Головна Новини Політика внутрішня політика Ритуальна жертва чи самопіар: експерти розібралися, звідки взялася стаття про «держзраду» Шевченка
commentss НОВИНИ Всі новини

Ритуальна жертва чи самопіар: експерти розібралися, звідки взялася стаття про «держзраду» Шевченка

Одіозний нардеп Євген Шевченко раптом заявив, що теж опинився в одній компанії з Медведчуком та Порошенком, бо його звинувачують у держзраді

24 грудня 2021, 13:48
Поділіться публікацією:

Депутат Верховної Ради, любитель Білорусі загалом і Лукашенка зокрема – Євген Шевченко, який пройшов до парламенту від партії "Слуга народу", але виключений із фракції, заявив про відкриття щодо нього кримінального провадження за статтею про державну зраду. І наголосив, що він тепер – як Медведчук та Порошенко, провадження за якими також проходять за статтею "держзрада". Тим часом, у Службі безпеки України, яка нібито завела відповідне провадження на Шевченка, цей факт заперечують. Про що говорить те, що відбувається? Як події можуть розвиватись далі? В інтерв'ю виданню "Коментарі" в ситуації розбиралися наші експерти.

Ритуальна жертва чи самопіар: експерти розібралися, звідки взялася стаття про «держзраду» Шевченка

Євген Шевченко

Справа проти Шевченка, якщо вона взагалі є, – свідомо безперспективна

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна звертає увагу на те, що інформації у справі одіозного нардепа зараз дуже мало.

"Підозру, наскільки мені відомо, йому ще не вручали, у чому конкретно звинувачують – незрозуміло. Але спостерігаючи за подіями останніх місяців складається враження, що державна зрада (111 ст.ККУ) – улюблена стаття чинної влади. І не важливо, що притягти політика до відповідальності за цією статтею практично неможливо, головне, що вона зрозуміла виборцям, велика і створює ауру копіткої роботи СБУ щодо виявлення внутрішніх ворогів України", – зазначає Ганна Малкіна.

Вона нагадує, що до дій, які можуть бути кваліфіковані як державна зрада, належать: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану, шпигунство та допомога іноземній організації або державі у веденні підривної діяльності проти України.

"Список не такий великий, а доказова база не може базуватися на оціночних судженнях представників влади та слідчих органів. Тому справа (якщо вона взагалі є) – явно безперспективна, – упевнена політолог. – Але як інструмент залякування опозиційного політика – досить непогано. У світлі останніх подій виникає питання: як просувається розслідування на тему зливу операції по вагнерівцям? Ось там справді є шпигунство, яке є державною зрадою. СБУ з цим уже розібралася?".

Шевченко, який опинився у певній опалі, може виконувати роль інформаційного провокатора

Політолог Віктор Таран вважає, що можна говорити про кілька версій того, що відбувається.

"Одна – сам Шевченко, який опинився у певній опалі, виконує роль інформаційного провокатора. Намагається привернути до себе медійну увагу, створюючи певний контраверсійний інформаційний привід. Який надасть йому вигідного ракурсу в очах його електорату. Він розповідає: ось проти мене, ідейного борця, який є прихильником дружби з Білоруссю, прихильником русского мира, порушує кримінальну справу "злочинне СБУ". Друга версія – СБУ справді порушила проти нього справу. Якщо це так (хоч СБУ і заперечує), є цілком зрозуміле пояснення. Після подібної справи проти Порошенка Зеленському важливо показати, що це – не політичне переслідування. І для цього треба розпочати кримінальне провадження проти когось зі своїх депутатів. А оскільки ті ж "слуги" Трухін, Галушко, які потрапили в гучні справи і є відповідними кандидатами для кримінального розгляду, належать до "ближнього кола" Зеленського, обрали ритуальну жертву. Шевченко хоч і безпартійний, але до Ради пройшов від партії "Слуга народу". Із фракції його цього року виключили. Але хто на Заході в це вникатиме? А в Раду пройшов як "слуга". І Зеленському зручно було б на прикладі незручного Шевченка продемонструвати Заходу – ось, дивіться, ми й проти своїх ніби порушуємо справи", – пояснює Віктор Таран.

За його словами, це дві базові версії, хоча можуть бути комбінації. Наприклад, Шевченка неправильно поінформували.

"Ну, а заява СБУ, що там не розпочинали кримінальні провадження щодо Євгена Шевченка, бо "досудове розслідування щодо народного депутата України може розпочати лише Генеральний прокурор або особа, яка виконує його обов'язки", — не витримує критики. Це вкотре показує, які вони молодці. Набрали дилетантів, – зазначає експерт. – Офіс генпрокурора лише здійснює процесуальний нагляд. Що це означає? Відповідні органи (ДБР, СБУ, правоохоронці, антикорупційні органи) збирають ту чи іншу інформацію, яка лягає в основу теоретичної кримінальної справи. Офіс генпрокурора вивчає цю інформацію. Після цього прокурор відповідного рівня – підписує це провадження. А коли в СБУ заявляють, що тільки ОГПУ може це зробити, це каже або про те, що СБУ не знає процесуальних норм, або – вони вже дійсно сформували справу, передали до Офісу генпрокурора і тепер очікують на рішення (і тоді СБУ формально говорить правду, що у них немає жодних документів щодо Шевченка)".

Читайте також на порталі "Коментарі" – екс-слуга народу заявив, що також потрапив до одного списку з Медведчуком та Порошенком.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини