Головна Статті Політика рада Давид Арахамія: успіхи в бізнесі, волонтерстві та політиці
commentss Cтатті Всі новини

Давид Арахамія: успіхи в бізнесі, волонтерстві та політиці

В рамках спецпроекту «Шлях депутата» портал «Коментарі» продовжує розповідати про народних депутатів Верховної Ради IX скликання. Сьогодні нашим героєм став Давид Арахамія, політична кар'єра якого розвивається дуже стрімко

1 жовтня 2020, 21:55 comments1952
Поділіться публікацією:








СПЕЦПРОЄКТ "ШЛЯХ ДЕПУТАТА"

Давид Арахамія: успіхи в бізнесі, волонтерстві та політиці

Давид Арахамія. Фото: прес-служба Слуги народу/Facebook

Ще кілька років тому народний депутат Давид Арахамія робив перші кроки в політиці, але його кар'єра стрімко розвивалася, і він часто опинявся в "улюбленцях" президентів. Правда, до його біографії є чимало запитань.

У політику через бізнес як волонтер

Давид Арахамія народився в 1979 році в місті Сочі Краснодарського краю (РФ). Але розпад СРСР і абхазо-грузинська війна привели до того, що Арахамія в підлітковому віці разом з батьками опинився в українському місті Миколаїв. Тут він і закінчив школу. Вища освіта за фахом "економіка" Давид Арахамія отримав в Європейському університеті. Чим займався Арахамія до 2002 року відомо мало, хоча, за його словами, він промишляв бізнес-консалтингом і маркетингом. У 2002 році бізнесмен став партнером невеликий веб-студії в Миколаєві. Незабаром студія почала продавати вебшаблони сайтів, плагіни, графіки та інше.

Після випадкового знайомства з майбутнім американським партнером, згадував пізніше Арахамія, вони вийшли на міжнародний рівень, для чого зареєстрували в США компанію TemplateMonster. Заради просування компанії на світовому ринку бізнесмен навіть "американізованого" своє прізвище, представляючись партнерам як Девід Браун. Власне, під цим же ім'ям Арахамія досі веде сторінку в соцмережах. Бізнес, в якому майбутньому політику належали 25%, він продалв 2017 році за більш ніж 100 млн дол.

Перші кроки на шляху в політику Давид Арахамія зробив в 2014 році, коли створив краудфандінговую платформу People's Project, щоб допомагати пораненим і постраждалим від бойових дій, і першим перерахував туди власні гроші. З того часу сайт значно виріс і перетворився в якусь інформаційну платформу волонтерського руху України. Уже в серпні 2014 року Указом президента України Петра Порошенка Давид Арахамія був нагороджений орденом "За заслуги" III ступеня.

Втім, навряд чи сам Арахамія знав, що тоді він зробив перший крок на шляху до посту глави найбільшої парламентської фракції. Проте, все в тому ж серпні, майбутній політик став радником голови Миколаївської ОДА з питань волонтерської діяльності, у вересні — уповноваженим міністра оборони з питань закупівель, а в жовтні — радником міністра оборони і головою Ради волонтерів при Міністерстві оборони України.

На останньому посту він "засвітився" в кримінальному провадженні, відкритому Головною військовою прокуратурою України за фактом нанесення збитків державі в15,762 млн грн за рахунок покупки за завищеною ціною палива для потреб Міноборони.

За версією слідства, службові особи Міноборони допомагали "потрібної фірмі" виграти на тендерах. Потім про це звітували голові Ради волонтерів при Міністерстві оборони України, яким до 2017 року був Арахамія, і отримували грошові виплати з Миколаївського благодійного фонду "Регіональний фонд" Благочестя ". Тоді Арахамія прямо звинуватив в розкраданнях народний депутат Дмитро Тимчук.

Сам Давид Арахамія спростував звинувачення і навіть пригрозив позовом до суду, написавши про це в соцмережах. Але потім видалив це повідомлення.

Незважаючи на гучні заяви, офіційного звинувачення Арахамія пред'явлено так ніколи і не було.

У стані переможців

Якийсь час Давид Арахамія тримався в "тіні", і не було ніяких передвісників егостремітельного кар'єрного злету. Більш того, він вважався якщо і не прихильником того, хто програв вибори президента Петра Порошенка, то, як мінімум, людиною цілком лояльно до нього налаштованим. Це політик довів, подякувавши екс-президента за його роботу на своїй сторінці в Facebook. Однак уже в червні Арахамія заявив про входження до складу команди "Слуги народу" , а в липні Указом президента Володимира Зеленського був призначений членом Наглядової ради "Укроборонпрому", і це було тільки початком.

До моменту свого призначення кандидатура Давида Арахамія вже була подана в ЦВК за партійним списком партії "Слуга народу". Там політик посів високе 4-е місце . В результаті Арахамія очолив пропрезидентську політичну силу в парламенті. Високий пост голови фракції "Слуги народу" означав, що на Арахамія лягала відповідальність за промахи і скандали членів фракції, які росли, як снігова куля.

Вода, сексизм і рейтинги

Немає сенсу обговорювати скандали за участю нардепів від "Слуги народу". Їх число, тим більше, з огляду на наближення місцевих виборів , множиться з кожним днем. І з цим глава фракції, очевидно, впоратися не може. Але і сам Давид Арахамія далеко не безгрішний.

Вперше лідер фракції "Слуга народу" потрапив в скандал ще в листопаді 2019 року. Тоді екс-нардеп Ігор Мосійчук опублікував, нібито, паспорт громадянина США, який належить Арахамія, але швидко з'ясувалося, що це фейк. Уже в лютому сам глава фракції дав скандальний привід для своїх недоброзичливців. Він заявив, що готовий повернути в анексувати Російською Федерацією Крим прісну воду з Дніпра, якщо це стане достатнім компромісом для вирішення збройного конфлікту на Донбасі.

Найбільш гучним вийшов "сексистський" скандал навколо висловлювань Арахамія і іншого партійця — Олександра Корнієнко — про свою колегу по партії Ірині Аллахвердиева. Вирази парламентаріїв про "бабі робочої, як корабельна дошка" негативно сприйняли в українському суспільстві.

За великим рахунком, на тлі корупційних скандалів, що спалахнули у фракції з подачі Гео Лерос або затриманого на хабарі нардепа Олександра Юрченка, яких виключили зі складу фракції, "заслуги" Арахамія на ниві скандалів виглядають блідо.

Очевидно, що кількість скандалів в "Слугу народу" і падіння рейтингів політичної сили свідчить про те, що Давид Арахамія не справляється на своєму посту. Так, якщо в ході позачергових виборів в 2019 році "Слуга народу" набрала 43% голосів виборців, то за даними соціологічної групи "Рейтинг" до вересня популярність партії впала до 26%. В середньому ж по країні рейтинг на місцевих виборах склав і зовсім — до 16%. Правда, в рідній для Арахамія Миколаївської області, уповноваженою особою обласної організації якої він є, за партію готові проголосувати трохи більше — 24,5% . Дії ж самого Арахміі як лідера фракції "СН" позитивно оцінюють всього 8% опитаних "Рейтингом" і негативно — 28%.

Що стосується безпосередніх депутатських обов'язків, то Арахамія ставиться до них досить відповідально, зокрема, відвідав 105 засідань ВР зі 122. Політик є членом Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки, головою Підкомітету з питань нагляду за діяльністю державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями, правоохоронних органів, правоохоронних органів спеціального призначення та розвідувальних органів. Розробив і подав до парламенту особисто і в співавторстві понад 70-ти законопроектів .

Будинок по дешевці і інші дивні речі матеріального становища

У декларації про доходи Давида Арахамія за 2019 рік у графу "члени сім'ї" внесено 6 дітей. Але багатий нардеп не тільки ними, хоча офіційне стан політика і не відповідає його заявам про продаж TemplateMonster за 100 млн доларів (навіть якщо йому і належали лише 25%).

На самого нардепа і членів його сім'ї записані 16 об'єктів нерухомості, в числі яких земельні ділянки, квартири, житлові будинки, садові будиночки та нежитлові приміщення. У самого нардепа і його дружини є цінні ювелірні вироби. А ось інше рухоме майно, наприклад, авто, у подружжя все одно — "Мерседес Бенц" 2016 року випуску.

З бізнесом нардеп, як і належить "зав'язав", закривши своє ЧП в 2019 році. Офіційно він володіє лише сотнею акцій Global Bay Venture Limited, зареєстрованої на Сейшельських островах. Заробляє в основному за рахунок продажу та оренди належної йому нерухомості, рухомого майна та колишнього доходу.

Так, сюди можна віднести продаж за 3,3 млн грн нерухомості та 117 943 грн від її оренди. На продажу рухомого майна політик заробив більше 2 млн грн. Як приватний підприємець (до свого обрання) політик заробив 4, 7 млн грн, а як народний депутат — у вигляді зарплати і компенсації витрат при проходженні навчання в Трускавці — 179 634 гривні. Ще 9147 гривень припали на банківські відсотки і 26 660 гривень виплати дружині нардепа Вікторії в зв'язку з народженням дитини.

У банках нардеп тримає 308 646 грн, 26 372 дол. І 2 євро. Готівкою зберігає 8 млн грн, 900 тис. Дол. І 200 тис євро. А 698 тис. Грн політик позичив третім особам.

В кінці серпня журналісти видання "Країна" звернули увагу на те, що ціна на будинок, який згідно з декларацією Давид Арахамія купив в липні 2019 роки за 983 300 грн на Києво-Святошинському районі, на сайті забудовника доходить до 16 млн грн. Виходить, що розкішний котедж коштує явно дорожче зазначених політиком сум. Крім того, у дворі будинку був помічений автомобіль Audi Q8, вартістю близько 3 млн грн, який в декларації відсутня.


Нагадаємо, "Коментарі" в рамках спецпроекту "Шлях депутата" розбиралися, хто такий глава Рахункової палати України Валерій Пацкан , вивчали в біографію Ярослава Дубневича . Також ми попорпалися в минулому одного з найодіозніших політиків України Іллі Ківи , представника депутатської групи "За майбутнє" Ігоря Палиці і нардепа Олександра Гереги .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини