Головна Новини Політика внутрішня політика Майбутнє Разумкова, Авакова та Яценюка у стінах Ради: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Майбутнє Разумкова, Авакова та Яценюка у стінах Ради: що думають експерти

Експерти розповіли, чи можуть політики створити нові чи спільну партію, а також якою може бути реакція Банкової, яка явно негативно налаштована щодо них

12 листопада 2021, 11:29
Поділіться публікацією:

Ексглава Верховної Ради України, народний депутат Дмитро Разумков спростував інформацію про нібито спільний політичний проєкт із колишнім головою МВС Арсеном Аваковим та експрем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком (т.зв. РАЯ).

Майбутнє Разумкова, Авакова та Яценюка у стінах Ради: що думають експерти

Верховна Рада України - фото з відкритих джерел

Як можуть розвиватися події навколо побудови цими політиками нових партій? Чи можливо все ж таки якесь об'єднання – чи підуть окремими колонами, як запевняють і Аваков, і Разумков? Що може протиставити Банкова, яка має явний "зуб" на цих політиків? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Результат для будь-якого політика з амбіціями – це влада, а не просто завести маленьку фракцію до ВР

Політичний аналітик Максим Маньковський вважає, що Аваков, Яценюк та Разумков підуть різними колонами, але об'єднаними однією метою – прийти до влади. При цьому маючи єдиного та основного супротивника – Володимира Зеленського та його партію "Слуга народу".

На думку аналітика, великий антирейтинг Яценюка та Авакова дуже швидко помножить на нуль рейтинг довіри Разумкова. Тому спільний похід на вибори у складі однієї політичної сили не має жодних шансів на вагомий результат, запевняє Максим Маньковський.

"А результат для будь-якого політика з амбіціями – це влада, а не просто завести маленьку фракцію до ВР, – пояснює він. – А ось "дружити" на цьому етапі проти влади, звісно, для них вигідно. Потім вони почнуть "дружити" з кимось іншим, можливо проти один одного. Це і є політична боротьба".

Втім, зазначає експерт, у політиці ніколи не можна говорити "ніколи". І те, в якій конфігурації підуть на вибори "екси" (колишній прем'єр Яценюк, колишній голова МВС Аваков і колишній спікер ВР Разумков) багато в чому залежатиме від запиту суспільства.

"Зараз українці явно втомилися від "нових осіб", котрі не мають за своєю спиною певного політичного бекграунду. А плачевні результати проходження опалювального сезону , що прогнозують багато моїх колег, лише посилить втому виборця від непрофесіоналів. Ось тут якраз і вся трійця "ексів" дуже чітко потраплятиме в політичний тренд", – прогнозує Максим Маньковський.

Він припускає, що Аваков, швидше за все, залишиться "сірим кардиналом" української політики. А ось Разумков та Яценюк будуть на перших ролях.

"Не варто забувати й про фігуру нинішнього мера Києва Віталія Кличка, який також має президентські амбіції та є суб'єктом переговорів. Зрештою, все залежатиме від того, наскільки вони зможуть переконати не лише виборців, а й людей, які серйозно вкладають гроші у вибори. А в нашій країні це реально десяток людей", – зазначає аналітик.

У влади, вважає він, дуже маленьке поле для маневру. Тільки компромат (щось на зразок зв'язків з агресором чи корупція) може серйозно вдарити по Авакову, Яценюку та Разумкову.

"Історія з можливим позбавленням Разумкова депутатського мандата , про що зараз говорять все голосніше, вдарить по самій владі та лише збільшить інтерес до ексспікера, – впевнений Максим Маньковський. – У нас дуже люблять несправедливо покараних, завжди їм співчувають та підтримують на виборах".

Аваков і Разумков можуть створити хорошу політичну силу, використовуючи свій накопичений досвід та символічний та соціальний капітал

Соціолог Ірина Щиголь не відкидає можливості об'єднання Разумкова, Авакова та Яценюка. І нагадує, що український політикум знає не такі об'єднання. Можна, наприклад, згадати коаліцію Януковича та Тимошенко.

"Але в такому випадку, на мою думку, слабким місцем може бути Яценюк, який відійшов від активної діяльності. Він не на слуху у більшості виборців", – зазначає експерт.

Аваков і Разумков, на думку Ірини Щиголь, можуть створити добру політичну силу, використовуючи свій накопичений досвід та символічний та соціальний капітал. У плюс може зіграти й те, що їхній електорат трохи відрізняється, хоч кожен вважає себе центристом (правда Аваков – правим, а Разумков – лівим).

"Банкова може намагатися випустити у світ компромат, – вважає експерт. – Але не думаю, що у того ж Авакова нема чого їм сказати у відповідь".

Раніше на порталі "Коментарі" — Береза розповів, як цієї суботи "слуги" позбавлятимуть Разумкова мандата.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини