Головна Новини Політика рада Що відбувається в Раді: чи справді пленарні засідання було скасовано через скандал
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається в Раді: чи справді пленарні засідання було скасовано через скандал

Складається враження, що Офіс президента починає втрачати важелі управління парламентом

6 березня 2024, 14:07 comments4810
Поділіться публікацією:

Верховна Рада скасувала пленарні засідання цього тижня. Представникам від фракції "Слуга народу" раптом терміново знадобилося поїхати на фронт. Глава фракції СН Давид Арахамія запевняє, що парламентарям треба попрацювати з військовими та виконати якесь невідкладне завдання від іноземних партнерів. У свою чергу, нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк запевняє, що Рада скасувала проведення засідань 6, 7 та 8 березня через те, що опозиція пригрозила більшості загальмувати розгляд у парламенті будь-яких питань доти, доки її представники не будуть отримувати дозволи на здійснення закордонних поїздок та відряджень. Про що говорить те, що відбувається в українському парламенті? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Що відбувається в Раді: чи справді пленарні засідання було скасовано через скандал

Верховна Рада. Фото: із відкритих джерел

У Раді не прогнозуються необхідні ОП результати

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков розмірковує так:

"І Арахамію, і Железняка важко назвати достовірними джерелами інформації щодо того, що вони намагаються коментувати. Але незаперечно те, що засідання ВР відкладаються, тоді як необхідно голосувати за законопроєкт про мобілізацію вкрай необхідний нашій країні. Більше того – цей проєкт намагаються втопити величезною кількістю (понад чотири тисячі) поправок".

Крім того, продовжує експерт, з парламенту надходить багато інформації, що депутати (насамперед – провладної фракції СН) вкрай незадоволені ставленням до них з боку Офісу президента (ОП).

"Він і раніше не особливо шанував нардепів, а зараз просто на них не зважає. Звідси бажання багатьох із них (особливо мажоритарників) залишити політичний "Титанік", який незрозуміло куди пливе на фоні того, що влада перебуває в певному адміністративному ступорі. Але парламентарям не дають вийти із фракції. І це ставлення як до худоби, яку тримають у загоні. Самі ж депутати наводять таке порівняння", – наголошує Олександр Кочетков.

Він також звертає увагу на резонансні заяви на кшталт того, що один із нардепів від СН придбав квартиру в центрі Києва за 200 тисяч доларів за рахунок... торгівлі черешнею.

"Це явна провокація, сподіваючись на те, що буде виключення із фракції. І тут уже немає навіть остраху адміністративного переслідування, але є – залишатися на цьому політичному "Титаніку" далі", – упевнений аналітик.

Він резюмує: засідання ВР було відкладено явно тому, що там не прогнозуються необхідних ОП результатів. При цьому, наголошує експерт, сам Офіс до ладу не може сформулювати, чого саме він хоче. І починає втрачати важелі керування парламентом. А там формальна опозиція в особі "Євросолідарності" Порошенка, "Батьківщини" Тимошенко повертають собі колишню вагу. А тут ще й самі нардепи зі СН починають виходити з-під контролю.

"Те, що Офіс президента/глава держави/ставка верховного головнокомандувача втрачає контроль навіть над власною фракцією – тривожний сигнал під час війни. Така втрата контролю може спровокувати ефект доміно, коли ми отримаємо складну ситуацію адміністративного паралічу за умов наступу ворожих сил. Допускати цього не можна", – упевнений Олександр Кочетков.

Політична криза в парламенті набирає обертів

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок припускає, що несподіване тимчасове закриття роботи ВР пов'язане, швидше за все, з тим, що представники СН не мають достатньо голосів для підтримки законопроєктів, які збиралися ставити до порядку денного.

"Не голосувати не можуть, треба показувати результативну роботу, а впевненості, що результат буде – немає. Наявність політичної кризи стає дедалі відчутнішою. Звісно, визнавати це "слуги" не можуть. Але факти говорять самі за себе", – вважає експерт.

Нещодавно, нагадує він, відбулося засідання фракції з ініціативи її керівництва. Було запрошено президента. Планувалося, що це мобілізує СН, підштовхне до необхідних голосувань.

"Але, схоже, політична криза в парламенті набрала значно більших обертів, ніж уявляли собі в ОП. Низка депутатів хоче скласти мандати. Не виключено, що до цього їх стимулюють опозиційні до Банкової політики", – наголошує Валерій Клочок.

Ще однією причиною турбулентності у Раді він вважає мобілізаційний законопроєкт, який отримав величезну кількість правок авторства різних фракцій.

"Документ став політичним, – упевнений експерт. – Його активно коментують у "Євросолідарності" і не лише, вказуючи на численні недоліки. Але виглядає так, що серед нардепів є консенсус щодо не ухвалення цього законопроєкту, на якому давно наполягають військові. Можливо, в результаті ми отримаємо вихолощений документ або його новий варіант. Загальна ситуація говорить про наявність політичної кризи в українському парламенті. На жаль".

Є дві справжні причини раптових "канікул"

Політичний аналітик Павло Нусс звертає увагу на те, що "слуги" пояснили зрив засідань ВР тим, що нібито їм терміново потрібно їхати інспектувати Навчальні центри та будівництво фортифікацій. При цьому від участі депутатів від тієї ж таки "Євросолідарності" у цій поїздці відмовилися.

"За інформацією у чаті монобільшості, яка стала надбанням громадськості, інспекція "слуг" нібито потрібна для формування звіту Сенату США. Але це виглядає сумнівно", – вважає аналітик.

По-перше, пояснює він, Україна не перебуває під зовнішнім керуванням США, тому ВР не формує звіти перед Сенатом.

"Якби у нас було зовнішнє управління, як стверджують у Москві, як мінімум, в Україні було б уже подолано всю корупцію", – зазначає Павло Нусс.

По-друге, продовжує він, Сенат США не довірятиме звітам, складеним зацікавленою стороною.

"У таких випадках спираються на оцінку незалежних експертів, а не представників влади, яка отримує допомогу країни", — аргументує експерт.

Справжні причини раптових "канікул" Ради, на його думку, дві:

– банально не вистачає голосів для підтримки тих чи інших законопроєктів, натомість вистачає страху втратити ілюзорність існування монобільшості;

— не виключено, що частина "слуг"-чоловіків просто виїхали закордон до своїх жінок, щоб привітати їх з 8 березня.

Читайте також на порталі "Коментарі" – про що говорять плани влади щодо скорочення міністерств: що ще важливо врахувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

6 березня 2024, 18:11

Работают, бедолаги, не покладая рук. Героические герои прямо, как сказал коля котлета


Новини