Головна Новини Політика президент Терміновість розмови Байден-Зеленський: про які теми сторони публічно вирішили не говорити
commentss НОВИНИ Всі новини

Терміновість розмови Байден-Зеленський: про які теми сторони публічно вирішили не говорити

Експерти розповіли, які головні цілі переслідував Вашингтон у розмові із Зеленським

28 січня 2022, 11:13
Поділіться публікацією:

У четвер, 27 січня, увечері відбулася телефонна розмова президентів США та України, Джо Байдена та Володимира Зеленського. Що можна сказати про меседжі, які були надіслані цим дзвінком? Чому він стався саме зараз? Що зі сказаного могло залишитися поза офіційними релізами? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Терміновість розмови Байден-Зеленський: про які теми сторони публічно вирішили не говорити

Володимир Зеленський і Джо Байден. Фото з відкритих джерел

Байден спробував зрозуміти, наскільки Україна готова піти назустріч ультимативним вимогам Росії щодо виконання "Мінська-2"

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков нагадує, що США не беруть участь у Нормандському форматі мирного врегулювання на Донбасі. Але вони ведуть свої переговори з РФ з питань безпеки, зокрема й безпеки України.

"І хоча Росія цинічно стверджує, що ці теми ніяк не пов'язані, насправді це тема єдина і неподільна, – підкреслює експерт. – Відповідно, у телефонній розмові Джозеф Байден хотів отримати від Володимира Зеленського докладну інформацію про переговори України, Росії, Німеччини та Франції, які відбулися 26 січня в Парижі, щоб спиратися на неї у своєму спілкуванні з Володимиром Путіним. А найголовніше – зрозуміти, наскільки Україна готова піти назустріч ультимативним вимогам Росії щодо виконання "Мінська-2", зокрема щодо прямих переговорів керівництва України з вождями самопроголошених республік".

Ось цю частину телефонного спілкування американського та українського президентів намагатимуться не афішувати, вважає Олександр Кочетков. Адже вона вкрай болісна для нашого суспільства. Але ми з часом зрозуміємо, упевнений аналітик, про що домовилися щодо "Мінська-2". І маркером стане риторика ключових постатей із фракції "Слуг".

Зідзвонювання з Байденом було потрібне, щоб посилити позиції України

Політолог, директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк звертає увагу, що Білий дім та Офіс президента України вже спростували інформацію CNN про те, що Байден у розмові із Зеленським нібито назвав неминучою війну Росії та України.

“Нам треба сьогодні шукати нелінійні сценарії розвитку ситуації. Тому що все складається не на нашу користь. І західні партнери чекають від нас рішень, які мають бути або реалізовані, або запропоновані – дієві, які б задовольнили всіх учасників переговорів. Звістка з Байденом була потрібна, щоб посилити позиції України. Тому що зустріч радників лідерів держав нормандської четвірки у Парижі відбулася у форматі три проти одного. І ми якраз були цим одним", – зазначає Микола Давидюк.

Отже, наголошує він, важливо було посилювати свої позиції за допомогою США.

"Однозначно, потрібно зараз комунікувати з британцями, об'єднувати зусилля з поляками, скандинавами, балтійськими країнами, Молдовою, Туреччиною – у протидії тиску з боку РФ та її гласних та негласних союзників. Є серйозна загроза, що на нас тиснуть для прийняття незручних, не потрібних нам рішень, які можуть вплинути, зокрема, на наш суверенітет і незалежність", – пояснює експерт.

На його думку, США вкотре продемонстрували, що вони є надійним союзником і партнером України. При цьому вони бажають бачити нас сильними, бачити реальні зміни в Україні.

"А те, що ми не призначаємо керівників антикорупцинних органів, не даємо цим органам нормально працювати, не посилюємо свою армію (з початку війни не підсилили себе в тих напрямках, у яких мали б – гелікоптери, літаки, ракети тощо), працює проти нас. Ми не підсилюємо себе, не демонструємо того лідерства, тих змін, які очікує від нас західний світ. Не стаємо тією країною, яку вони хотіли б бачити потужним партнерам у Східній Європі… Наразі ситуація критична – російські війська біля наших кордонів, політично-дипломатичний тиск. Тому потрібно шукати рішення. У тому числі, за допомогою наших справжніх партнерів", – резюмує Микола Давидюк.

Читайте також на порталі "Коментарі" – в ОП та Білому Домі розповіли, про що дві години говорили Байден та Зеленський.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини