Головна Новини Політика кабмін Відставка Авакова: для кого найвигідніше
commentss НОВИНИ Всі новини

Актуально Відставка Авакова: для кого найвигідніше

Експерти прогнозують хвилю масових протестів восени

15 липня 2021, 12:47 comments1953
Поділіться публікацією:

Верховна Рада 291 голосом відправила главу МВС Арсена Авакова у відставку. "Коментарі" розбиралися разом з експертами, які висновки з цієї ситуації можна зробити і хто отримає найбільшу вигоду від того, що відбувається.

Відставка Авакова: для кого найвигідніше

Арсен Аваков покидає посаду керівника МВС. Фото: Facebook/Arsen Avakov

Семирічна епоха Авакова закінчилася

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов називає прогнозованим те, що Рада підтримала відставку Арсена Авакова.

"Заява він написав за власним бажанням. Президент оперативно знайшов йому наступника. Ним став голова комітету з питань правоохоронної діяльності, "слуга народу" Денис Монастирський. Фракція його вже підтримала. Думаю, підтримає завтра і парламент. Загалом, все вказувало на те, що відставка буде. Що це не блеф, не гра. Тепер можна з упевненістю сказати, що епоха семиріччя Авакова як міністра внутрішніх справ — закінчилася ", — констатує Кирило Молчанов.

За його словами, головним вигодонабувачем з цієї ситуації буде президент і його офіс.

"Зеленський візьме під контроль останнє не" його "міністерство. І тепер у президента під ковпаком будуть всі силовики — і МВС, і СБУ, і прокуратура, і РНБО ", — пояснює експерт.

Він сумнівається, що Монастирський зможе так контролювати поліцію і вулицю (тих же праворадикалів), як Аваков. Який, ймовірно, вчасно покинув потопаючий корабель.

"На осінь вірогідні великі соціальні протести. І тарифні, і проти Мінських угод, і проти нових податків. У разі масштабної політичної кризи можуть бути призначені дострокові вибори, — прогнозує Кирило Молчанов. — Аваков фактично умив руки, зняв з себе відповідальність за те, що в Україні буде відбуватися вже найближчим часом ".

Аваков піде в публічну політику

Політтехнолог Олександр Кондратенко називає відставку Авакова зняттям останнього запобіжника перед кризою.

"Якщо його "пішли", то тим, хто знаходиться на Банковій, радіти рано. У разі масових протестів цієї осені (або ж за формулою Штаймайера, або по землі, або по тарифах, або все разом) без Арсена Борисовича буде дуже як складно. Що стосується самого Авакова, після стількох років незмінного управління МВС такого роду догляд, явно не через те, що він втомився. Попри його колосальний антирейтинг, думаю, він все ж буде йти в публічну політику", — говорить експерт.

Він нагадує, що напередодні появи заяви про відставку Аваков зустрічався з новим тимчасовим виконувачем обов'язків посла США в Україні — Кентом. І є ймовірність, що тут є якийсь зв'язок.

"Цікаво і те, є догляд Авакова посиленням Зеленського — або ж навпаки, — розмірковує Олександр Кондратенко. — Якщо дивитися з точки зору формування в країні нового укладу і переходу з демократії на такий собі плюс/мінус авторитарний режим (а судячи з багатьох факторів, так і є), то можна говорити про посилення президента, який ставить на пост глави МВС не незалежну, а лояльну людину. Але якщо у когось буде бажання качнути ситуацію (а навіть у Зе-команді таких достатньо), то відсутність Авакова може лише посприяти цьому. До речі, цікаво "співпало": позавчора Арсен Борисовича пише заяву, а вчора біля стін ВР пенсіонери проривають оточення стін парламенту ".

Нагадаємо, вчора в мережі з'явилося заяву про відставку Арсена Авакова з посади голови Міністерства внутрішніх справ України. Правда правоохоронний комітет Верховної Ради не підтримав звільнення Авакова. Експерти розповіли порталу "Коментарі", чому Аваков вирішив піти з посади, а також, що буде після відставки, хто прийде йому на зміну, чим займеться Арсен Аваков після відставки і чи буде він підтримувати чинну владу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини