Головна Новини Політика зовнішня політика Істерія РФ з приводу вступу України до НАТО: наскільки успішними є наші євроатлантичні прагнення
commentss НОВИНИ Всі новини

Істерія РФ з приводу вступу України до НАТО: наскільки успішними є наші євроатлантичні прагнення

За словами президента України, держава продовжує докладати зусиль, щоб набути членство у Північноатлантичному Альянсі (НАТО)

11 грудня 2021, 15:40
Поділіться публікацією:

Питання вступу України до НАТО – це вибір українського суспільства, але рішення щодо включення нашої країни до Альянсу приймають інші держави. Тому Україна продовжить євроатлантичну інтеграцію, але розраховуватиме насамперед на свої Збройні Сили. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв'ю телеканалу "1+1".

Істерія РФ з приводу вступу України до НАТО: наскільки успішними є наші євроатлантичні прагнення

Вступ України в НАТО. Колаж "Коментарі" / Д. Романюк

Паралельно з цим Росія вимагає від Альянсу офіційно відкликати згоду про перспективи вступу до НАТО України та Грузії, прийняту на саміті НАТО у Бухаресті у 2008 році.

Що відбувається і чому – експерти розповіли виданню "Коментарі".

Для України значно важливішою та перспективнішою є співпраця з окремими країнами-членами НАТО, які є нашими союзниками

Ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко звертає увагу, що поки що ми чуємо в основному заяви про якусь зустріч "як мінімум чотирьох основних союзників по НАТО" з представниками Росії, щоб обговорити деякі гарантії та пропозицію Путіна підписати документ про не розширенні Альянсу Схід від самого Путіна, чи МЗС РФ – у тому трактуванні.

"Очевидно, що Байден під час переговорів мав підкинути якусь кісточку Путіну, щоб той не почував себе ображеним. Можливо тому й було сказано, що вони щось обговорять щодо євроатлантичних перспектив України. Якийсь механізм, – пояснює Юрій Кочевенко. – На мою думку, вся істерія РФ щодо вступу України до НАТО – надумана. Тому що Україна поки що, на жаль, не має реальної перспективи членства в Альянсі. З низки причин".

Все, що відбувається, на думку експерта, було хитрощами з боку РФ, щоб торгуватися із Заходом, щоб мати підстави для агресивних дій, для брязкання зброєю біля українських кордонів.

"Серйозно сприймати подібну заяву з боку Кремля було б наївно, – вважає експерт. – НАТО є структурою, де всі рішення ухвалюються консенсусом. Жодні окремі розмови з окремими членами Альянсу, навіть якщо вони будуть, нічого не дадуть. Тим більше, що немає жодних "головних" країн-членів НАТО. Усі вони, згідно зі статутом Альянсу, рівні. І кожен голос рівноцінний. Зрозуміло, що за цієї юридичної рівності, не рівні вклади різних країн у забезпечення колективної безпеки (США несуть основне навантаження). Але формат Альянсу не передбачає якихось подібних волюнтаристських рішень, які намагається продавити Росія".

Тож для України активізація російських пропагандистів навколо теми НАТО жодних загроз, проблем не становить, упевнений Юрій Кочевенко. При цьому він акцентує, що наші євроатлантичні перспективи багато в чому з політичних мотивів, зокрема через активну діяльність Росії в деяких країнах НАТО, поки що не особливо успішні.

"Для України значно важливішою і найперспективнішою є співпраця з окремими країнами-членами НАТО, які є нашими союзниками. І формування інших моделей, зокрема колективної безпеки, поза Альянсом. Паралельно продовжуючи курс на вступ до Альянсу, що в найближчій перспективі обов'язково відбудеться", – резюмує Юрій Кочевенко.

Створення майданчиків для переговорів у цьому контексті – це необхідні дипломатичні ходи для підтримки миру глобально та стримування російської агресії

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль упевнена: все, що ми спостерігаємо зараз, – це зовнішня політика та дипломатичні ходи.

"Своєю чергою політика, а тим більше зовнішня – це мистецтво переговорів, – акцентує експерт. – Російська Федерація вимагає відкликати фактичну обіцянку Альянсу щодо членства України в НАТО, яку було озвучено на саміті у Бухаресті у 2008 році. Військовий флот РФ блокує акваторію Азовського моря. Президент Хорватії назвав візит прем'єр-міністра Хорватії до України "чистим шарлатанством", звертаючи увагу на військовий контингент із боку РФ, який перебуває на кордоні з Україною. І це інформація лише за останні дні".

Таким чином, продовжує Катерина Коваль, створення майданчиків для переговорів у цьому контексті – це необхідні дипломатичні ходи для підтримки миру глобально та стримування російської агресії.

"Адже відомо, що найпотужніша війна – інформаційна, – наголошує експерт. – А світ встановлюється завдяки мистецтву дипломатії".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, коли Україна вступить до НАТО: у Держдепі США назвали терміни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини