Головна Новини Політика Скандали.Політика Кадрова революція Зеленського: як президент порушує закон і що буде далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Кадрова революція Зеленського: як президент порушує закон і що буде далі

На думку експертів, в рішеннях Зеленського проявляються диктаторські замашки

30 грудня 2020, 12:03 comments1271
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відсторонення (терміном на два місяці) Олександра Тупицького з посади судді Конституційного суду України і звільнив неодноразово критикував його генерала Сергія Кривоноса з посади заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Кадрова революція Зеленського: як президент порушує закон і що буде далі

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Коментарі" дізналися у експертів, про що говорять ці рішення, чому вони прийняті саме зараз і які можуть бути наслідки.

"У правовій державі такі речі неприпустимі"

Коментуючи відсторонення Тупицького, експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк нагадує, що Конституція України в пункті 31 частини першої статті 106 статті чітко визначає рамку повноважень президента України. Вона не може звужуватися або розширюватися будь-якими іншими законами. Все інше — маніпуляція і підштовхування президента України до порушення Конституції.

"З огляду на те, що президент України має неофіційний титул" гарант Конституції ", будь-яка гра проти цих правил з його боку, практично нівелює статус останньої інстанції гарантій Конституції і прав. Тому пропозиція про відсторонення глави КСУ Тупицького, тягне за собою загострення і ще більше занурює в кризу інститути держави, — упевнений експерт. — Це означає, що ми все більше занурюємося в правову анархію і нігілізм. У правовій державі такі речі неприпустимі, а ось в диктатурі — цілком ... Якщо за мету ставиться побудова диктатури, тоді Україна робить розворот на 180 градусів проти європейського вектора і цінностей. І повертається обличчям до пострадянських диктатур, де право сили перемагає силу права ".

Що стосується звільнення Кривоноса з посади заступника глави РНБО, то це, вважає Тарас Семенюк, послаблює ланка професійних військових в команді президента.

"Тепер Кривоніс легко може стати на бік Порошенко — і бути торпедою, яка буде бити в ахіллесову п'яту команди Зеленського, тобто його оточення. Кривонос знає багато ", — підкреслює експерт.

"Звільнити Тупицького не можна"

Викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук вважає, що відставка Кривоноса назрівала давно через перманентного конфлікту, в якому він знаходився по відношенню до інших учасників команди.

"Саме зараз це рішення прийнято тому, що в останні дні інформаційна активність Кривоноса в плані звинувачень досягла свого піку", — вважає політолог.

Так, генерал жорстко пройшовся по Зеленському, який заявив, що в разі війни з Росією в Україні будуть мобілізовані всі чоловіки і жінки.

Також нещодавно від нього "прилетіло" спікеру делегації України в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) Олексію Арестович, який став ще й позаштатним радником глави Офісу президента.

В інтерв'ю, яке Кривонос дав за кілька днів до звільнення, він заявив, що Арестович нібито завів в 2018 році групу снайперів на мінне поле на Донбасі.

"Відсторонення Тупицького — більш важливе рішення, оскільки раніше у нас не було відповідних прецедентів, — вважає Петро Олещук. — Потрібно уточнити, що мова йде не про звільнення а саме про відсторонення на певний термін ведення слідчих дій. Ні в Конституції, ні в законі про Конституційний суд ця процедура не визначена ... Президент посилається на кримінально-процесуальний кодекс. В цілому, звичайно, перебування Тупицького на посади на тлі висування йому обґрунтованих підозр у здійсненні злочинів проти правосуддя виглядає ненормальним явищем. Але звільнити його не можна. Тому знайшли відповідне тимчасове рішення з тим, щоб офіс Генпрокурора зміг зібрати всі докази. Втім, важко уявити, що в разі Тупицького не "спливе" щось ще ... Наслідки рішення президента будуть виключно інформаційні. Цю тему обговорюватимуть деякий час ".

Раніше "Коментарі" дізналися у експертів, що буде з ФОПамі, якщо приймуть ініціативи Вадима Гетманцева.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Александр

30 грудня 2020, 17:24

и правильно сделал с КС


Новини