Головна Новини Політика рада Можлива відставка й позбавлення мандата Разумкова: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Можлива відставка й позбавлення мандата Разумкова: що кажуть експерти

Фахівці прокоментували події, які розгорнулися навколо спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова

6 жовтня 2021, 10:38
Поділіться публікацією:

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, якого усунули від можливості проводити пленарні засідання Ради і вже 7 жовтня готуються позбавити посади керівника парламенту, прийшов 5 жовтня ввечері на канал "Прямий". Там відповів на питання щодо причин конфлікту, подальших політичних перспектив, офшорах Зеленського тощо. 

Можлива відставка й позбавлення мандата Разумкова: що кажуть експерти

Дмитро Разумков - фото з відкритих джерел

Зокрема, заявив, що не бачить законної можливості позбавити його депутатських повноважень і готовий, у разі необхідності, захищати свій мандат в суді.

Про що говорить вибір медіа-майданчика? З ким, судячи з останніх заяв Разумкова, він бачить своє подальше політичне майбутнє? Які перспективи у цього майбутнього? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Жодних підстав для того, щоб забрати у Разумкова депутатський мандат, немає

Політичний експерт Олександр Антонюк впевнений, що вибір медіа-майданчика говорить лише про те, що Разумкова туди запросили.

"Завтра він буде, умовно, на каналі" Україна 24 ", післязавтра на каналі НАШ, потім на" Еспрессо ". Графік спікера, в тому числі відвідування телеканалів, планується за кілька тижнів, деталі узгоджуються на тиждень вперед. Так що Разумкову точно не можна "закидати", що він типу — "а, дивіться, він на каналі Порошенка". На різних каналах різні люди. І якщо ми говоримо про політичний момент, Разумков не звик думати в стилі: "це канал Порошенка, я на нього не піду". Він ходить на всі канали, які його запрошують. А що останнім часом не з'являвся на "плюсах", думаю, тому що його просто туди не кличуть ", — пояснює Олександр Антонюк.

На його думку, у Разумкова — гарне політичне майбутнє. Незважаючи на те, що його багато критикують з де-факто колишніх колег.

"Дмитро Олександрович став помітний, його знає близько 30% населення. Рівень довіри — близько 32%. Як стартові позиції — це дуже добре. Як до спікера, до нього, по суті, не можуть пред'явити претензій. Навіть "слуги" пред'являють претензії до Разумкова, по суті, за те, що він захищає закон. Мовляв, регламент заважає економічному розвитку. Так що як політик Разумков якісно, висококлассно обіграв тут президента Зеленського, — зазначає експерт. — Хоча політичне розставання зі "слугами" ще до кінця не оформлене, але все до цього йде. Зняли Разумкова з проведення засідань і мають намір позбавити посади спікера фактично таким собі гоп-стопом. Грубо, негарно, серйозний осад залишився".

На думку Олександра Антонюка, жодних підстав для того, щоб забрати у Разумкова депутатський мандат, немає. Він повинен був вийти з фракції, відповідно до закону, оскільки глава ВР не може бути членом будь-якої фракції. Тобто, фракція його, по суті, відпустила. І норми закону він виконав.

"Втім, рівень" слуг ", в тому числі юридичний, — не те що нижче плінтуса, він пробиває дно. І Зеленський частіше керується особистими емоціями, а не нормами закону. Так що не виключаю, що спроба позбавити Разумкова мандата буде. І це перетвориться в черговий серіал", — прогнозує експерт.

Він упевнений, що якщо Разумков почне правильно, не швидко, створювати політичний проект, все буде в порядку.

"Головне — не керуватися образою. Поки він поводиться правильно. І якщо буде підтримка на рівні регіональних еліт, інтелігенції, він може спокійно створювати незалежну, якісну партію з цікавим партійним списком, — вважає Олександр Антонюк. — Важливо розуміти, що Разумков — це, по суті, нове покоління політиків. І примикати до когось навряд чи буде. Я точно не є прихильником іменних лідерських проектів. Такі часто в більшості випадків формуються на основі кон'юнктури. Зліт "слуг" в Трускавці — це була, по суті, інвентаризація депутатських мандатів, які і далі залишаються політичним "ніхто". Вони не готові дискутувати, вказувати керівництву партії на помилки. Припускаю, що Разумков має намір створювати якісну партію, де як лідер може бути хорошим активом, щоб виборець звернув увагу на цю політсилу. В хорошому політпроекті лідер повинен періодично змінюватися. Тоді це вже такий собі міні-парламент. Де немає застою, немає авторитаризму. Є постійний рух, демократичні процеси, зростання. Якщо Дмитро Олександрович піде за таким принципом — це буде правильний хід. А хто буде готовий в такий проект заходити і за такими принципами формуватимуться, думаю, ми скоро побачимо".

За словами експерта, у тих політиків, на можливий союз Разумкова з якими періодично натякають — Кличко, Гройсман — є свої проекти. У Кличка — "УДАР", у Гройсмана "Українська стратегія". Вони діють в своїх нішах. А якщо об'єднуватися, то під коаліційну угоду, вже будучи в парламенті, вважає Олександр Антонюк.

Заяви Разумкова про своє політичне майбутнє — спроба залучення суспільної уваги не до проблем в державі, або в парламенті, але до своєї персони

Політичний консультант Олександр Вербицький із ситуації, яка розгорнулася навколо Разумкова, робить ряд висновків.

1. Позбавлення можливості ведення засідань парламенту — не більше ніж перевірка готовності представників фракцій і груп голосувати за відставку спікера. А також — показник їхньої підтримки президента України та його законодавчої ініціативи на даному етапі.

2. Голосування депутатів показове з точки зору можливих союзників Дмитра Разумкова як рядового народного депутата і екс-№1 списку партії "Слуга народу". Йдеться про ті, які не підтримали відсторонення Разумкова політсили, представлені в парламенті — "Батьківщина", "Європейська солідарність", "ОПЗЖ", частково — "Голос". На думку політконсультанта, якщо з ОПЗЖ у без п'яти хвилин екс-спікера союз складеться навряд чи, то з усіма іншими — дуже може бути, за найрізнішими лініями і конфігураціями (від євроінтеграції, до соціал-демократичного центризму з національним ухилом).

3. Майбутнє будь-якого політичного проекту Разумкова також цілком можливо, що він і сам розуміє. Але тільки в тому випадку, коли сам проект не стане гостро-конкурентним нинішньому провладному — "Слуга народу".

"Пікантність ситуації полягає в тому, що Разумков ніяк не тягне на образ ворога. Так само як і образ героя — не його амплуа", — зазначає Олександр Вербицький.

Аналізуючи останні дії та заяви Разумкова, експерт акцентує на таких моментах:

— Разумков вважає, що парламентаризм в Україні не раз зупиняв кровопролиття і є таким собі балансом у владі;

— Дмитро Олександрович формує широку команду, співпрацює (як і раніше) з усіма ЗМІ і декларує не тільки особисті цінності (демократичність, законослухняність, відкритість, любов до Батьківщини), а й широкі погляди (не сприймає зради всередині команди, бажає відкритого діалогу з колишньою командою "СН" і так далі);

— спікер парламенту віддає собі звіт в тому, що в нашій країні можливо все — від позбавлення його повноважень нардепа, до обнулення президентського терміну.

"Разумков або не розуміє (що малоймовірно), або не хоче відкрито зізнаватися в тому, що український парламентаризм — сукупність договірних відносин, які вищі за будь-яку виконавчу владі за частиною маніпуляцій — як за громадською думкою, так і будь-якими приводами. Прикладом може слугувати і сам факт голосування за відсторонення спікера і за внесення питання і недовіри йому на 7 жовтня, — вважає Олександр Вербицький. — Схоже, народним обранцям все одно, хто стане вести засідання і про який баланс інтересів йде мова, аби сам баланс формально дотримувався в президії і біля трибуни, а ще — в парламентських комітетах. Мова йде про квотний принцип розподілу посад практично скрізь, в тому числі у виконавчій владі. І про це добре відомо спікеру парламенту".

На думку експерта, заяви Разумкова про своє політичне майбутнє — спроба залучення суспільної уваги не до проблем в державі, або в парламенті, але до своєї персони.

"І це правильно! — вважає Олександр Вербицький. — Хоча б тому, що коли твоя власна команда (за рідкісним винятком) зраджує тебе — можна спробувати залишитися "в білому". Інше питання в тому, до якого моменту Разумков зможе бути "м'яким і пухнастим" за володіння інформацією "ексклюзивного характеру" (і мова не йде про офшори команди "К-95") ".

Раніше "Коментарі" писали, що Дмитро Гордон розповів про прекрасне майбутнє Разумкова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини