Головна Новини Політика внутрішня політика Партії немає, є лише бренд: чого чекати від з'їзду "слуг народу"
commentss НОВИНИ Всі новини

Партії немає, є лише бренд: чого чекати від з'їзду "слуг народу"

"Слуги" зберуться у понеділок, 15 листопада, для того, щоб обрати нового голову партії

13 листопада 2021, 12:42 comments1084
Поділіться публікацією:

У понеділок, 15 листопада, відбудеться з’їзд партії "Слуга народу". Видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб дізнатися, чого очікувати від майбутнього заходу і які дії можуть зупинити або прискорити рейтинги керівної політсили, що летять вниз.

Партії немає, є лише бренд: чого чекати від з'їзду "слуг народу"

"Слуга народу" - фото з відкритих джерел

Хоча з'їзд – це захід технічний, у цьому випадку він має велике стратегічне значення

Політолог, директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що зміна керівництва партії "Слуга народу" (СН) і розраховувалася на те, щоб змінити негативний тренд падіння рейтингів. На його думку, Олександр Корнієнко пішов з посади голови партії у віцеспікери парламенту, бо йому не з руки було б поєднувати дві посади. Ставку на Олену Шуляк (заступник голови депутатської фракції партії СН, заступник голови парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування) як на нового голову партії (кулуарно і не тільки про це говорять все голосніше) – правильна, вважає експерт. Він наголошує, що людина, яка займається регіональним розвитком, якраз може побудувати партійну структуру, яку "слуги" не побудували за два роки.

"Має відбутися активізація мажоритарників (і не лише їх) на місцях. Не всі вони асоціюють себе зі "Слугою народу", не всі готові займатись рутинною політичною діяльністю. Більшість розраховує, що на наступних виборах все трапиться, як 2019-го, коли їх втягнув до Ради великий особистий рейтинг Зеленського. Але проблема в тому, що рейтинги Зеленського сьогодні не настільки великі, як "слугам" і йому самому хотілося б", – зазначає Микола Давидюк.

За його словами, хоч з'їзд – це технічний захід, у такому випадку він має велике стратегічне значення. Адже якщо не буде вжито правильних заходів, це в майбутньому може негативно позначитися на діяльності СН.

Коментуючи чутки про те, що на з'їзді можуть позбавити депутатського мандата ексспікер парламенту Дмитра Разумкова, експерт зазначив:

"Це було б дуже безглуздо. Якщо маючи такі можливості, така більшість, партія влади звертатиме увагу на міжфракційне об'єднання – це скаже лише про дріб'язковість та реальний страх. Якщо зараз щось приймуть щодо Разумкова, то за пару тижнів можуть прийняти щось щодо Гордона і Комаровського, які також критикують владу. А там і до "Дизель-шоу" дійти можуть".

Інтрига з'їзду – яким шляхом піде Зеленський. І кожен веде у прірву

Політичний експерт Михайло Чаплига впевнений, що рейтинги СН і Зеленського, які летять вниз, вже не зупинити. Питання лише в тому, з якою швидкістю відбуватиметься падіння.

"Головна інтрига з’їзду – питання про позбавлення Разумкова мандата. І тут величезна проблема. Зеленський сам себе загнав у цугцванг. Будь-який хід – програшний", – вважає експерт.

На його думку, якщо позбавити Разумкова мандата – це вже відкрита фаза війни. З фракції вийде щонайменше 20 мажоритарників. І монобільшості (коаліції) не стане офіційно.

"Як наслідок – запускається звіт до формування нової коаліції. Сформується – це задовольняти "хотілки" нових партнерів. Не сформується – за 60 днів нові вибори, де Зеленський навряд чи отримає лояльний парламент. Навіть якщо вихід із фракції зроблять депутати-списочники, які ризикують втратити при цьому мандат, часу буде недостатньо для того, щоб їх вигнати та завести нових за списком. У результаті – починається парламентська криза, йдуть процеси, які не керує Офіс президента, – пояснює Михайло Чаплига. – При цьому Зеленський уже втратив меч, яким лякав "слуг". Мовляв, якщо щось трапиться з ним погане в електоральному плані, їх теж "потягнуть на ешафот", виб'ють із влади. А тому вони зобов'язані голосувати, як велить ОП, підтримувати всі ініціативи, що йдуть звідти. Інакше їм теж кранти".

Але конфлікт Зеленського з Ахметовим відкрив, за словами експерта, нову альтернативу – Разумкова та його майбутній політичний проект.

"Таким чином, у Зеленського був вибитий меч, яким він погрожував "слугам". У них з'явився варіант – перебігти під дах нового проекту, умовного "Слуги народу-2", але вже під керівництвом Разумкова та патронатом Ахметова. Тепер є, скажімо так, де сховатися, якщо у СН та Зеленського все піде зовсім погано. Тобто Зеленський втратив вплив на фракцію", – наголошує Михайло Чаплига.

Якщо ж Зеленський не позбавить Разумкова мандата на з'їзді, то він покаже свою слабкість, упевнений експерт. Що також вдарить по рейтингах та лояльності.

"Інтрига з'їзду – яким шляхом піде Зеленський. І кожен веде у прірву. Просто один (позбавлення мандату) трохи коротший", – каже Михайло Чаплига.

Обрання партійного керівництва, якісь плани щодо партійного будівництва, що мають намір обговорювати на з'їзді – це завіса, впевнений експерт. На його думку, реальних членів партії СН – кілька сотень людей.

"Партії як такої у класичному сенсі немає. Є лише бренд – не більше, – пояснює Михайло Чаплига. — Резюмуючи. Прибирає Зеленський із депутатів Разумкова – показує, що цар сильний, але запускає прискорений процес політичної кризи. Не прибирає – демонструє слабкість, що цар не справжній. І це теж політкриза, просто трохи відстрочена. Будь-який зі сценаріїв закінчиться тим, що Зеленському, швидше за все, запропонують компроміс – до весни провести зміни до Конституції, щоб перетворити Україну на парламентську республіку".

Раніше на порталі "Коментарі" — У СН розповіли, чи планують на з'їзді партії обговорювати позбавлення Разумкова мандата.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Хто я? Прокуратор усiяi Украины

13 листопада 2021, 14:26

Оце менi подобаеться! Лерос гарно вдув Зе-болвану по самые помидоры, чтобы тот спустился с небес, а не считал, что он любимчик народа. Слава Украiне!

фенікс

13 листопада 2021, 13:08

"Кар"єрне" сходження "політолога" Давидюка - шарахання від Радикальної партії одіозного "олежки з вилами" до Голосу у 2019 р. - обидва рази не втовпився до Верховної ради. А нині "експертує" у медіа, пов"язаномих з курченками, клименнками та іншим ригоАнальйом...


Новини