Головна Новини Політика рада "Слуги народу" перемогли на довиборах до Ради, незважаючи на падіння рейтингів: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

"Слуги народу" перемогли на довиборах до Ради, незважаючи на падіння рейтингів: що кажуть експерти

Результати низки соціологічних досліджень свідчать, що політсила втрачає лідерство у рейтингу партій

3 листопада 2021, 14:54
Поділіться публікацією:

Центральна виборча комісія оприлюднила дані про обробку 100% протоколів із дільниць у Черкаській та Херсонській областях, де 31 жовтня відбулися довибори до Верховної Ради. Скрізь перемогли висуванці "Слуги народу".

"Слуги народу" перемогли на довиборах до Ради, незважаючи на падіння рейтингів: що кажуть експерти

"Слуги народу" перемогли на довиборах до Ради, незважаючи на падіння рейтингів: що кажуть експерти - фото з відкритих джерел

Експерти зробили головні висновки щодо підсумків виборів для видання "Коментарі".

Центральній владі було важливіше показати електоральний успіх партії, ніж повернути регіон у більш-менш нормальне соціально-економічне русло

Зазначимо, що на окрузі №184 на Херсонщині переміг екс-губернатор Сергій Козир, який набрав 64,38% голосів. Мер Золотоноші Віталій Войцеховський лідирував на окрузі №197 на Черкащині з результатом 46,95% голосів.

Політичний консультант, технолог, фахівець із GR Андрій Бодров вважає, що перемога кандидатів від "Слуги народу" на обох округах зовсім не означає, що у СН там переважають позиції.

"Перемога і в Херсонській, і Черкаській областях відбулася за рахунок залучення адміністративних інструментів. Плюс – стартові домовленості з місцевими елітами, які фактично обрали своїх представників у ВР, просто використовуючи бренд СН", – вважає експерт.

За його словами, для "слуг" перемога на цих довиборах була особливо важливою після скандального обрання на проміжних виборах у ВР їхнього ставленика Василя Вірастюка на Івано-Франківщині, на окрузі №87.

"Перемога Вірастюка викликала масу сумнівів у пересічного виборця та незаангажованих експертів. І партії владі необхідно було довести, що СН ще жива як проект. Що вона має можливість отримувати потрібні результати навіть у регіонах, які не відрізняються великими успіхами у соціально-економічному плані. Тож ми й отримали, що отримали, – пояснює Андрій Бодров. – Місцеві еліти фактично висунули своїх кандидатів через партійний бренд СН. А "слуги" отримали можливість показати звичайному виборцю, який не вникає у деталі, що партія нібито має превалюючі позиції".

Експерт зазначає, що якщо у Черкаському окрузі вибори були фактично спочатку безконкурентними, то в Херсонській їх таким зробив під завісу кампанії хід центральної влади. А саме – виведення з гри головного конкурента Сергія Козиря, Геннадія Лагуту шляхом призначення його на посаду губернатора Херсонщини.

"Зважаючи на все, центральній владі було важливіше показати електоральний успіх партії, ніж повернути регіон у більш-менш нормальне соціально-економічне русло", – резюмує Андрій Бодров.

Значну частину голосів переможцям надав саме бренд "Слуга народу"

Політичний експерт Денис Гороховський зазначає:

"Жарт про те, що найкраща соціологія у ЦВК, давно перестала бути жартом. Буквально за останні два тижні кілька соціологічних груп опублікували результати опитувань, згідно з якими президентська партія втрачає свій рейтинг. Довибори показали, що "слуги" досі мають високий кредит довіри з боку населення".

Зважаючи на біографію кандидатів (обидва до обрання були місцевими чиновниками), можна стверджувати, що значну частину голосів їм дав саме бренд "Слуга народу", вважає Денис Гороховський.

Він також звертає увагу на значний розрив між переможцем та другим місцем: на 197-му окрузі різниця майже вдвічі, на 184-му окрузі другий за популярністю кандидат отримав у 4,5 рази менше голосів.

Довибори на Раду перетворилися на свято "гречки", на свято підкупу

На думку політолога Віктора Тарана, ці довибори вкотре продемонстрували, що регіональні лідери, так звані ленд-лорди, барони, утримують пальму першості на, скажімо так, "виборах у глибинці".

"Давайте будемо об'єктивними – Войцехівський та Козир не були кандидатами від "Слуги народу". Це були ставленики місцевих фінансових груп. Голосували за них ті люди, які, скажімо так, у них працюють. Просто мобілізували своїх працівників. І це допомогло перемогти. І це знову довело, що мажоритка в таких умовах – зло. Бо перемагають місцеві князьки. – зазначає політолог. – Тішить, що наступні вибори відбудуться за відкритими списками, люди голосуватимуть за партії. І це мінімізує доступ до Ради таких недоброчесних гравців".

Також Віктор Таран акцентує, що довибори до Ради перетворилися на свято "гречки", на свято підкупу.

"За низької явки перемогли представники партії влади, які, судячи з інформації з відкритих джерел, масово використовували підкуп виборців та побудову "сітки". За інсайдерською інформацією, за голос давали близько 400 грн. Що зовсім недорого, навіть якщо врахувати, що платили за кожен голос. При цьому, за даними ЦВК, Войцеховський отримав 15 429 голосів, а Козир – 21 365. Ціна кампанія точно була невеликою, – вважає експерт. – Ну, а вибудовувати "сітку" та проводити підкуп можна лише за умови, що допомагає правоохоронна система (закриваючи на багато очей). Вона допомогла".

Раніше портал "Коментарі" аналізував результати виборів мера Харкова, які також відбулися 31 жовтня.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини