Головна Новини Політика рада Популізм чи потрібна справа: чому в Раді захотіли забрати гроші у партій і направити їх на ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Популізм чи потрібна справа: чому в Раді захотіли забрати гроші у партій і направити їх на ЗСУ

Про фінансування партій нардепи згадали, але про «телемарафон», а також телеканали з нульовим рейтингом чомусь забули

24 квітня 2024, 15:50
Поділіться публікацією:

Голова фракції "Голос" Олександра Устинова та керівник Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин обурилися, що політичні партії отримують держкошти під час війни, фактично не проводячи партійну діяльність. Вони запропонували кошти з фінансування партій перенаправити на оборонні потреби України. Як оцінюєте таку пропозицію? Наскільки вона реалістична? Який ще перерозподіл у бік оборони країни слід було б провести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Популізм чи потрібна справа: чому в Раді захотіли забрати гроші у партій і направити їх на ЗСУ

Верховная Рада Укрїни. Фото: сайт Верховної Ради

Куди більші кошти у нас гуляють через Нацбанк

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що такі пропозиції – безумовний популізм, не більше.

Адже йдеться про не особливо значні кошти (2024-го з держбюджету на фінансування діяльності партій передбачено 840,5 млн. грн.), які під час війни, дійсно, можна було б перенаправити на оборонні потреби. Але ж ми фінансуємо ще й абсурдний "Телемарафон", телеканали з нульовим рейтингом тощо. На цьому тлі фінансування партій виглядає, мабуть, найменшою проблемою", – зазначає експерт.

Більше того, продовжує він, всі вищеназвані витрати не такі значні, включаючи "Телемарафон", який виглядає швидше, як червона ганчірка, на яку багато хто емоційно реагує.

"Куди більші кошти у нас гуляють через Нацбанк. Так, лише за депозитними сертифікатами НБУ він перерахував комерційним банкам понад 100 мільярдів гривень! По суті подарував. Ось де можна було суттєво заощадити… У нас є які витрати скорочувати. Але це чомусь не робиться", – констатує Борис Кушнірук.

Політика має бути сфокусована на наближенні перемоги

Засновник міжнародного глянцю Бізнес WOMAN та міжнародного клубу BUSINESSWOMAN Club, керівник Міжнародного штабу допомоги українцям Ганна Крисюк розмірковує так:

"Я думаю, фінансування політсил точно потрібно суттєво скоротити. І розподіляти його на виготовлення дронів, РЕБ, реабілітацію військових, протезування".

Політикам, на думку бізнес-вумен, слід припинити займатися своєю традиційною діяльністю, зосередившись на захисті нашої держави.

"Нам важливо усі кошти пускати на захист країни, на допомогу потерпілим воїнам, сім'ям загиблих. Від політиканства давно час переходити до створення стратегій – військових, бізнесових, держави загалом", – наголосила Ганна Крисюк.

Вона вважає, що всі підприємства так чи інакше мають у воєнний час працювати на зміцнення нашої обороноздатності.

"Те саме стосується політики, – зазначає експерт. – Вона має бути сфокусована на наближенні до перемоги. Усі рішення (закони, укази, постанови), що приймаються, повинні зменшувати навантаження на платників податків (які тримають економічний фронт) і збільшувати підтримку військовослужбовців (які захищають нашу країну на військовому фронті)".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого досягла влада забороною на консульські послуги для чоловіків: які будуть наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини