни.


"Цього досягти важко, але можна, — вважає генерал. — Не виключаю, що в Україні повинен пройти об'єднавчий форум, на якому спробували б розібратися з ситуацією, розставити акценти й поставити на перше місце інтереси держави, людей і нації загалом".


Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов вважає ситуацію прогнозованою. Саме так, відзначає він, все і повинно було розвиватися, враховуючи непрофесіоналізм "нових облич", відсутність бачення, стратегій.


"Рано чи пізно люди повинні були побачити, що серіалами і відосиками з проблемами не впоратися і загрози не перемогти, — каже експерт. — Зрозуміло, що є закономірні процеси об'єктивного характеру. Епідемія коронавірусу, економічні наслідки цього. Втім, економічні проблеми в Україні почалися набагато раніше епідемії. І "зелена влада" як не могла, так і не може адекватно реагувати на ці виклики. Нікуди не поділася і російська агресія, спроби Путіна "раз і назавжди вирішити питання з Україною". І тут Зеленський і Ко, на жаль, демонструють не здатність дати гідну відсіч".


За словами Валерія Димова, непрофесіоналізм нинішній владі лише посилює наявні проблеми, на які нашаровуються нові.


"Економічна, енергетична ситуація в Україні вимагає від влади рішучих дій. Але та не знає, що робити. Тому продовжує робити ставку на піар-заяви й пошук ворогів разом з адекватною реакцією на ситуацію", — пояснює експерт.


Він не думає, що в доступному для огляду майбутньому в Україні можливий новий Майдан. Але згоден з тим, що суспільно-політична ситуація вкрай складна. І прогнозує, що влада спробує знизити накал напруги двома способами.


1. Продовжувати робити ставку на той механізм, який був залучений у лютому минулого року, коли обвалилися рейтинги "Слуги народу" і президента.


"Вони тоді придумали таку собі" віагру "для підняття рейтингу — рішення РНБО, в тому числі санкційні, які отримали підтримку народу. Але потенціал цих рішень вже вичерпано, — вважає Валерій Димов. — Тим більше, що люди бачать — ситуація не поліпшується, від того, що влада вводить санкції й "призначає" винних у тих чи інших бідах. Але Банкова намагатиметься мобілізувати своїх прихильників, конвертуючи нелюбов до олігархів на підтримку своїх рейтингів. Не виключаю, що висунуті підозри президенту Порошенку, щоб убити відразу двох зайців: дискредитувати основного опозиціонера (що показують останні опитування) і кілька зняти соціальну напругу від наступного кроку".


2. Офіційний Київ буде намагатися вийти на прямий контакт із Москвою. Зеленський наполегливо говорить про можливість зустрічі з Путіним поза нормандським форматом з якоюсь особливою аджендою (порядком денним).

"Можливо, Зеленський піде на якісь газові домовленості з Путіним (паралельно йдучи на якісь небезпечні для України поступки), намагаючись не допустити катастрофічного підняття тарифів. Загалом, влада буде намагатися робити все можливе, щоб "пропетляти", пережити цю зиму, — прогнозує експерт. — А там, сподіваються в Офісі президента, ситуація якось покращиться — і у зв'язку з можливим ослабленням хватки коронавірусу, і з пройденим опалювальним сезоном".


Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада 304-я голосами прийняла в другому читанні й у цілому законопроєкт про приведення закону про Національне антикорупційне бюро України у відповідність із Конституцією.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини