Головна Статті Політика зовнішня політика Антон Поляков: «міна», яка підірвала «Слугу народу»
commentss Cтатті Всі новини

Антон Поляков: «міна», яка підірвала «Слугу народу»

В рамках спецпроекту "Шлях депутата" портал «Коментарі» розповідає про життєвий і кар'єрний шлях найодіозніших українських нардепів. Сьогодні мова піде про життя і діяльності нардепа Антона Полякова

15 вересня 2020, 16:33 comments2649
Поділіться публікацією:








Антон Поляков: «міна», яка підірвала «Слугу народу»

Антон Поляков. Фото: ukranews.com

СПЕЦПРОЕКТ "ШЛЯХ ДЕПУТАТА"

За останній рік президентську фракцію "Слуга народу" раз у раз стрясали різні скандали, які стали результатом "успішної" діяльності окремих народних обранців. На їх фоні політичний новачок, нардеп від Чернігівської області Антон Поляков не тільки не загубився, а й став одним з перших, хто передбачав різке падіння рейтингу "Слуги народу" і сам від цього нітрохи не постраждав.

Як це сталося — розбиралися "Коментарі" в рамках спецпроекту "Шлях депутата".

З Чернігова до столиці

Як і абсолютна більшість нардепів від партії "Слуга народу", Антон Поляков до виборів не був публічною людиною, і про його життя до потрапляння у Верховну Раду відомо вкрай мало.

Народився майбутній політик в 1987 році в Чернігові, здобув загальну середню  освіту і встиг пройти строкову службу в лавах Внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ (МВС) України. Чим займався наступні після служби 6 років — невідомо, але у 2010-му Антон Поляков оформився приватним підприємцем і зайнявся бізнесом.

Як свідчили дані з сайту партії "Слуга народу", майбутній нардеп у 2010 році зареєстрував торгову марку "Підрахуй" — магазин, що спеціалізується на продажу покриттів для підлоги, а пізніше відкрив магазин LaminateExpert.

Не цурався він і громадської діяльності. У лютому 2019 року Поляков очолив громадську організацію "Український центр протидії злочинності та корупції", є учасником Чернігівськї молодіжної міської ради, разом з громадськими активістами ініціював створення Чернігівського Молодіжного Бізнес Клубу.

Складно сказати, наскільки громадська діяльність політичного новачка допомогла йому на виборах. Ймовірно, набагато більшу роль зіграв бренд "Слуги народу" і президента Володимира Зеленського. Але так чи інакше, на дострокових парламентських виборах Антон Поляков переміг на мажоритарному окрузі №206 не кого-небудь, а маститого і скандального народного депутата України, екс-главу будівельної корпорації "Укрбуд" Максима Микитася. В день голосування Поляков набрав в 1,5 раза більше голосів, аніж його конкурент і став народним депутатом України.

Антон Поляков: від "Слуги народу" ...

Являючись безпартійним, після виборів Антон Поляков все ж став членом фракції партії "Слуга народу", а також головою підкомітету ВР з питань дотримання антикорупційного законодавства в сфері реформування військово-промислового комплексу України.

У новому скликанні парламенту новачок Поляков змусив говорити про себе вже через два місяці, поскандаливши із здавалося тоді всемогутнім головою Офісу президента України Андрієм Богданом.

28 жовтня журналістам стало відомо про перепалки між нардепом і головою ОП на зборах фракції "Слуга народу". Поляков прокоментував журналістам "Страна.юа" перепалку, пояснивши, що не зійшовся в думках з питання розслідування розкрадання 2 млрд грн з "Ощадбанку" у 2013-2014 роках, в якому підозрюється народний депутат України Борис Приходько. Більш того, політик заявив тоді журналістам, що його "замовили" і зробив це "народний депутат". Пізніше Поляков назвав прізвище замовника. Ним виявився нібито позафракційний народний депутат України також з Чернігівської області і партнер Бориса Приходька щодо махінацій в "Ощадбанку" Валерій Давиденко.

Власне, інтерес до даної кримінальної справи у Антона Полякова проявився ще на початку жовтня, і з того часу  його активно підтримував, в тому числі листами до президента з проханням взяти цю справу під особистий контроль.

фыв

Далі події розвивалися стрімко. Спочатку в останній день жовтня Поляков повідомив про початок збору підписів за відставку тодішнього генерального прокурора України Руслана Рябошапки.

10 листопада Антона Полякова прийняли в члени партії "Слуга народу", але вже 15 листопада виключили з фракції партії разом з іншою "відкинутою", Ганною Скороход, правда, назвали це голосування "сигнальним".

Своє виключення нардеп пояснив помстою голови ОПУ Андрія Богдана за те, що він намагався відкрити очі президенту на "торгівлю округами", яка ведеться головою партії Олександром Корнієнком, небажанням карати корупціонерів і багатьом іншим. Все це, за словами нардепа, свідчило про "ізолювання президента від інформації".

Антон Поляков: «міна», яка підірвала «Слугу народу» - фото 2

Незабаром нардепа, як кажуть, "понесло", і у своєму Телеграм-каналі він виклав аудіо розмови народних депутатів і представників партії "Слуга народу" з керівництвом Дніпропетровської поліції. На записі політики пояснювали правоохоронцям "правила роботи", за яких в обмін на лояльність і частку силовики отримували партійну підтримку.

Але найбільший резонанс в суспільстві викликало обговорення нового замміністра інфраструктури Олександри Клітіної, яка нібито потрапила на посаду завдяки якимсь сексуальним послугам. Незабаром після "зливу" дівчина була звільнена.

Цікаво, що на той момент Антон Поляков офіційно так і не був виключений з фракції. Але цей "злив", а також звернення до антикорупційних органів за даним фактом 20 листопада призвели до того, що 3 грудня голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія офіційно оголосив про виключення з фракції Полякова і ще двох (тепер уже колишніх) "слуг народу" : Анни Скороход та Романа Іванісова.

Антон Поляков: «міна», яка підірвала «Слугу народу» - фото 3
Антон Поляков: «міна», яка підірвала «Слугу народу» - фото 4

Наступним логічним кроком самого Полякова стала заява про вихід з партії "Слуга народу", в якій він пробув трохи більше 2-х місяців.

Антон Поляков: «міна», яка підірвала «Слугу народу» - фото 5

З того часу нардеп продовжував свою "війну" з партією, яка, на його думку,  зрадила початкові партійні ідеали і президента.

Так, у лютому в ефірі ObozTV він заявив, що голоси в ВР за відкриття ринку землі нібито купували, пропонуючи від 20 до 200 тис.

У березні Поляков подав до Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) позов проти глави Національного агенства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександра Новікова. Як повідомив сайт суду, нардеп просив зобов'язати керівника НАЗК надати припис голові держави Володимиру Зеленському про проведення службового розслідування для з'ясування причин неподання Андрієм Єрмаком, як кандидатом на посаду голови Офісу президента України, декларації за 2019 рік. У списку вимог — визнати бездіяльність глави  НАЗК протиправною.

Але найцікавіше почалося у квітні.

Антон Поляков: ... до "слуги" Коломойського

У березні 2020 року до Верховної Ради надійшов законопроект №3260 "Про вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності". Основною метою документа було не дозволити Ігорю Коломойському повернути націоналізований у 2016 році "ПриватБанк", за що сам закон назвали "антиколомойский". Законопроект швидко обріс рекордною кількістю поправок, яких  нарахували близько 16 тисяч, причому найбільше — 6 тисяч — подав Антон Поляков.

Зрештою "антиколомойский закон" в оновленому вигляді отримав №2571-д і був прийнятий 13 травня, а 21 травня його  підписав президент Володимир Зеленський.

Оскільки за версією експертів велика частина поправок ініціювалася в інтересах екс-власника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського, Антон Поляков тут же потрапив під підозру як людина, що працює на олігарха.

Сам нардеп в коментарі ЗМІ заявив, що готовий відкликати поправки, якщо будуть скасовані законопроекти щодо ринку землі, другого етапу медреформ, а також "антифопівські" законопроекти.

Але вже 13 травня, в день прийняття законопроекту, Поляков зареєстрував Постанову №2571-д-П, в якій пропонував скасувати результати голосування, однак він набрав лише 78 голосів.

На цьому політик не заспокоївся і подав черговий позов до Окружного адміністративного суду Києва, цього разу проти спікера парламенту Дмитра Разумкова і глави фінансового комітету парламенту Данила Гетманцева. Свій позов нардеп обгрунтовував порушенням Разумковим регламенту ВР.

Єдиним умовно "світлою" плямою для нардепа стало самогубство нардепа Валерія Давиденко, яке той вчинив у травні. У жовтні 2019 року Поляков звинувачував його звинувачував в замовленні власного вбивства. Втім, політик висловив співчуття рідним і зазначив, що крім версії самогубства, варто розглядати і версію вбивства Давиденка. Політика могли вбити за якісь старі справи часів як Віктора Януковича, так і виборів 2019 року.

Коли 30 червня Поляков увійшов до складу депутатської групи "За майбутнє", яку часто пов'язують з Ігорем Коломойським. Незадовго до цього кілька депутатів перейшли в іншу депутатську групу, але й це нікого не здивувало.

Дивним стало інше — скандальні одкровення від Антона Полякова, якими він прославився восени 2019 і взимку-навесні 2020 року, припинилися, і він зійшов зі сторінок ЗМІ.

Та все ж нардеп не упускає можливості "вколоти" своїх колишніх колег, склавши хіт-парад "зашкварів" за участю "Слуг народу", піднімаючи питання корупції на митниці і критикуючи вже нового главу ОПУ Андрія Єрмака за ситуацію на Донбасі. Але колишнього резонансу його слова вже не викликають.

Антон Поляков: «міна», яка підірвала «Слугу народу» - фото 6

Антон Поляков: «міна», яка підірвала «Слугу народу» - фото 7

Загадки матеріального становища: бізнес в минулому, кредит від "ПриватБанку" і будинок

До приходу в політику Антон Поляков був бізнесменом, і, судячи з усього, досить успішним. У всякому разі, електронна декларація за 2018 рік, подана тоді ще кандидатом в нардепи, зафіксувала дохід від підприємницької діяльності в 960 311 гривень.

З моменту відходу в політику Антон Поляков перестав займатися бізнесом, а відкритий ним онлайн-магазин LaminateExpert, очевидно, має  іншого власника. Судячи з телефонів, вказаних на сайті магазина в Києві, його власником є інший приватний підприємець-фізична особа — житель Вишгорода Максим Перепилиця.

У 2019 Антон Поляков офіційно володів квартирою, площею 10 квадратних метрів, земельною ділянкою у 1015 квадратних метрів і недобудованим житловим будинком в 125 "квадратів". На правах оренди і права проживання за ним значилися київська квартира, 2 офіси, склад і нежитлове приміщення. Також політику належать 3 легкових авто — Ravon, Opel і DAEWOO.

Що стосується доходів, то  минулого року, ще як підприємець, Поляков заробив 611 024 грн. 153 364 грн принесла зарплата народного депутата, 156 778 грн — компенсація витрат від ВР і 54 600 надійшло йому від продажу якогось рухомого майна.

Дружина нардепа, також приватний підприємець, яка працює в сфері роздрібної торгівлі, Галина Полякова заробила 972 763 грн.

У вигляді готівки політик зберігає 890 тис. грн і ще 750 тис. грн є у його дружини.

Але найцікавішим в декларації політика є його кредити в банках, яких налічується 3, на загальну суму понад 2 млн грн. Примітно, що основна сума позик припадає на кредит в "ПриватБанку", закон про який політик так завзято "поправляв" навесні. Так, в кінці 2019 року нардеп взяв кредит в банківській установі в 1 млн 813 тис. 764 грн.

І тут починаються загадки... Найцікавіша з них — а на що, власне, нардеп брав цей кредит? Великих покупок він за звітний період не проводив, у всякому разі, відомостей про це у своїй декларації не відображав.

Можливо,  йдеться про кредит на добудову нежитлового будинку в селі Киїнка, за 7 кілометрів від Чернігова, який внесений нардепом у декларацію як недобуд? Судячи з цін на сайтах нерухомості, дане село вважається досить популярним серед жителів обласного центру, і будинки в ньому можуть коштувати десятки тисяч доларів.

Хоча з недобудовою теж не все зрозуміло. Якщо в декларації за 2018 рік площа будинку, зазначена нардепом, становить 150 квадратних метрів, то у декларації за 2019 рік вона чомусь "всохла" до 124,8 "квадратів".

Не менш цікава інформація про долю кредиту в "ПриватБанку". Як свідчить е-декларація, з кредиту в 1 млн 813 тис. 764 грн, нардеп уже встиг віддати 1 млн 740 тис. 840 грн "тіла" кредиту і 115 тис. 829 грн відсотків. Залишок склав 73 584 гривні. При цьому з кредиту "Ощадбанку" в 178: 417 грн, взятого в травні 2017 року, нардеп повернув лише 19 824 грн "тіла" кредиту і 35 461 грн відсотків, і залишився винен ще 158 592 грн.

Словом, матеріальний стан нардепа викликає певні питання.

Нагадаємо, "Коментарі" в рамках спецпроекту "Шлях депутата" розбиралися, хто такий глава Рахункової палати України Валерій Пацкан, розбиралися в біографії Ярослава Дубневича. Також попорпалися в минулому одного з найодіозніших політиків України Іллі Ківи, представника депутатської групи "За майбутнє" Ігоря Палиці і нардепа Олександра Гереги.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини