Головна Новини Політика президент П'ятигодинний марафон Зеленського – від путчу до вагнергейту: що це було
commentss НОВИНИ Всі новини

П'ятигодинний марафон Зеленського – від путчу до вагнергейту: що це було

Під час спілкування зі ЗМІ найбільше від Зеленського дісталося бізнесмену Ахметову та п'ятому президенту Порошенку

26 листопада 2021, 18:52
Поділіться публікацією:

Прес-марафон президента України Володимира Зеленського зі ЗМІ тривав п'ять із половиною годин замість прогнозованих трьох. Серед топ-заяв – фактичне звинувачення бізнесмена Ріната Ахметова у співпраці з російськими спецслужбами, а також у тому, що він може бути причетним до підготовки держперевороту. Плюс – своє бачення Зеленського на ситуацію з вагнергейтом. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" думками за підсумками прес-марафону.

П'ятигодинний марафон Зеленського – від путчу до вагнергейту: що це було

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Зеленський, через 2,5 роки після виборів, продовжує жити у протистоянні з Порошенком

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда вважає, що на сьогоднішній прес-конференції Зеленського ми побачили низку небезпечних для держави факторів.

Євген Магда пояснює:

"По-перше, судячи з його відповідей, глава держави живе у теплій інформаційній ванні, де йому створюють зручну інформаційну реальність, яка не має нічого спільного власне з реальністю. По-друге, Володимир Зеленський через 2,5 роки після виборів продовжує жити в протистоянні з Петром Порошенком. Це, як на мене, для нього – серйозна проблема. По-третє, він дозволяє собі робити гучні звинувачення на адресу того ж таки Ріната Ахметова, не підкріплюючи це жодними доказами. По-четверте, мене турбує готовність Зеленського забезпечувати переговори між керівництвом адміністрацій глав української та російської держав. Дивно, чому саме вони, а не глави МЗС? По-п'яте, турбує і заява Зеленського, що голова його Офісу Єрмак – потужна особистість і з ним нібито на зв'язку керівництво розвідок наших партнерів".

На думку експерта, українське суспільство за підсумками цієї прес-конференції президента не отримало раціональних аргументів та пояснень – ні щодо зриву операції із затримання вагнерівців, ні з низки інших важливих питань.

"Натомість ми почули бруд на адресу опонентів Офісу президента, звинувачення, які у будь-якій цивілізованій державі мають спростовуватись у суді", – резюмує Євген Магда.

Найважливішою заявою президента можна назвати інформацію про підготовку путчу та оцінку перспективи другого терміну Зеленського

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак зазначає, що кожне нове багатоформатне спілкування президента з медіа залишає по собі дивний присмак.

"З одного боку, манера поведінки президента у діалозі з "четвертою владою" знайома та зрозуміла. З іншого – відчувалася установка на велику відкритість та показову простоту, що не виключає, однак, схильності до бачення виключно своєї правди. Очевидно, і журналісти відігравали не свою роль, – наголошує експерт. – Таке враження, що насправді головною опозицією в країні до влади є медіа, які надто захопилися активним зануренням та участю у політиці на рівні гравців, а не сторонніх рефері. Можливо, тому президент дуже емоційно і деколи зухвало реагував на питання "зіркових" журналістів, які не пропустили можливості презентувати себе".

За словами Олега Постернака, причина нинішнього прес-марафону є очевидною: повернути комунікативну перевагу в інформаційному полі, задати тон і напрямок. Адже після відставки спікера ВР Разумкова, офшорного скандалу, вагнергейту влада і президент зайняли вичікувальну і тим самим вразливу позицію.

"Тим не менш, найважливішою заявою президента можна назвати інформацію про підготовку путчу та оцінку перспективи другого терміну Зеленського. Відповіді не виявились вичерпними і породять дуже багато питань", – вважає Олег Постернак.

Сьогодні відбулася спроба реінкарнації знаменитої страшилки доби Порошенка про план "Шатун"

На думку експерта Українського інституту політики Данила Богатирьова, анонс президентом "підготовки державного перевороту" Рінатом Ахметовим виглядає як спроба реінкарнації знаменитої страшилки доби Порошенка щодо плану "Шатун".

Данило Богатирьов пояснює:

"Основна ідея тут та сама – транслювати в маси тезу про те, що "усі мають згуртуватися навколо президента перед зовнішньою і внутрішньою загрозою". У такій парадигмі, будь-яку критику влада спробує виставити як "підступи агентів Кремля", а будь-яких політичних опонентів — як ці самі "агенти" або їхні посібники".

Іншими словами, продовжує експерт, в умовах падіння президентського рейтингу і, можливо, найважчого зимового сезону за останні 7 років, ми спостерігаємо спроби влади "закрутити гайки" по максимуму з метою збереження контролю над політичними процесами в країні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський зняв інтригу щодо відставки Єрмака.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини