Головна Новини Політика внутрішня політика У Зеленського проігнорували ефір Шустера щодо "Вагнергейту": що означає демарш Банкової
commentss НОВИНИ Всі новини

У Зеленського проігнорували ефір Шустера щодо "Вагнергейту": що означає демарш Банкової

В Офісі президента відповіли відмовою на запрошення Зеленському та Єрмаку взяти участь в ефірі Шустера

20 листопада 2021, 14:02 comments1314
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський, представники Офісу президента (ОП) та всі нардепи "Слуги народу" проігнорували запрошення Савіка Шустера на "Свободу слова" (на ахметівському телеканалі "Україна"), де у п'ятницю ввечері говорили про зрив операції з "вагнерівцями". На думку низки телеграм-каналів, ефір Шустера — це "червона" лінія, яку Ахметов, який увійшов у протистояння з Банковою, перейшов. Адже на ефірі було поставлено чіткий акцент – до зриву операції привели дії Офісу президента. Про це дав зрозуміти ексголова Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Василь Бурба. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" відсутність представників влади на шоу Шустера та загострювальне протистояння в рамках "Вагнергейту".

У Зеленського проігнорували ефір Шустера щодо "Вагнергейту": що означає демарш Банкової

Свобода слова Савіка Шустера. Фото: ТРК Україна

Власники фінансово-промислових груп ухвалили закон про деолігархізацію як загрозу

Політолог Петро Охотін вважає, що ефір у Шустера загострив питання до влади у справі "вагнерівців". Він також звертає увагу, що у другій частині передачі прем'єр-міністра Шмигаля звинуватили у затриманні "зелених" коштів для корпорації ДПЕК.

"Я не беруся давати юридичну оцінку ні щодо "Вагнергейту", ні з фінансових питань між Кабміном і ДТЕК. А ось можливі політичні аспекти можемо обговорити. По-перше, ставлення деяких медіа до президента змінилося після підписання ним закону про деолігархізацію. Це призводить до висновку, що власники фінансово-промислових груп ухвалили закон як загрозу.По-друге, конфлікт із площини медіа намагатимуться перевести у формат вуличного протесту.І владі потрібно опрацювати стратегії поведінки, щоб не допустити провокацій та протистояння.По-третє, влада повинна прибрати білі плями та дослідити звинувачення Бурби, пролити світло на питання у справі "вагнерівців", – зазначає Петро Охотін.

Він нагадує, що у демократичних суспільствах не замовчують проблеми, а вирішують їх. Навіть якщо вони такі болючі як Уотергейт 1972-1974 років (скандал із прослуховуванням кандидата в президенти США від Демократичної партії Джорджа Макговерна, що призвела до відставки президента-республіканця Річарда Ніксона) та "Іран-контрас" у 1986 році (скандал, який розгорівся в кінці 1986 року, коли стало відомо про те, що окремі члени адміністрації США організували таємні постачання озброєння до Ірану, порушуючи цим збройове ембарго проти цієї країни).

Епізоди п'ятничного шоу Шустера свідчать, що було б жарко, якби представники влади з'явилися

Політичний консультант, технолог, спеціаліст з GR Андрій Бодров вважає безглуздою "аргументацію" представників Офісу президента та "Слуги народу" не йти на шоу Шустера, бо там відбуватиметься "кероване судилище".

"Але хіба не можна точно таким чином називати рішення РНБО щодо низки телеканалів чи персоналій? Невже ми вважаємо, що всі члени РНБО — це люди, які мають свободу волі в нашій політичній системі? Що вони ніяк не залежать від керівної влади та президента?" А як можна трактувати спроби відібрати ліцензію у телеканалу "НАШ", вигнання Разумкова з посади спікера? Все вищеперелічене – хіба не керовані судилища? Запрошення на шоу, на мій погляд, було обґрунтованим. висловитися представникам різних точок зору. Інша справа, що представникам керівних кіл, схоже, не було чого сказати з приводу обговорюваної теми, – зазначає Андрій Бодров. – Інакше вони б прийшли та захищали свою точку зору”.

На думку експерта, така позиція і такі "доводи" свідчать швидше про безпорадність або про зраду, що шириться, в рядах Зе-команди. Адже виходить, що ніхто не захотів взяти на себе удару, вести аргументовану дискусію.

"Епізоди п'ятничного шоу Шустера свідчать, що було б палко, якби представники влади з'явилися. Але це була б дискусія, відкрита суперечка, в якій влада показала б, що має, що сказати щодо масових нестикувань своїх позицій раніше, – наголошує Андрій Бодров. – І з приводу того, що спершу в ОП заперечували проведення такої спецоперації, і щодо того, що пізніше визнали: спецоперація була, але не українських, а міжнародних спецслужб… І у світлі заяв, ніби президент якийсь час був не у курсі. Всі ці заяви спростовуються розслідуванням Bellingcat, також представниками української розвідки, які й розробляли цю спецоперацію. Саме тому, гадаю, представники влади не наважилися прийти та прокоментувати ситуацію".

Експерт упевнений: для політичної сили, яка готова за правилами грати з суспільством, дискутувати з ним із проблемних питань, відповідати на запити виборців, необхідно було прийти навіть на незручне для себе шоу – і відповісти на гострі питання.

"Так влаштовані медіа. Так влаштована демократія. Медіа мають право запитувати. Але влада та її представники у різних структурах, схоже, вирішили відповідати лише на зручні для себе питання. Однак у демократичних суспільствах, у відкритих суспільствах це так не працює. І відповідати рано чи пізно все одно доведеться. Тільки репутаційні втрати будуть ще більшими", – резюмує Андрій Бодров.

Читайте на порталі "Коментарі" — Бурба розповів, хто від імені президента дав команду про перенесення операції з "вагнерівцями".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини