Головна Новини Політика президент Зеленський очолює антирейтинг електоральних уподобань: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський очолює антирейтинг електоральних уподобань: що думають експерти

Згідно з новим соціологічним дослідженням, 31,9% не проголосували б за чинного президента України за жодних обставин

2 листопада 2021, 12:40 comments1065
Поділіться публікацією:

Якби найближчим часом відбувалися президентські вибори, найбільше голосів у першому турі отримав би Володимир Зеленський (18,7%). Водночас третина українців не підтримувала б його за жодних обставин – він очолює антирейтинг. Про це свідчать дані опитування, яке провела соціологічна група Центру Разумкова.

Зеленський очолює антирейтинг електоральних уподобань: що думають експерти

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Експерти для видання "Коментарі" проаналізували отримані результати. Фахівці розповіли, як президент і "слуги" можуть відреагувати на падіння рейтингів, що продовжується (і може посилитися після отримання українцями нових платіжок).

Щоб зміцнити рейтинги, не залежно від зовнішніх обставин, "слуги" могли б просто почитати та виконати програму своєї партії. Те саме стосується програми Зеленського

Політичний експерт, засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко вважає, що результати опитування від Центру Разумкова нічого радикально нового не показали.

"Так, відбувається падіння рейтингів Зеленського та партії влади. Але важливо розуміти, що Зеленський у 2019 році переміг, бо був кандидатом надії. За нього голосували, бо інші – ще гірші. І поки що його підтримує більшість саме тому, що він виглядає не так погано, як інші кандидати, – пояснює експерт. – Так, скандал із відставкою спікера ВР, першого номера у списку "Слуги народу" Дмитра Разумкова, дещо підкосила рейтинг Зеленського та СН. Але не радикально".

На думку Андрія Єременка, далі є три варіанти розвитку подій.

Перший – СН остаточно розколюється. Разумкова позбавляють мандата, він іде зі своєю партією. Рейтинг ділиться, для "слуг" продовжиться падіння. При цьому їхні головні конкуренти – Європейська солідарність, ОПЗЖ, Батьківщина практично не зростають. І це також важливий показник.

Другий варіант (більш імовірний). У Разумкова партія не виходить. У найближчому майбутньому рейтинг Зеленського і "слуг" знову підросте. При цьому найближчим часом він швидше падатиме. Росія влаштовує нам енергетичну блокаду, через що можуть бути проблеми, в яких звинуватять Зеленського. Вже російська пропаганда постарається. Будуть очевидні проблеми із опалювальним сезоном. Все це дещо зменшить рейтинг. Але потім люди розберуться у ситуації, зиму переживемо, потеплішає, тарифи навесні знизяться – рейтинг збільшиться. Але радикально нічого не зміниться.

Третій варіант – з'являється кілька нових політичних сил, які виглядають не так огидно, як наявні, і вселяють надію. І ті, хто голосував свого часу за Зеленського та СН як за оновлення, перетягуватимуться до нових партій. І тоді рейтинг "слуг" і чинного президента виявиться фактично похованим. Але поки що таких не видно.

"Щоб зміцнити рейтинги, не залежно від зовнішніх обставин, "слуги" могли б просто почитати програму своєї партії. І виконувати. Те саме стосується програми Зеленського, – зазначає Андрій Єременко. – Програми ці чудові. Їх просто треба виконувати. Адже вони обіцяли не чіпати малий бізнес, а самі ухвалили низку антиФОПівських законів. І так далі. Ось якщо просто виконуватимуть свої програми за пунктами, це підніме їхні рейтинги".

Тепер у рейтингу президента та "слуг", хоч би що вони не робили, один шлях – вниз

Нардеп IV та V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євген Філіндаш упевнений, що падіння рейтингу Зеленського та "Слуги народу" цілком закономірне.

"За Зеленського у 2019 році голосували як за вирок Порошенка, а не як за погіршену копію Порошенка. Насправді ж Зеленський повністю продовжив курс євромайданної влади з усіх напрямків: від примусової українізації та прозахідної орієнтації до корупційних офшорних скандалів", – наголошує Євген Філіндаш.

За його словами, якийсь час Банковій вдавалося запобігати різкому падінню рейтингу Зеленського за допомогою "відосиків", РНБО-шоу та інших політтехнологічних хитрощів.

"Але довго це тривати не могло. І тепер у рейтингу Зеленського та "слуг", хоч би що вони не робили, один шлях – вниз", – прогнозує експерт.

Рейтинги – рейтингами, а вибори – виборами. Немає жодних причин драматизувати ситуацію

Політолог, експерт аналітичного порталу "Слово і Справа" Валентин Гладких нагадує, що 31 жовтня відбулися вибори у двох мажоритарних округах, де "слуги" здобули перемогу .

"Рейтинги – рейтингами, а вибори – виборами. Немає жодних причин драматизувати ситуацію. Звертати увагу, звісно, треба. У тому числі розуміти, чим зумовлена така динаміка з рейтингами. А вона обумовлена двома основними причинами. Перша – нагнітання атмосфери навколо опалювального сезону. Друга – нова хвиля коронавірусу та запровадження відповідних карантинних обмежень", – пояснює експерт.

Він вважає, що слід говорити не стільки про падіння рейтингів президента та СН, скільки про їхнє коливання.

"Якщо подивитись рейтинги за тривалий проміжок часу, то побачимо, що вони у Зеленського та "слуг" протягом року то піднімалися, то опускалися. Тоді як у їхніх опонентів (і це важливо!) рейтинги практично не змінювалися. Вони завмерли, – зазначає Валентин Гладких. – Те, що рейтинги Зеленського та СН коливаються (причому амплітуда може бути досить великою), пояснюється просто. Усі соціально-економічні зміни у нас – відповідальність влади, а не опозиції. І залежно від того, як Зеленському та "слугам" вдасться вирішити питання з опалювальним сезоном, з коронавірусом, їхні рейтинги можуть змінитися – у бік зростання чи падіння".

Ще важливий момент, на думку експерта. Ті, кого, за останніми рейтингами, втрачає Зеленський, не поповнюють лави його опонентів. Вони потрапляють до лав "проти всіх". І навряд чи такі виборці можуть повернутись до старих політиків, які зараз є конкурентами Зеленського. Швидше – повернутися до нього за позитивних змін в Україні.

Зазначимо, що нещодавнє голосування порталу "Коментарі" також показало падіння популярності СН та Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Владимир

2 листопада 2021, 13:18

А я ни с кем полностью не согласен! К Ковиду украинцы привыкли, это не проблема, а вот новые счета за коммуналку, сильно народ будоражат... Как будет Зе возвращать рейтинги? Как всегда, будет народ веселить, и хлеба подбросит, конечно. Не всем, но главную электоральную мощь, пенсионеров, подержит обязательно! А за пенсионерами бюджетники, сегодня очень не обиженные, а там и любители парадов, бросят свой голос плюс админресурс и дело в шляпе!


Новини