Головна Новини Політика внутрішня політика Розслідування Bellingcat: які наслідки тепер чекають на Зеленського та Єрмака
commentss НОВИНИ Всі новини

Розслідування Bellingcat: які наслідки тепер чекають на Зеленського та Єрмака

На Банковій вважають, що розслідування Bellingcat підтвердило, що влада не причетна до зриву спецоперації з вагнерівцями

18 листопада 2021, 10:44
Поділіться публікацією:

Розслідування Bellingcat щодо зриву спецоперації з упіймання "вагнерівців" влітку-2020, якого всі так чекали, нарешті, вийшло. Причому було зосереджено більше на підготовці спецоперації, ніж на її зриві. Хоча певна роль Офісу президента тут простежується. У самому ОП вже знайшли у розслідуванні низку позитивних моментів. Тоді як опоненти влади вважають, що Зеленський та Єрмак мають понести відповідальність. Як може далі розвиватись ситуація? Чи чекати на продовження розслідування? Це з'ясували в інтерв'ю експертів порталу "Коментарі".

Розслідування Bellingcat: які наслідки тепер чекають на Зеленського та Єрмака

Офіс президента. Фото: Слово і дело

Нинішня влада заперечуватиме будь-які свої прорахунки, а в будь-якому звинуваченні знаходитиме "позитив"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зазначає: "Наскільки відомо, є дві версії розслідування Bellingcat. Одна – м'яка, де немає звинувачень. Друга – жорстка, де у зриві операції звинувачуються конкретні люди з керівництва України. Поки що нас явно познайомили саме з м'якою версією, де багато йдеться про підготовку спецоперації і майже нічого про її зрив".

Відповідно, розмірковує аналітик, мова справді йде про вплив США та Великобританії на президента Зеленського.

"Зрозуміло, нинішня влада заперечуватиме будь-які свої прорахунки, а в будь-якому звинуваченні знаходитиме "позитив". У цьому її шоубізова природа – "не бути, а здаватися". При цьому, оприлюднення результатів розслідування відкладалося так довго, що перестало бути суперрезонансною подією. Тим більше, у м'якому варіанті, – вважає Олександр Кочетков. – Зараз на суспільно-політичну ситуацію більше впливають питання тепла, світла та локдауну".

Історія дуже цікава. Але для української політики – без явної "зради"

Політолог Кирило Сазонов упевнений, що жодних наслідків від виходу розслідування Bellingcat не буде. І не може бути.

"Нірка виявилася порожньою. Що ми маємо за фактом? Україна готувала складну та красиву спецоперацію з виманювання найманців російської ПВК "Вагнера" та їх затримання. Низка представників спецслужб пропонувала від активної фази із затримання відмовитися, бо політичні наслідки непередбачувані. Інші пропонували ризикнути та довести до кінця. Операція зірвалася на фінішному відрізку через затримання найманців на території Білорусі. Чи був "злив" інформації з України, про яку нам так довго розповідають, як про страшний злочин? Не впевнений", – каже Кирило Сазонов.

На його думку, ситуація і без "зливу" привертала увагу. У Білорусі була дуже напружена ситуація перед виборами. У Лукашенка – стан безперервного пошуку ворогів та шпигунів.

"Напередодні затримано чотирьох офіцерів російського ГРУ зі звинуваченнями у підготовці провокацій. І тут приїжджає група російських туристів. Понад тридцять чоловіків боєздатного віку. Живуть разом у готелі, потім разом переїжджають до санаторію. Така група чоловіків без сімей, звісно, привертає увагу. Не лише КДБ, а й навіть дільничного, – наголошує Кирило Сазонов. — Хто вони? Навіщо приїхали? Велика група чоловіків з РФ, які практично будуємо в один і той же час ходять на сніданок, обід та вечерю. Не залишають територію готелю. Чи не п'ють зовсім! Російські туристи не п'ють? Чогось чекають. Сліпому видно, що це бойовий підрозділ у цивільному. Тож їх могли затримати просто за цими ознаками. Не дарма слідчі білоруського КДБ насамперед допитували затриманих саме щодо зв'язку останніх з лідерами опозиції Білорусі. Тож історія дуже цікава. Але для української політики – без явної "зради" та без жодних наслідків".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Bellingcat виклала звіт у справі "вагнерівців". Експерти розповіли, що тепер чекає Офіс президента.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини