Головна Новини Політика президент Прес-конференція Зеленського для західних ЗМІ: що це було і про що говорив президент
commentss НОВИНИ Всі новини

Прес-конференція Зеленського для західних ЗМІ: що це було і про що говорив президент

Про НАТО, допомогу Заходу та переговори з Росією - президент спробував достукатися до західних союзників через ЗМІ

29 січня 2022, 13:08 comments1116
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський провів прес-конференцію для низки іноземних ЗМІ щодо ситуації в Україні та загрози повномасштабного російського вторгнення. Зокрема, заявив, що паніка, викликана повідомленням про можливий наступ Росії на Україну, коштувала українській економіці 12,5 млрд. грн. Також розкритикував Німеччину за зміну дипломатичної риторики щодо "Північного потоку-2". І закликав Європу та США не зволікати із санкціями проти Кремля. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" цю прес-конференцію та заяви.

Прес-конференція Зеленського для західних ЗМІ: що це було і про що говорив президент

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

У нас склалася ситуація, коли є пожежа – і одні переживають, що вогонь перекинеться на наступні будівлі, а інші кажуть, що цього не станеться

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання, ситуація Олексій Голобуцький зізнався, що так і не зрозумів до кінця мети цієї прес-конференції.

"Якщо Зеленський хотів показати, що він упевнений, що війни не буде, він цієї мети не досяг. Але це, схоже, не було метою, тому що він постійно підтверджував, що ескалація можлива. Тож у чому тоді його незгода з оцінкою Заходу, де постійно про це говорять? І що раз заперечує офіційний Київ... На публіці Зеленський грав у таку гру, яка може відбуватися, щоб досягти якогось успіху, лише в кулуарному варіанті. Мусимо, умовно кажучи, домовитися між собою Зеленський, Байден, інші західні лідери, що вони щось озвучують, а щось ні. А у нас, умовно кажучи, ситуація, коли є пожежа – і одні переживають, що вогонь перекинеться на наступні будинки, а інші кажуть, що цього не станеться… Тобто частина країн Заходу твердить Україні, що війна може бути будь-якої миті. Частина у цьому не впевнена. І сама Україна, схоже, також не впевнена", – зазначає експерт.

Він припускає, що завдання прес-конференції в тому, щоб показати відсутність розколу в позиції України та колективного Заходу. Продемонструвати, що ми всі розуміємо ризики російського вторгнення.

"Але в нас виходить якось посередині – ризики є, але їх, начебто, немає, – констатує Олексій Голобуцький. – При цьому Зеленський, який у 2019 році чомусь вирішив, що сам зможе домовитися з Путіним (а – ні, подивитися у вічі та побачити там мир передбачувано не спрацювало), з того часу значно втратив довіру. І всередині країни, і за її межами. А Україна багато в чому його стараннями втратила суб'єктність. Маючи ми в 3-4 рази більшу економічну, політичну вагу, ми могли б "качати права", вимагати від країн Заходу грати в нашу гру. Вимагати вводити санкції проти РФ ще до ескалації (яка, за словами самого Зеленського, може і не відбутися). Але точно не ця українська влада, не тепер, не за нинішніх умов. Це підвищення ставок, на що Захід не готовий. І виною тому є і очевидна слабкість та ненадійність української влади, і відсутність консенсусу щодо санкційного питання у самих країн того ж таки Євросоюзу. Росію вб'є одне – припинити купувати в неї нафту та газ. Але це потребує серйозних зусиль, оскільки розбалансує європейський енергетичний ринок, а, щоб уникнути залежності від російських енергоресурсів – потрібні 5-10 років і серйозні кошти. До чого Європа зараз не готова".

Зеленський намагався пояснити західним ЗМІ, що зайва істерія шкодить економіці України

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова вважає, що Зеленський виглядав досить переконливо.

"Він намагався пояснити західним ЗМІ, що зайва істерія шкодить економіці України. Забув, щоправда, додати, що набагато сильніше вона шкодить економіці РФ, але тим не менш... Я згідна з президентом у тому, що "що занадто, то нездорово". У той же час, ми розуміємо, що краще перебдіти, ніж недомогти. І те, що Захід перед тим, як РФ могла почати напад, зробив відповідні застереження, чим обвалили курс російських акцій і так далі – говорить про те, що ЄС та США набагато серйозніше ставляться до загрози, ніж у часи анексії Криму", – наголошує Тетяна Попова.

Вона звертає увагу, що журналісти були різні – військові, громадянські, республіканці, демократи, ліберали тощо. Відповідно були різні питання. І президент України протягом півтори години постарався відповісти на все.

"Безумовно, Зеленський має рацію, що така нестабільність шкодить економіці. І треба вже переходити від стадії паніки в медіа до стадії реальних зрушень на переговорах. На жаль, це залежить не лише від України та Заходу, а й від РФ, – зазначає Тетяна Попова. – Сподіватимемося, що Росія все ж таки прийде до тями. Особливо після того, як Байден пообіцяв персональні санкції Путіну та його оточенню у разі ескалації. Сподіваюся, це стало холодним душем для кремлівських стратегів. І вони все ж таки вийдуть на якісь переговори. І перестануть водити свої танки вздовж українських кордонів. Ми, звісно, вдячні, що наші партнери для протидії цим танкам надали Україні чимало протитанкових ракетних комплексів. Але краще для обох сторін буде, якщо і танки, і ракети проти них не будуть пущені у хід".

Західні ЗМІ слова президента Зеленського за чисту монету приймуть далеко не у всьому

Телеведучий, медіаексперт Сергій Дойко зазначає:

"Як відомо, все, що сказано перед "але", як правило, не має жодного сенсу. Що говорив президент? "Загроза вторгнення Росії висока", але – без паніки; не потрібно нагнітати; навіщо загострювати ситуацію і так далі"... То вона таки "висока" чи "не треба панікувати"? Якщо вона висока, то як, скажіть, люди можуть не панікувати? Невже ця інформація (якщо вона – правда) когось може тримати у спокої та рівному настрої?"

За словами експерта, коли сторони мають різні позиції з одного й того ж питання, то якась із цих сторін у результаті виявиться неправою. Це очевидно.

"Захід каже, що повномасштабна війна з Росією в Україні є більш ніж реальною. Такі у Заходу дані. Можливо? Можливо. Наша влада відповідає вустами депутатів та чиновників, мовляв, "паніку розганяти немає сенсу". Можливо? Можливо. Але тоді у мене питання: у випадку, не дай Боже, чого – як та чи інша сторона збирається потім аргументувати свої позиції, озвучені раніше? Чи матиме рацію Захід – як потім наша влада потім пояснюватиме українському суспільству свої постійні заклики до спокою та не нагнітання? Чи матиме рацію наша влада, що РФ не збиралася прямо нападати і паніка була роздута здебільшого штучно – як тоді потім Захід пояснюватиме те, що вже не перший місяць трубить про реальне вторгнення та реальну перспективу війни в Україні? Президент Зеленський на ці запитання чіткої відповіді, як на мене, не дав", – вважає Сергій Дойко.

І головне, продовжує він, що поки що не зрозуміло, але точно буде ясно з матеріалів, які з'являться в іноземних ЗМІ за підсумками брифінгу президента Зеленського – а чи повірили іноземні журналісти президентові України?

"З урахуванням того, що довіра до нашої влади з боку українців, скажімо прямо, впевнено рухається нанівець, припускаю, що західні ЗМІ слова президента Зеленського за чисту монету приймуть далеко не у всьому", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти розповіли, у чому терміновість переговорів Байдена та Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Пересічний

29 січня 2022, 15:23

Краще, коли він мовчить.


Новини