Головна Новини Політика кабмін Відставка Арсена Авакова: чому голова МВС іде з посади
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка Арсена Авакова: чому голова МВС іде з посади

Експерти розповіли, чому Аваков все ж вирішив звільнитися із займаної посади в Міністерстві внутрішніх справ

13 липня 2021, 19:55 comments6798
Поділіться публікацією:

Українські ЗМІ розтиражували інформацію про ймовірну відставку Арсена Авакова, який керує Міністерством внутрішніх справ (МВС). Через кілька годин цей факт офіційно підтвердили представники МВС. "Коментарі" попросили експертів оцінити те, що відбувається, і розповісти, чи дійсно Зеленський готовий звільнити Авакова.

Відставка Арсена Авакова: чому голова МВС іде з посади

Арсен Аваков подав у відставку. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"З відходом Авакова буде ослаблена досить важлива ділянка роботи"

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов нагадує, що протягом семи років перебування на посаді чутки про можливу відставку Авакова з'являлися неодноразово. Іноді його опоненти навіть реєстрували проєкти постанов про недовіру, які набирали дуже скупу підтримку. Але зараз, як стало зрозуміло після заяви самого Авакова, усе серйозно.

"Рішення про відставку приймав особисто Арсен Аваков, і причини цього ми ще дізнаємося. Незважаючи на іноді особливі погляди на стратегічні питання щодо розвитку України, міністр був командним гравцем і відігравав важливу роль в "архітектурі влади" Володимира Зеленського. Відповідно, з його відходом буде ослаблена досить важлива ділянка роботи", — вважає Ігор Попов.

Експерт акцентує, що відносини України з Росією залишаються напруженими, а опублікована 12 липня стаття Путіна дозволяє прогнозувати загострення ситуації в перспективі кількох місяців.

"Кампанія проти олігархів також може обернутися вуличними акціями проти рішень влади. Саме особистість Авакова багато в чому дозволяла підтримувати громадський порядок і гарантувати громадянський мир в Україні. Міністр з'єднував у цьому питанні жорстку управлінську дисципліну з політичним досвідом і приймав найменш болісні для влади рішення, — зазначає Ігор Попов.
Також Аваков останнім часом особливу увагу приділяв лобіюванню інтересів української промисловості. Саме під його керівництвом вдалося укласти договори з урядами Італії та Франції, які передбачають високий ступінь локалізації в реалізації проєктів машинобудування. Без постійного супроводу іноземні партнери можуть спробувати змінити умови таких договорів".

Попов впевнений, що досвід Авакова може бути затребуваним в українській політиці. Але не прогнозує відповідних політичних заяв до осені.

"А перед Зеленським буде стояти непросте завдання — не просто знайти заміну міністру, але й зберегти ефективність органів внутрішніх справ перед складним для країни і влади часом", — резюмує Ігор Попов.

"Є два основні сценарії відходу Авакова з посади голови МВС"

Політичний консультант, голова Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко звертає увагу на те, що можлива відставка Авакова давно почала коментуватися лояльними до Офісу президента (ОП) коментаторами.

"Зокрема, Сергій Лещенко ще два тижні тому зазначав, що відставка буде, причому узгоджена з самим Аваковим", — говорить експерт.

За його словами, є два основні сценарії відходу Авакова з посади голови МВС.

"Перший — Аваков йде на другий план і займається новим політпроєктом в орбіті колишнього "Народного фронту". Або ж бере участь в кампанії у мери Харкова і за згодою з ОП залишає посаду міністра, залишаючи на своїй посаді когось із близької орбіти впливу (Бакумов або Монастирський підходять по такому опису). Або ж ми спостерігаємо більш глибоку консолідацію влади навколо Банкової, видавлювання з ресурсних точок гіпотетично нелояльного до Єрмака Авакова на користь однозначно "своєї людини", ставленика ОП", — пояснює Ярослав Божко.

Експерт впевнений, що зрозуміти реальне підґрунтя відставки Авакова ми зможемо тільки на етапі прийняття нової кандидатури в МВС, а також стежачи за наступними ходами групи колишнього "Народного фронту".

"Президент все більше незадоволений роботою Авакова"

Адвокат, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає, що до відставки глави МВС підштовхнула напруженість, яка все сильніше виявляється між командою президента і Аваковим з його оточенням.

"Є фактори, які свідчать про те, що президент все більше незадоволений роботою Авакова. Як і тим фактом, що він якимось чином залежний від міністра МВС. Адже Аваков позиціонує себе як гаранта в сфері безпеки і стабільності в Україні. Завдяки підпорядкованості Нацполіціі і Нацгвардії він зосередив у своїх руках потужні силові ресурси. Президент же в світлі того, що хоче формувати самостійну політику, таку ситуацію не сприймає", — пояснює Михайло Дяденко.

На його думку, відставка Авакова може бути пов'язана і з позачерговими виборами мера Харкова, запланованими на осінь (у зв'язку зі смертю Кернеса, який переміг у минулому році).

"Команда Авакова фактично йде на вибори разом з командою в.о. мера Харкова — Терехова. Отримання контролю над цим містом-мільйонником — досить потужний адміністративний і фінансовий ресурс. Це зміцнило б позиції Авакова. Що команді президента ні до чого. Тому Банкова вирішила робити все можливе, щоб послабити Авакова і його команду і щоб вибори в Харкові відбулися "під дудку" Офісу президента", — пояснює Михайло Дяденко.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як експерти оцінювали недавню заяву представників "Слуги народу" про те, що перестановок у Кабміні до осені-2021 чекати не варто. Які ж шанси були на відставку Авакова і чи може він створити особистий політичний проєкт, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі можна дізнатися, яку оцінку фахівці дали недавнім "страшилкам" від Арсена Авакова, що стосуються ймовірних провокацій на газотранспортній системі України. Подробиці — в нашій публікації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Don

15 липня 2021, 11:27

Виктор, тыкни пальцем , где в верховной зраде разумные депутаты....Кива не считается)

Виктор

14 липня 2021, 19:58

Не вижу достойной замены. Авакову. Внутренняя обстановка в стране стабильная только благодаря его способностям и авторитету у подчинённых. Нельзя сейчас его менять на другого. Депутаты будьте разумными- не голосуйте за отставку. Авакову.

Просто Я

14 липня 2021, 11:58

Вангую, (но хотел бы ошибится) что на его место придет такой же вороватый и коррумпированный чиновнишко. И... лучшего ждать не приходится, хоть бы хуже не было. Но разгул бандитизма и нациков в стране а также ментовский беспредел на местах уже всех достали!


Новини