Головна Новини Політика внутрішня політика Ахметов vs Зе-команда: що стоїть за протистоянням сторін
commentss НОВИНИ Всі новини

Ахметов vs Зе-команда: що стоїть за протистоянням сторін

Експерти проаналізували те, що відбувається між олігархом та представниками української влади

25 листопада 2021, 15:04 comments1530
Поділіться публікацією:

Останнім часом явно загострилося протистояння між Офісом президента (ОП) та найбагатшим українцем – Рінатом Ахметовим. Представники партії "Слуга народу" заявили, що Ахметов, рятуючись від деолігархізації, намагатиметься змінити владу та може піти на енергетичний шантаж. При цьому самі представники чинної влади вдарили по грошах Ахметова, вкладеним у зелену енергетику.

Ахметов vs Зе-команда: що стоїть за протистоянням сторін

Володимир Зеленський та Рінат Ахметов - фото: 24 канал

Також "слуги" відмовилися ходити на телеканали неофіційного олігарха, які, своєю чергою, різко критикують Зе-команду.

Про що говорить ця неоголошена, але цілком явна війна між Ахметовим та Зеленським та Ко? Щоб розібратися у цьому питанні, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Йде черговий раунд вічної боротьби індустріальних центрів – Донецька, Дніпра та Харкова проти Києва

Політолог Володимир Цибулько припускає, що протистояння з Ахметовим – це спроба узурпації влади у руках Коломойського та аграріїв.

"Йде черговий раунд вічної боротьби індустріальних центрів – Донецька, Дніпра та Харкова проти Києва. Фактично виходить, що саме донецький Ахметов тепер репрезентує київську групу", – зазначає політолог.

За його словами, найогидніше, що загроза зовнішньої агресії лише стала тригером атаки Коломойського та Ко на конкурентні активи.

Таке враження, ініціатор цього протистояння розраховує на милість агресора, на московський ярлик. Підтвердженням цього є відмова від повноцінного фінансування війська", – резюмує Володимир Цибулько.

Сторони не можуть собі дозволити відкритої війни, оскільки вона не буде лише діями ОП проти конкретного олігарха та дзеркальною відповіддю. Почнеться незворотна реакція

Політичний консультант Олександр Вербицький вважає, що так зване протистояння між ОП та Рінатом Ахметовим більше нагадує нинішнє становище на українсько-білоруському кордоні або наші взаємини з Росією. А саме – "Прорвуться – не прорвуться мігранти? Нападуть – не нападуть росіяни?".

Олександр Вербицький зазначає:

Є якась тонка "червона лінія", яку сторони переходити не хочуть і навіть не можуть. Не хочуть, бо це просто не вигідно. І справа зовсім не в медійному ресурсі – він лише інструмент. Кожна зі сторін має щось серйозніше. Адмінресурс – з одного боку. І, наприклад, енергопостачання усієї країни – з іншого. Не забуватимемо, що влада завжди може, включивши ресурс РНБО, звинуватити Ахметова, наприклад, у фінансуванні бойовиків. Сторони не можуть собі дозволити відкриту війну, оскільки вона не буде лише діями ОП проти конкретного олігарха та дзеркальною відповіддю. Почнеться незворотна реакція, принцип доміно, хай навіть у ЗМІ, або спочатку в ЗМІ".

У свою чергу Рінату Ахметову сьогодні не вигідні особливо спілки з іншими членами клубу олігархів України проти Зеленського, упевнений експерт.

"Адже це означало б – стати на один бік (Порошенко, Фірташ, Коломойський, Пінчук тощо). І тут є лише дві ідеології: за власний капітал – і проти процесу його накопичення іншими. Інакше кажучи – за переділ (читай – новий переділ) всіх ринків у країні, і натомість відносної неготовності електорату до різких змін (відсутність приводу для соціального вибуху). Що це може означати? Тільки те, що сторони перевіряють свої сили, готовність мас на протестні дії та різні еліти – на ступінь підтримки можливих змін. У цих умовах з'являтимуться нові персони, проекти та спілки у політиці – з розрахунком на те, що влада створить офіційний привід для перезавантаження", – резюмує Олександр Вербицький.

Раніше на порталі "Коментарі" — Викриття та гостра критика Зеленського з Єрмаком: чи виправдані звинувачення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини