Головна Новини Політика внутрішня політика Богдан б'є у відповідь: головні меседжі інтерв'ю екс-глави Офісу президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Богдан б'є у відповідь: головні меседжі інтерв'ю екс-глави Офісу президента

Сам журналіст Дмитро Гордон назвав інтерв'ю з Андрієм Богданом "ядерною бомбою"

15 грудня 2021, 11:12 comments2873
Поділіться публікацією:

Увечері 14 грудня на YouTube-каналі журналіста Дмитра Гордона вийшло велике інтерв'ю з адвокатом Андрієм Богданом, який керував Офісом президента Володимира Зеленського з червня 2019 до лютого 2020 року.

Богдан б'є у відповідь: головні меседжі інтерв'ю екс-глави Офісу президента

Дмитро Гордон та Андрій Богдан - скріншот з відео

Було озвучено низку цікавих тез щодо того, як діють глава держави та його оточення (корупція, некомпетентність, тепла ванна тощо).

Експерти для видання "Коментарі" проаналізували інтерв'ю та розповіли, чи можна його вважати серйозним ударом по Банковій.

Внутрішня кухня, яку відкриває Богдан, розрахована на те, щоби применшити вплив, авторитет Зеленського. Послабити і так не прості позиції Володимира Олександровича

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова впевнена, що дії влади її ж і душать. Її промахи, медійні скандали, у які вона потрапляє.

"Навряд чи хтось спеціально змушував голову Офісу президента Єрмака відзначати ювілей із гелікоптерами. Навряд чи хтось змушував цю владу зробити скандального Гогілашвілі заступником міністра МВС. Тобто ми бачимо не диверсію опонентів (частина яких ще нещодавно була союзниками Офісу президента), а непродумані дії самої влади, яка сама дедалі більше збиває рожеві окуляри з виборців. Симпатиків владі знайти в країні все важче. Хоча соціологія ще демонструє персональні лідерські позиції Зеленського, в іншому питання дуже багато. І вся соціологія показує, що основна проблема цієї влади – її не професіоналізм. І про це, зокрема, інтерв'ю Богдана Гордону", – зазначає Олександра Решмеділова.

За її словами, ми бачимо розвінчання культу особи Зеленського.

"Внутрішня кухня, яку відкриває Богдан, розрахована на те, щоби применшити вплив, авторитет Зеленського. Послабити і так не прості позиції Володимира Олександровича, який навряд чи випадково у своїх інтерв'ю все частіше повторює "я президент", "я верховний головнокомандувач". Ми бачимо, що відбувається зменшення п'єдесталу шостого президента України. Стрімке зменшення", – наголошує аналітик.

Вона впевнена, що Гордон розумів, що він може посилити ефект від цього інтерв'ю за рахунок рейтингової програми на каналі "Україна 24". Так і сталося. Пішов розгін тез – через YouTube, телевізор, телеграм-канали. Почали активно тиражувати основні цитати Богдана, котрий учора ввечері, по суті, став медійною персоною дня.

"Питання у тому, чи щось підтверджуватиметься зі сказаного Богданом. Чи буде реакція з боку Банкової? На мою думку, після ситуації з держпереворотом, що не відбувся, який Зеленський анонсував на 1 грудня, багато гучних заяв у внутрішньоукраїнському просторі сприймаються як у притчі про хлопчика і вовків. Коли хтось дуже довго кричить "Вовки! Вовки!", а їх немає, на такі крики просто згодом перестаєш звертати увагу. І інтерв'ю Богдана далеко не "бомба", як анонсував Гордон. Але це чергова додаткова крапля отрути для Банкової, додаткова цегла у стіні, яка росте між владою Зеленського та виборцями", – зазначає Олександра Решмеділова.

Вона також наголошує, що зарплата у конвертах нардепам, про що заявив Богдан, – обговорюється постійно. При цьому екс-глава Офісу президента сказав, що справи вже заведені, але не працює антикорупційний прокурор, щоб справи ці пішли на вхід.

"Резонансно? Так. Чи будуть інсайди, "зливи" від депутатів? Не виключено. Свої показання можуть давати "слуги", що відколюються від фракції. Можливо навіть із міжфракційного об'єднання Разумкова. Багато вже було заяв із цього приводу, але довести поки що ніхто не міг. А Богдан та його заяви можуть посилити цю складову. І якось стати основою для доказової бази. Не виключено, що з часом виринає відео про передачу цих конвертів, – прогнозує аналітик. – Також прозвучала заява Богдана, що за ним, Гордоном, Шустером, Розумковим можуть прийти правоохоронці. Мовляв, влада точно цього хотіла б. Якоюсь мірою це гра на випередження. І цікаво побачитиме дії влади. Глобально на будь-якого високопосадовця топ-чиновника, медійного персонажа так звана "папочка" є. Питання лише в тому, буде вона використана чи ні".

На думку Олександри Решмедилової, інтерв'ю резонансне, але як не кожен птах долетить до середини Дніпра, так не кожен українець подивиться це тригодинне інтерв'ю. Але основна тезова вичавка розлетиться.

"Щось уже стало предметом народної творчості – з'явилися фотожаби і таке інше. Та сама сатира, яку на свою адресу дуже не любить президент Зеленський, – зазначає експерт. – Чим більш поважно до нього ставляться, тим менший його авторитет. Це підрив іміджу, рейтингу. І це б'є не лише персонально за Зеленським, а й країною. Адже коли сміються з Зеленського всередині країни та за її межами – це підриває і державні позиції Україна. Але це не означає, що цей сміх безпідставний. Адже багато речей, які сказав Богдан, так чи інакше перегукували з іншими заявами – депутатів, журналістів тощо".

Олександра Решмеділова резюмує:

"Друга половина каденції Зеленського буде для нього дуже важкою. Чітко видно вододіл. Як пішло після "екватора". Вже "пролили олію". І почало якщо не краху, то чорної смуги, суцільної чорної клавіші рояля – належить. Головне, щоб тепер це не накрилося кришкою рояля".

Екс-глава ОП навряд чи є самостійною фігурою, яка прагне працювати виключно у своїх інтересах

Політичний консультант Олександр Вербицький, коментуючи інтерв'ю Богдана, наголошує, що взаємини голови ОП та президента – це насамперед особисте спілкування двох людей, які працюють (або мають працювати) на благо країни. І яким був рівень довіри між Зеленським та Богданом – тепер уже питання до президента. Якщо він, звичайно, забажає на нього відповідати.

"Справа в тому, що Богдан, в інтерв'ю торкнувся однієї, на мою думку, дуже важливої теми, що пройшла червоною ниткою – месіанської ролі Зеленського на посаді президента. На цьому наголошувалося неодноразово. Наприклад — "гра" Зеленського під час прес-марафону, а не брехня, прагнення все взяти в свої руки (постійна зміна міністрів), бачити те, що відбувається тільки у "вигідному" світлі. Другий важливий момент, який озвучив Богдан – загроза власній безпеці, на тлі неприйняття критики Зеленським з боку нещодавніх соратників (Богдан, Аваков, Розумків), так і медіа. Таким чином мова могла йти про елементарний захист нападом, – пояснює експерт. – Третій момент – показати те, що відбувається в країні з погляду перспективи – як для міжнародних партнерів, так і для тих, хто сьогодні виступає проти президента. Але що цікавіше – можливо для тих, хто підтримує Зеленського, ще сподіваючись на щось (реформи, мир на Донбасі тощо)".

Зважаючи на такі передуми до інтерв'ю, Олександр Вербицький припускає, що екс-глава ОП навряд чи є самостійною фігурою, яка прагне працювати виключно у своїх інтересах.

"З огляду на реалії, може йтися про зміни, що готуються в країні, – вважає експерт. — Яких, ким ініціюються? Це серйозне питання. Але в Україні найсильнішими гравцями є ті, хто одночасно володіє і промисловими активами, і медіа. І з ким сьогодні президент України та його т.зв. монобільшість безуспішно намагаються боротися".

Раніше на порталі "Коментарі" — Війна, вступ до НАТО та шантаж з боку РФ: про інтерв'ю Зеленського думають експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини