Нові підозри Медведчуку: що відбувається і чому

Експерти проаналізували, що відбувається для порталу «Коментарі»

Народному депутату України, одному з лідерів ОТЗЖ Віктору Медведчуку в п'ятницю, 8 жовтня, повідомили про підозру за державну зраду і сприяння діяльності терористичної організації. Йдеться про зрив поставок вугілля з ПАР і схемою по його завезення з "ДНР" і "ЛНР". Експерти проаналізували, що відбувається для порталу "Коментарі".


Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок зізнався, що йому події, які розгортаються на цьому тижні, нагадують турборежим зразка осені-2019.


"Зверніть увагу, ми за цей тиждень бачили як позитивні для влади новини, так і негативні. Офшори Зеленського, відставка Разумкова з поста спікера парламенту, конфлікт між журналістами "Схем" і Укрексімбанком, смерть нардепа Полякова,

призначення Стефанчук спікером ВР, підозра Укрексімбанку щодо кредиту в 60 млн дол бізнесменові з "ДНР", підозра меру Одеси Трухановому , історія з надепом від "слуг" Третьякової, яка заявила "мінус один ворог" про смерті Полякова.


І до вечора п'ятниці ми отримуємо брифінг про підозру Медведчуку. У тому числі про його зв'язки з колишнім керівництво нашої країни в ракурсі вугільних ігор з "Л-ДНР". І можливе підозра п'ятого президенту Порошенко і екс-главі НБУ Гонтаревої. І сьогодні ввечері будуть у всіх ефірах говорити саме про останній ", - підкреслює експерт.


Він вважає, що вважати все спланованим начебто не можна. Але дуже схоже на те, що підозра готувалося давно, а "вистрілила" саме зараз, щоб перебити негативний для влади інформаційний фон.


"Якщо аналізувати всі події останнього часу, то виглядає так, що Офіс президента намагається максимально сконцентрувати владу в своїх руках, взяти під контроль всі фінансові потоки, - зазначає Валерій Клочок. - А також взяти під контроль ЗМІ, якими володіють олігархи. А якщо не взяти, обрубати їх фінансування, щоб вони не змогли існувати в тому форматі, в якому існують нині ".


Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич акцентує, що будь-які звинувачення, щодо кого б то не було, в тому числі Медведчука, повинні бути обгрунтовані.


"А у мене дуже сильні сумніви, що там є серйозні підстави ставити Медведчуку держзраду, - зазначає Дмитро Марунич. - З тих же закритим телеканалам, ми так і не отримали чітких доказів - чому це було зроблено. Такі дії не просто насторожують, але і викликають питання щодо адекватності влади. Невже вона настільки цинічна, що думає, ніби здатна творити що завгодно і з ким завгодно, не пред'являючи жодних серйозних доказів? Є нормальна практика: докази (в тому числі терористичної діяльності), суд, вирок. Нічого цього зараз немає і в помині ".


Коментуючи ситуацію з поставками вугілля, експерт нагадує, що в 2014 році Україна опинилася на межі енергетичної кризи. І, судячи з злитим полон, президент Порошенко сам доручив Медведчуку зайнятися цим питанням.


"Теплова енергетика України тоді гостро потребувала вугіллі. Швидко перебудувати схеми поставок було неможливо. Більш того, в ОРДЛО, звідки нібито чинив вугілля, живуть громадяни України, з українськими (по крайней мере, на той момент) паспортами. І вони на той момент отримала зарплати з України, платили податки сюди. Про жодну зраду йдеться? Хто кому і як змінював? Чому тоді Петро Порошенко, який тоді був президентом і фактично доручав Медведчуку зайнятися вирішенням цієї проблеми, не ставлять держзраду? - задається питаннями Дмитро Марунич. - Все це дуже схоже на боротьбу з опозицією, на політичні переслідування. І має отримати (не зараз, так з часом) відповідну оцінку з боку українського суспільства. Та й Захід повинен якось по іншому подивитися на те, що відбувається в нашій країні. Поки вельми схоже, що ми швидким кроком рухаємося до диктатури ".


Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що за позовом Медведчука в ЄСПЛ буде виправдувальний вирок, і він стане великим репутаційних ударом для влади.