Головна Новини Політика внутрішня політика Bellingcat виклала звіт у справі «вагнерівців»: що тепер чекає Офіс президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Bellingcat виклала звіт у справі «вагнерівців»: що тепер чекає Офіс президента

Bellingcat опублікувала першу частину розслідування про ймовірний зрив операції з вагнерівцями. Журналісти стверджують, що ця операція не мала аналогів за своєю складністю та масштабом

17 листопада 2021, 20:07 comments1341
Поділіться публікацією:

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat, нарешті, виклала звіт щодо "зливу" спецоперації із затриманням Україною бойовиків російської ПВК "Вагнер" влітку 2020 року. Як оцінюєте наведені дані? До чого вони можуть спричинити? Чи виправдалися очікування від розслідування, яке анонсували та переносили майже рік? В інтерв'ю виданню "Коментарі" на ці запитання отримали відповіді наших експертів.

Bellingcat виклала звіт у справі «вагнерівців»: що тепер чекає Офіс президента

Bellingcat випустив першу частину фільму про злив операції з вагнерівцями. Фото: Українська правда

Володимиру Зеленському дали останній шанс, щоб він сам назвав тих, хто "злив" спецоперацію

Політолог Віктор Таран зізнався, що після першої частини розслідування його переповнює гордість за українські спецслужби.

"Як відзначають самі розслідувачі, операція, яка готувалася два роки і була санкціонована у 2018 році ще при президентстві Петра Порошенка, не мала аналогів у світі. Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони, Служба безпеки України (СБУ) виконали колосальний обсяг роботи: збирання інформації, ідентифікація злочинців, підготовка "легенд". Нагадує мені шпигунські книги та романи з дитинства. Але це відбувалося тут і зараз. В реальності. Не гірше, ніж у ізраїльського "Моссаду" та британської Мі-5. Тому в мене є гордість за наших хлопців. Незалежно від результату", – пояснює експерт.

А ось щодо того, що сталося потім, у Віктора Тарана – величезний смуток. Адже, судячи з тієї інформації, яку дозовано подано в першій частині розслідування (і яку, схоже, розвинуть у другій), можна стверджувати, що в останній момент спецоперація була зірвана саме з вини української сторони.

"Звичайно, слід ще дочекатися виходу розслідування в повному обсязі. Але поки що маємо такі висновки. І якщо "злив" операції саме українською владою підтвердиться, це матиме непередбачувані наслідки, – прогнозує політолог. – На мою думку, розслідування недарма поділили на дві "серії", і зупинили першу так, що до кінця незрозуміло, хто ж "злив" спецоперацію. Схоже, президенту Володимиру Зеленському дали останній шанс, щоб він сам назвав тих, хто "злив" спецоперацію, вивів себе з-під удару та очистився від оточення, на яке вже всі показують пальцем. Йдеться, перш за все, про голову Офісу президента – Андрія Єрмака та першого заступника секретаря РНБО Руслана Демченка. Зеленський має два варіанти. Або він між першою та другою частинами розслідування зробить це – і отримає шанс залишитися, не стати ізгоєм, не стати нерукостислим. Або він нічого не зробить – і піде шляхом пізнього Кучми (2002-2003 рр.), який після скандалу з "Кольчугами" став тим, з ким на Заході ніхто не хотів мати справи".

Розслідування Bellingcat фактично підтвердило, що у діях Банкової не було злочинного наміру

Політолог, експерт Аналітичної групи Левіафан Микола Мельник вважає, що результати розслідування не задовольнять ні Офіс президента, ні його опонентів.

"Опозиція не отримала чітких меседжів, що Зеленський та його оточення зливали інформацію білоруському КДБ чи російському ФСБ, – пояснює він. – Розслідувачі Bellingcat не побачили у діях української влади ознак державної зради. Вони зазначили: було ухвалено політичне рішення відкласти операцію, що призвело до провалу. Але ми можемо говорити лише про неефективні дії політиків, а не про держзраду. Відповідно, така позиція не може сподобатися тій самій "Європейській солідарності" Порошенку та іншим опонентам влади. З іншого боку, сама влада виглядає у цій ситуації досить блякло. По-перше, стає зрозуміло, що спецоперація була (від чого влада відхрещувалася близько півроку). По-друге, саме через неефективні дії влади (просто помилка чи злочинна помилка) — спецоперація була зірвана. Тому опубліковане розслідування не може сподобатися жодній із сторін, задіяних у цій історії".

На думку Миколи Мельника, ні до чого це розслідування швидше за все не приведе. Питання, пов'язане зі справою вагнерівців, не є актуальним для українського суспільства, пояснює він. Набагато важливішим для українців є боротьба з корупцією та ситуація з тарифами.

"Я не бачу, щоб після цієї інформації українське суспільство (включно з політичним) було якось серйозно схвильоване. Для українців не так важливо, була ця спецоперація чи ні. До того ж влада раніше визнала, що проводилися певні слідчі дії щодо ПВК "Вагнер". Так що розслідування Bellingcat, яке фактично підтвердило, що в діях Банкової не було злочинного наміру, хіба що неефективні дії, певною мірою навіть вигідніше Зеленському", – резюмує аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, кому був вигідний фейк про зрив операції із затримання "вагнерівців".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Юрий

18 листопада 2021, 09:51

Похоже, похоже, похоже... Вобщем фактов нет и не будет. Пытаются раздуть эту ситуацию до вселенских масштабов. При том количестве российских агентов в СБУ и МО не поверю, что русские не знали об этой операции. Если она была. А так блаблабла. Одни догадки и домыслы.

иван

18 листопада 2021, 07:21

Среди трех украинцев - один зраднык. Такая, блин, нация мазепышей((((

Yevgeny

17 листопада 2021, 21:36

"в действиях Банковой не было преступного умысла"... А глупость -- не является преступлением? А когда по глупости берутся не за свою работу, в которой не разумеешь?


Новини