Головна Новини Політика внутрішня політика П'ять запитань від Зеленського рік потому: чи є прориви в цих та інших ініціативах влади
commentss НОВИНИ Всі новини

П'ять запитань від Зеленського рік потому: чи є прориви в цих та інших ініціативах влади

Пройшов рівно рік, як президент попросив українців відповісти на 5 запитань

25 жовтня 2021, 09:19
Поділіться публікацією:

В Україні рік тому, 25 жовтня 2020 року, українці не тільки вибирали місцеві органи влади, а й брали участь у "опитуванні від Зеленського". Президент тоді запропонував відповісти на п'ять запитань. Опитані українці масово підтримали довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах; скорочення кількості народних депутатів до 300; легалізацію каннабіса в медичних цілях і право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності. Не знайшла підтримки у більшості лише пропозиція створити на Донбасі вільну економічну зону. Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов оцінив для порталу "Коментарі" зрушення, зроблені за рік в підтриманих питаннях, і загальний стан справ з виконанням представниками влади своїх обіцянок.

П'ять запитань від Зеленського рік потому: чи є прориви в цих та інших ініціативах влади

П'ять запитань від президента. Фото: УНІАН

Вуличне опитування населення замислювалося більш як виборча технологія

"Природно, вуличне опитування населення замислювалося більш як виборча технологія, — зазначає Ігор Попов. — Але воно актуалізовало певні питання політичного порядку. Протягом року прогрес з питань того "народного референдуму" непомічений. Законопроект про канабіс провалений, ідею скорочення депутатів відклали, а про Будапештський меморандум зажадали забути його підписанти. Що стосується довічного ув'язнення за топ-корупцію, то питання втратило актуальність в зв'язку з відсутністю будь-яких результатів в її розслідуванні".

Час минає, а поставлені завдання ніхто не виконав. Перекривати невиконані програми новими і будувати таким чином "піраміду обіцянок" вже не виходить

У той же час, підкреслює експерт, не можна сказати, що партія влади провалила всі свої обіцянки.

"Скасовано депутатську недоторканність. Це не запустило механізм реальної відповідальності депутатів, але минулі покоління влади навіть сам закон прийняти не наважувалися. Прийнято закон про всеукраїнський референдум, хоча провести референдуми так і не вдалося внаслідок технологічних ігор, — пояснює Ігор Попов. — Взагалі, нинішня влада запускає низку корисних і популярних ініціатив, в тому числі через рішення РНБО. Але, на жаль, вона так і не змогла налагодити механізм контролю за виконанням доручень. Проходять терміни, а поставлені завдання ніхто не виконав. Перекривати невиконані програми новими і будувати таким чином "піраміду обіцянок" вже не виходить. І це вже проявляється в падінні рейтингів президента і його партії".

Ситуацію, на думку експерта, ще можна виправити. Але для цього необхідно зміцнити виконавську дисципліну і сконцентрувати ресурси на декількох виграшних напрямках.

"Перемоги над нагальними проблемами та демонстрація зв'язки "обіцяли-зробили" сподобається громадянам і допоможе "відіграти" падіння рейтингу", — резюмує Ігор Попов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Зеленський робить точно таку ж помилку, як і Янукович.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини