Головна Новини Політика внутрішня політика Аваков вперше перервав мовчання після відставки: чи чекати повернення екс-міністра у велику політику
commentss НОВИНИ Всі новини

Аваков вперше перервав мовчання після відставки: чи чекати повернення екс-міністра у велику політику

Зокрема, екс-глава МВС поділився подробицями останньої розмови із президентом Володимиром Зеленським у статусі глави відомства, після чого подав у відставку

5 листопада 2021, 11:32
Поділіться публікацією:

Екс-міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, який залишив свою посаду у липні 2021 року, у програмі "Народ проти" на телеканалі "Україна 24" увечері 4 листопада вперше докладно розповів про причини відставки. Він також назвав головну проблему влади Зеленського,   пройшовся по санкціях РНБО та оголосив про нові плани в українській політиці.

Аваков вперше перервав мовчання після відставки: чи чекати повернення екс-міністра у велику політику

Арсен Аваков - фото: МЗС

Про що говорить цей виступ Авакова? Чим може відповісти Банкова? Як події можуть розвиватись далі? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Політичні амбіції Авакова стануть ключовою подією осені

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній зазначає:

"З моменту відставки міністра внутрішніх справ суспільство цікавило лише два питання. Чому міністр Аваков перестав влаштовувати президента? Як швидко і в якій ролі Арсен Борисович повернеться до активної політики? Зважаючи на все, інтерв'ю у програмі "Народ проти" з Наталею Влащенко на телеканалі "Україна 24" і стало презентацією повернення Арсена Авакова у велику політику у новому статусі".

На думку експерта, заяви, які зробив Аваков, цілком тягнуть на програму нової політичної сили.

"Колишній міністр сортував чітку позицію – він в опозиції, говоритиме багато і в лоб. Причому, маючи не лише чітку позицію, а й підноси, на яких подаватиме суспільству страви з ключових політиків чинної влади. І головною стравою буде сам президент Зеленський. І кульбіти Авакова — це не те, що образливі жести Лероса . Це цілком реально зібрані папки на тих чи інших дійових осіб, – наголошує Юрій Подорожній. – З моменту, коли Аваков підтримав Зеленського ще як кандидата та всім поліцейським ресурсом зривав кампанію Порошенка, Володимир Олександрович мав розуміти: він не під захистом Авакова, а у його полоні. Тому створення політичної сили скривдженого міністра було питанням часу.

Експерт припускає, що саме політичні амбіції Авакова стануть ключовою подією осені.

"Очевидно, що цього не сталося раніше лише тому, що у Харкові відбувалися важливі мерські вибори та їхнє завершення фактично, висловлюючись сленгом політтехнологів Зеленського, закінчило "епоху тиші". Решта – це справа техніки. Який формат політичної сили буде в Арсена Борисовича і як швидко він презентуватиме свій проект, за великим рахунком, не матиме значення, – упевнений Юрій Подорожній. – Але амбіції Авакова однозначно не призведуть до управління в тиші кабінету з напівприглушеним світлом чи офіційно на других ролях у будь-якому політичному проекті".

При цьому, нагадує політтехнолог, Аваков має значний антирейтинг, який має перебиватися гучними діями, заявами тощо. Юрій Подорожній вважає: надія на те, що наш добрий православний народ пробачить екс-міністрові всі попередні факапи є, особливо якщо голосно кричати: "Тримай крадія!"

Буде ще ряд інтерв'ю, в яких критика Зе-команди з боку Авакова лише посилюватиметься

Політтехнолог Олександр Кондратенко вважає, що, судячи з виходу Авакова з такими заявами, з якими він вийшов, на нас чекають веселі часи із серії – запасаємося попкорном.

"Арсен Борисович – гарний стратег і тактик. Я був повністю переконаний, коли Авакова знімали, що незабаром він повернеться. Говорив про це навіть у коментарі вашому виданню . І менш як за чотири місяці після відставки – він це зробив. Причому повертається у період, коли у Зеленського та "Слуги народу" посипалися рейтинги. Грамотний підхід до того, щоб нагадати про себе, – зазначає експерт. — Не зовсім згоден зі сказаним Аваковим, ніби вони з Зеленським у чомусь не зійшлися в поглядах. Швидше – йому поставили якісь умови, які йому не сподобалися. Що не дивно, враховуючи повноту влади, яка була на той момент у Авакова. Такої не було у Зеленського та монобільшості".

Олександр Кондратенко прогнозує, що буде ще кілька інтерв'ю, в яких критика Зе-команди з боку Авакова лише посилюватиметься.

"Думаю, в Офісі президента зараз серйозно "підгорає". Адже в Авакова за 7,5 років перебування при владі залишилося на місцях величезна кількість вірних людей. Незабаром розпочнуться, м'яко кажучи, "підлянки" та "підстави" на різних рівнях для чинної влади", – прогнозує експерт.

При цьому він сумнівається, що Аваков особисто очолить політичну силу. Антирейтинг все ж таки досить високий. Але потрібних людей до цієї справи підтягуватиме.

"Мабуть, у нього вже відбулися переговори з певними людьми, частину яких він назвав. Схоже, Аваков виступає медіатором між Яценюком, Гройсманом, Тимошенко, Разумковим. І це, напевно, не весь список людей, які готові створювати коаліцію у наступному скликанні Ради, – зазначає Олександр Кондратенко. – "Зелену" владу за наростаючою продовжать бити компроматами, інформаційними вкиданнями тощо. А попереду – соціальні бунти, коли прийдуть перші платіжки із новими тарифами. Човен розгойдуватимуть – і серйозно. Враховуючи кількість криз (не готовність до нової хвилі пандемії, не готовність до нового опалювального сезону, суцільні поразки на енергетичному фронті, глухий кут щодо мирного процесу щодо Донбасу, коло ворогів для "зеленої" влади) я не виключаю, що ми стоїмо на порозі дострокових парламентських виборів".

Раніше на порталі "Коментарі" зростання рейтингу Разумкова лякає Офіс президента: чи позбавлять екс-спікера депутатського мандата.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

5 листопада 2021, 13:52

Якби Аваков так само професійно реформував поліцію, як він заяви проголошує. Корупції у владі Зерошенко, революційного захоплення потоків у 2004 і 2014 років Порошенком та кількома заколотниками він ніколи не помічав.


Новини