Головна Новини Політика президент Зеленський дав інтерв'ю, де зробив багато заяв на адресу Заходу: що думають експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський дав інтерв'ю, де зробив багато заяв на адресу Заходу: що думають експерти

Експерти проаналізували тези, озвучені державним головою, і розповіли, чи може у світлі останніх переговорів переформатуватися політика українського керівництва

11 грудня 2021, 13:10 comments1052
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський дав 10 грудня ексклюзивне інтерв'ю телевізійній групі "1+1".

Зеленський дав інтерв'ю, де зробив багато заяв на адресу Заходу: що думають експерти

Володимир Зеленський. Фото: Офіс Президента

Серед іншого заявив, що Україна "наїлася" словами підтримки з боку Заходу, визнав, що глава Кремля Володимир Путін зацікавлений лише у переговорах з американським лідером Джо Байденом, повідомив, що Байден запевнив його (Зеленського) – Росія не має наміру продовжувати ескалацію, а США на компроміси з РФ нібито не підуть.

Про що говорять ці заяви? Як у світлі останніх переговорів може переформатуватися політика українського керівництва? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Україна має навчитися дотримуватись принципів "Realpolitik" – політики, заснованої на реальності, а не на бажаннях

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля вважає, що багато заяв президента з інтерв'ю "плюсам" можна розцінювати як його розчарування діями Заходу.

"Мабуть, в Офісі президента розраховували, що у зв'язку з потужною інформаційною кампанією щодо можливості повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Захід запровадить якісь жорсткі санкції проти РФ уже зараз. З одного боку, тут була певна політична наївність президента та його команди. Тому що вони люди не з політики, мають дещо романтичні, аматорські уявлення про політику, зокрема міжнародну. З іншого боку, можливо, ті люди, які за обов'язком служби займаються зовнішньою політикою, підкріплювали ілюзію Зеленського, ніби Захід на лише загрозу можливого вторгнення запровадить масштабні санкції, надасть якусь істотну військову допомогу Україні. Цього не сталося", – зазначає Володимир Воля.

На його думку, питання постачання американського озброєння Україні обговорювалися у розмові Байдена з Путіним (зрозуміло, що Путін виступав різко проти), а також у розмові Байдена із Зеленським (змісту якого ми до пуття не знаємо, тому що релізи Офісу президента та Білого дому були дуже скупі).

"Думаю, Байден заявив Зеленському про неможливість постачання деяких видів озброєння, які Україна хотіла б отримати. Принаймні зараз. І, можливо, аргументував, чому зараз не запроваджують санкції проти РФ", – пояснює політолог.

Він вважає, що, враховуючи ситуацію, що склалася, зміна політики України була б цілком логічною.

"Під час війни найчастіше відбувається очищення найвищого командного складу. Ті, хто у мирний час очолював різні підрозділи, з'єднання, полиці, штаби, виявляються часто неспроможними (через ті чи інші причини) у ситуації військових дій, у бойових умовах. Так і дипломатія має переживати певне очищення, якщо видно, що у нових реаліях вона не дає потрібного ефекту. Україна має навчитися дотримуватися принципів "Realpolitik" – політики, яка базується на реальності, а не на бажаннях. Не прибувати в ілюзіях, а виробляти реалістичні стратегії й алгоритми", – наголошує Володимир Воля.

За його словами, немає нічого нового в тому, що Путін хоче розмовляти не із Зеленським, а з Байденом.

"Політика Путіна – політика "самодержця Великої Держави". Це статусна зовнішня політика, коли потрібні контакти з такими ж сильними гравцями – зі спробою поділу галузей впливу. Тому всі переговори Путіна спрямовані на позиціювання Росії як країни, яка розв'язує питання із найсильнішими світу цього. Це інформаційна складова, яку у РФ подають як реальний атрибут російського впливу у міжнародній політиці", – пояснює експерт.

Він не виключає, що перед зустріччю Байдена та Путіна з українського боку було озвучено прохання посприяти у проведенні саміту "нормандської четвірки" на найвищому рівні.

"Мабуть, Байден вже після розмови з Путіним повідомив Зеленському, що не в змозі впливати на Путіна так, щоб той погодився. Навряд чи варто було чекати на щось інше, – зазначає Володимир Воля. – Як навряд чи варто очікувати й на швидку зміну української зовнішньої політики. Адже це продукт світогляду та роботи діяльності низки людей. З їх уявленнями про світ у всіх сенсах, їх стилем роботи, їх аналітичними та менеджерськими здібностями. Кардинальна зміна зовнішньої політики можлива після кардинальних кадрових висновків... Однозначно лише те, що зовнішньою політикою України мають займатися практичніші, прагматичніші, професійніші люди, ніж зараз".

Не можна говорити про те, що нас мало підтримують міжнародні партнери, зокрема, озброєнням, якщо ти сам зриваєш держоборонзамовлення, якщо в тебе величезну кількість людей звільняють із лав ЗСУ через недостатнє фінансування

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов розмірковує так:

"Щоб говорити про те, як може змінитись політика українського керівництва, треба розуміти, що це за політика. Цього не знаємо, схоже, не лише ми, а й саме керівництво України. Ми вже чули заяви про п'ять планів з деокупації, про дев'ять альтернативних варіантів. Якщо план "А" після переговорів Зеленського з Путіним та іншими главами країн нормандської четвірки 9 грудня 2019 року в Парижі не спрацює, через рік ввімкнеться другий план. Потім виявилося, що другий план не вмикається, бо перший ще не вичерпав себе. І так далі… У реалії особисто я не бачу жодних планів, жодних дій. Тільки нічим не підкріплені заяви про наявність певних планів, певної політики. Бачать це наші західні партнери. Тому вимагати від них чогось більшого, крім слів (а вони підтримують нас не лише словами, насправді), було б самовпевнено".

Коментуючи тези, висловлені Зеленським під час п'ятничного інтерв'ю, експерт зазначає, що не можна вимагати від того ж Байдена (якщо ми говоримо про його розмову з Путіним) бути більшим патріотом, ніж президент України. Або від французького президента Макрона і канцлера Німеччини Меркель, яка нещодавно пішла з посади, щоб вони бачили в очах Путіна щось інше, якщо ти сам шукаєш у них бажання миру, про що не раз говорив Зеленський.

"І не можна говорити про те, що нас мало підтримують міжнародні партнери, зокрема, озброєнням, якщо ти сам зриваєш держоборонзамовлення, якщо в тебе величезну кількість людей звільняють із лав ЗСУ через недостатнє фінансування, – продовжує Валерій Димов. – Вимагати щодо наших західних партнерів чогось більшого, чого робить сама українська влада – не дуже коректно. Але наше керівництво традиційно перекладає відповідальність на усіх, крім себе".

А те, що Путін хоче говорити лише з Байденом – вочевидь, секрет Полішинеля, який раптом розглянуло українське керівництво, вважає експерт.

"Завданням Путіна з початку агресії проти України було змусити говорити з ним на його умовах. І для цього він створює постійні проблеми: бомбардування Сирії, міграційну кризу, ескалацію на кордоні з Україною. Це традиційна тактика керівника країни-агресора, – пояснює Валерій Димов. – І коли Зеленський прагне зустрітися з Путіним, але при цьому боїться його провокувати, виникає логічне питання – чи український президент відстоїть наші національні інтереси під час такої зустрічі? Чи потрібна вона нам?".

При цьому, на думку експерта, є певна логіка в тому, що, за останніми даними, Байден зупиняє воєнну допомогу Україні, що намагається не провокувати Путіна. Що західні лідери мають своє бачення ситуації.

"Захід шукає інші шляхи впливу на параноїдального кремлівського старця, на терориста, який ядерним шантажем тримає в страху весь світ. Байден відповідає перед громадянами США, Макрон – перед громадянами Франції тощо. І Зеленському треба було б відповідати перед громадянами України, а не перед нашими партнерами й тим більше перед нашими ворогами, – наголошує Валерій Димов. – Резюмуючи: крім слів, я не бачу дій із боку чинного українського керівництва у ракурсі розв'язання питань, пов'язаних із протистоянням російської агресії".

Раніше "Коментарі" писали, що Зеленський висловився про вступ України до НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини