Головна Новини Політика президент У Зеленського різкий обвал рейтингу: експерти розповіли, чи гряде буря на Банковій
commentss НОВИНИ Всі новини

У Зеленського різкий обвал рейтингу: експерти розповіли, чи гряде буря на Банковій

Експерти розповіли, чи варто команді Зеленського терміново міняти стратегію після зниження підтримки серед українців

20 жовтня 2021, 14:02
Поділіться публікацією:

З'явився оновлений президентський рейтинг від КМІС. Президент Володимир Зеленський продовжує утримувати лідируючі позиції, але в порівнянні з попередніми дослідженнями, його підтримка впала. Експерти проаналізували отримані дані для порталу "Коментарі".

У Зеленського різкий обвал рейтингу: експерти розповіли, чи гряде буря на Банковій

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

З 8 втрачених відсотків Зеленського рівно половина пішли в рейтинг тепер уже екс-спікера парламенту Дмитра Разумкова

Політичний експерт Денис Гороховський зазначає: незважаючи на зниження рейтингу, Зеленський залишається найпопулярнішим політиком в Україні. У нього — 24,7% (-8,6% в порівнянні з вереснем), тоді як у найближчого переслідувача, Петра Порошенка, лише 15,6% (-1,2%).

"При цьому, потрібно розуміти, що з 8% втрачених відсотків Зеленського рівно половина пішли в рейтинг тепер уже екс-спікера парламенту Дмитра Разумкова", — підкреслює експерт.

Разумков, згідно з жовтневим опитуванням КМІС, набрав 7,1% (з початку червня 4%).

"Це швидше емоційний сплеск, — вважає Денис Гороховський. — Якщо Разумков найближчим часом не позначить свою політичну позицію в рамках або нового проекту або колаборації з якоюсь із існуючих політсил, то ці 4% знову повернуться до Зеленського. В цілому ж, рейтинг Зеленського дає йому підстави впевнено себе почувати навіть в разі дострокових виборів (які, з моєї точки зору, неможливі)".

Ми бачимо сезонний спад рейтингу, що навряд чи зазнає великих втрат для президента

На думку соціолога Ірини Щиголь, падіння рейтингу Зеленського носить тимчасовий характер, з огляду на те, що рейтинг його основного конкурента — Порошенка — теж впав, хоча і не так значно.

"Причинами падіння рейтингу Зеленського можуть бути і офшорні скандали, і збільшення кількості захворювань ковідом, і відсутність гарантій щодо непідвищення рівня оплати комунальних послуг. Більш того, нагнітання атмосфери неминучою енергетичною кризою і провалом опалювального сезону також населенням виставляється президенту", — пояснює соціолог.

Ірина Щиголь вважає, що відставка Разумкова не сильно вплинула на рейтинг Зеленського, оскільки їх вже давно не асоціюють разом.

"З моєї точки зору, ми бачимо сезонний спад рейтингу, що навряд чи зазнає великих втрат для президента і його команди", — резюмує Ірина Щиголь.

На поточний рейтинг Зеленського офшорний скандал не впливає ніяк. Але в загальну скарбничку народної недовіри — потихеньку капає

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко зазначає ряд важливих моментів, які демонструє свіже дослідження КМІС

"Перший момент. Поле (дослідження) проводилося на фоні скандалу з відходом Разумкова з поста спікера і великої інформаційної роботи навколо цього. І не стільки Зеленський втратив, скільки відбувся перетік до Разумкова і його умовної партії. Це явно коротка дія, на хайп. І цей результат того ж Разумкова ще утримати треба, — пояснює експерт. — Другий момент. Простежується зміна електорату Зеленського. Раніше за нього голосували як за щось нове, а тому хороше. Зараз голосують за принципом — інші ще гірше. І поява когось, хто буде не такий поганий, як інші, і, можливо, потенційно більш гарним, ніж Зеленський, може відтягнути на себе розчарований електорат".

Разумков, на думку Андрія Єременка, виглядає досить привабливим в цьому сенсі.

"На початку цього року, задовго до того, як "слуги" знесли його з поста спікера, рейтинг умовної партії Разумкова був значущим — 3-4%. Відповідно, у нього є певні шанси отримати якусь електоральну нішу. Але — її треба, по-перше, отримати, по-друге, утримати. На хайпі, на хвилі звільнення, коли все про нього говорять, рейтинг, природно, піднімається. І саме за рахунок "слуг", за рахунок Зеленського. Не за рахунок же рейтингу Порошенко, Тимошенко або Бойко, у яких він "вкопаний" і практично не змінюється... Постійне або тимчасове явище — такий перетік симпатій до Разумкова від Зеленського, незабаром стане зрозуміло. Ми незабаром видамо свою соціологію, подивимося, що буде, коли емоції трохи стихнуть. Очікую, що отримаємо трохи гірше результат Разумкова, тому що спаде хайп, і трохи вище результат Зеленського, тому що там триває досить активна робота", — говорить експерт.

Він також вважає, що публікація документів "Пандора Пейперс" жодним чином не позначилася на Зеленському. Як свого часу не особливо позначився офшорний скандал на рейтингах Порошенка. Інша справа, що, коли до п'ятого президента виникла антипатія по іншим, не пов'язаним з цим, причинам, офшорний скандал став ще одним аргументом у скарбничку тих, хто і так проти.

"Аналогічна історія з Зеленським, — упевнений Андрій Єременко. — Його прихильники офшорний скандал не обговорюють ніяк. Це роблять його противники — прихильники "Європейської солідарності" або ОПЗЖ. Ну, так вони і так би за Зеленського не голосували! Так що на поточний рейтинг, в короткій перспективі, це не впливає ніяк. Але в загальну скарбничку народної недовіри — потихеньку капає. І капає на користь того, хто прийде наступним. Умовна інтелектуальна тусовка переймається з приводу того, щоб зробити нову партію — праву, ліву, центристську, ще якусь... Всі хочуть чогось нового. І це вирує. І з цього може народитися щось нове. Де може знайти (або не знайти) своє місце і знятий з посади спікер Разумков. Або ж ми побачимо зовсім нове обличчя".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Разумков прокоментував свій президентський рейтинг, натякнувши, що це тільки початок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини