Головна Новини Політика рада Рада обрала нового спікера: що буде з парламентом на чолі зі Стефанчуком
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада обрала нового спікера: що буде з парламентом на чолі зі Стефанчуком

За призначення Руслана Стефанчук на посаду глави ВР проголосував 261 нардеп

8 жовтня 2021, 16:46
Поділіться публікацією:

У п'ятницю, 8 жовтня, перший віце-спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук призначений на місце голови парламенту замість Дмитра Разумкова, звільненого 7 жовтня.

Рада обрала нового спікера: що буде з парламентом на чолі зі Стефанчуком

Руслан Стефанчук - фото: Верховна Рада

Про що говорить цей прихід? У що перетворюється український парламентаризм? Або це — нормальний процес і не варто хвилюватися? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Такий парламент не має права на життя

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала впевнений, що відбувається абсолютно ненормальний процес, який несе серйозні ризики українському парламентаризму.

"Стефанчук себе вже продемонстрував під час прийняття т.зв. закону про олігархів, коли Разумков був на лікарняному, на карантині. Ми бачили, що для прийняття необхідних Банковій рішень, Стефанчук нехтує регламентом (чим порушує закон), не дає можливості опозиції в Раді вести дискусію, вносити якісь зауваження. Тобто, він не є виразником інтересів всього парламенту, а виключно — Офісу президента (ОП). Що нівелює роль ВР як вищого законодавчого органу ", — впевнений Віталій Бала.

Він також пропонує згадати, що Стефанчук, ставши першим віце-спікером, жив у квартирі тещі і отримував компенсацію із бюджету за житло.

"Це чітко характеризує його моральні якості, — вважає експерт. — І не варто дивуватися тому, що він буде виконувати будь-які "побажання" ОП".

На думку Віталія Бали, складно сказати, що може зробити опозиція, щоб не дати помножити Раду на нуль.

"Українському парламентаризму завдано серйозного удару. І, з моєї точки зору, такий парламент не має права на життя. Потрібно зробити все, щоб якомога швидше відбулися дострокові вибори, інакше ми перетворимося на державу, де владу узурпував Офіс президента. Останнє може призвести до небезпечних наслідків не тільки для певної партії (партій), але і в цілому для країни, — попереджає експерт. — Нагадаю, що всі спроби створити в Україні диктатуру або квазідиктатуру закінчувалися тим, що лилася кров. А зараз, коли у нас ще і війна, точно не хотілося б, щоб ситуація з чинною владою вирішувалася революційним шляхом. А тому краще йти еволюційним. А саме — проводити дострокові парламентські вибори, щоб ця монобільшість, яка собі дозволяє робити все, то завгодно, вчиняє дії, що не відповідають інтересам країни, припинила існувати".

Як була у нас пропрезидентська монобільшість, так і залишилася. Як рішення затверджувалися більшістю голосів, так і затверджуються

Політолог Валентин Гладких вважає, що жодних особливих змін у ВР не відбулося:

"Я розумію причини критики, яка звучить зараз з боку опозиційних сил. Але вона абсолютно безпідставна. І мені смішно бачити, як ті, хто вчора критикував Разумкова як частину команди Зеленського і монобільшості, сьогодні, коли він опинився поза цієї команди, пішов на конфронтацію, раптом його полюбили і стали палко захищати. І все під соусом того, що у нас нібито парламентська криза і наступ на парламентаризм. Треба розуміти, що ВР — це не завод, а спікер Ради — не директор заводу. Рішення в парламенті приймаються колегіально, більшістю голосів. Так, як це і передбачено Конституцією", — акцентує експерт.

Для Разумкова, дійсно, багато чого змінилося. Він вже не спікер. А для парламенту нічого не змінилося, зазначає Валентин Гладких.

"Як була у нас пропрезидентська монобільшість, так і залишилася. Як рішення затверджувалися більшістю голосів, так і затверджуються. Тобто, коли більшістю голосів призначили Разумкова — це було нормально. А коли більшістю його зняли і призначили іншого спікера — це наступ на парламентаризм? Де логіка? І найбільш адекватно, як це не парадоксально, тут виглядає позиція "Батьківщини". Вони визнали, що Разумков був непоганим спікером. Але він був частиною команди президента, частиною "Слуги народу". Відповідно, теж відповідає за всі рішення і події, які відбулися в Раді за останні два роки, — пояснює політолог. — І якщо ми незадоволені цими рішеннями, цією ситуацією, ми повинні бути незадоволені і Разумковим. А якщо ви незадоволені ситуацією, але задоволені Разумковим — це якийсь дисонанс. Якщо критикуєте "Слугу народу", президента, то логічно, що не можете винести за дужки людину, яка весь цей час була спікером ВР ".

На думку Валентина Гладких, смішно, коли вчора опозиціонери Разумкова лаяли, називали колишнім регіоналом, як тільки не чіпляли ... А сьогодні зараховують мало не до лику святих.

"Тут проглядається політична непослідовність у опонентів президента, — впевнений політолог. — Хоч я згоден, що Разумков був одним із кращих спікерів. Але треба розуміти, що позиція "Слуги народу" в даному випадку — це політична реакція на політичну позицію Разумкова. Позиція, яку він зайняв, відрізнялася від тієї, яку займали в СН. І вони дали політичну оцінку. Так було і раніше, так буде і далі. Ніяких загроз парламентаризму тут немає".

Зараз український парламент перетворюється на ще один підкаблучний орган Офісу президента

Політолог, комунікатор Українського інституту політики Олена Броницька зазначає:

"Тієї широти, повноти діалогу, навіть просто можливості діалогу, що були за Разумкова, вже не буде. Якщо раніше кожен депутат міг висловитися і "за", і "проти", то за спікера Стефанчука на це розраховувати не доводиться. Хоч він запевняв, що буде формат "діалогу", але я сумніваюся. Особливо згадуючи, з яким "діалогом" за його керівництва парламент приймав закон про олігархів".

На думку Олени Броницької, зараз український парламент перетворюється на ще один підкаблучний орган Офісу президента.

"Це вже точно не парламентсько-президентський устрій, як прописано в Конституції України. І навіть не президентсько-парламентський. Все йде до того, що у нас буде офісно-президентська форма правління. Буде просто і бездумно виконуватися все, що спустять з Офісу президента. Стефанчук — абсолютно підконтрольна Зеленському (і відповідно ОП) людина. Таким же, судячи з усього, буде перший віце-спікер, на роль якого Банкова рухає голову партії "Слуга народу" Корнієнка", — прогнозує Олена Броницька.

Також в матеріалі порталу "Коментарі" — гучні обіцянки і реальна політика: що сталося зі "слугами" і хто в цьому винен.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини