Головна Новини Політика президент До чого звелася прес-конференція Зеленського: на які заяви варто звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого звелася прес-конференція Зеленського: на які заяви варто звернути увагу

Загальне посилання від президента в тому, що ми не програли, у нас все більш-менш добре, ми чинитимемо опір, гроші на це знайдемо

19 грудня 2023, 22:25 comments3404
Поділіться публікацією:

У вівторок, 19 грудня, президент України Володимир Зеленський провів підсумкову прес-конференцію. Вона тривала близько двох годин, причому низку гострих питань, на жаль, так і не було задано. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували прес-конференцію глави держави.

До чого звелася прес-конференція Зеленського: на які заяви варто звернути увагу

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Почули повторення вже сказаного, присмачене благими побажаннями на майбутнє

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький поділився такою думкою:

"Якщо порівнювати з неймовірно нудною підсумковою прес-конференцією Путіна, що відбулася 14 грудня, зрозуміло, що Зеленський виглядав веселіше. Але точно — "не фонтан". Я нічого нового за ці дві години не почув. Пул президента розганяв через свої канали, що будуть якісь сенсації, якісь шокуючі одкровення. Але цього не було й поряд. Все дуже передбачувано. Те, що заяви про можливу мобілізацію жінок вкидаються спеціально, щоб "господар" потім жорстко сказав "не бувати цьому!" було зрозуміло з самого початку. Занадто примітивні технології. З того ж розряду – заяви Зеленського, що він не може розігнати Раду, бо цього, згідно із законодавством, не можна робити під час воєнного стану".

Решта, на думку експерта, була – повторення вже сказаного, присмачене добрими побажаннями на майбутнє.

"Якоюсь мірою Зеленський правий. Президент не може (принаймні публічно) сумніватися, що нас залишать без підтримки. Звідси – посили у стилі "США нас не зрадять" тощо, – вважає Олексій Голобуцький. – Журналістка "Дзеркала тижня" явно перехвилювалася, ставлячи незручні питання (зокрема щодо наших відносин із ЄС), нарвавшись на жорстку критику з боку Зеленського. Він у результаті виявився навіть у більш виграшному становищі. І тут у нього був перехльост з емоційністю. Як і коли почав заявляти "я не ганчірка", коментуючи блокування українсько-польського кордону".

Внутрішні питання, зокрема політичні, ніхто особливо не розганяв, звертає увагу політтехнолог. Наголошуючи, що соціологія тут сама дала відповіді.

"Напевно тому так нервував Зеленський, – вважає Олексій Голобуцький. – Загальний посил – ми не програли, у нас все більш-менш добре, ми чинитимемо опір, гроші на це знайдемо".

Те, що така прес-конференція відбулася під час війни – вже багато про що говорить

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов вважає за важливе, що така прес-конференція в принципі відбулася. Незважаючи на війну та постійні обстріли.

"Навіть у такий складний час, як зараз відбувається комунікація. Президент відповідає на гострі запитання. Про мобілізацію, про стосунки з головкомом Валерієм Залужним. Він не уникає незручних тем, спілкування із засобами масової інформації", – наголошує експерт.

На його думку, Зеленський має як перевагу, так і недолік – його щирість. Він може десь нервувати, бути емоційним. І його виборцям це до вподоби. Як, зрештою, і багатьом за кордоном. Але є й ті, що критикують президента за таку емоційність, пояснює Микола Спіридонов.

"Також слід зазначити, – продовжує він, – що Зеленський виступав на фоні не просто карти України (у міжнародно визнаних кордонах), а й – прапора ЄС. Тим самим підкреслюючи одне з головних досягнень року, що минає, – рішення про початок переговорів Євросоюзу з Україною про вступ. Коли 1997 року розпочалися такі переговори з Польщею, зі Словаччиною, з низкою інших країн, вони стали його повноцінними членами 2004-го. Немає сумнівів, що стане членом ЄС також Україна. Можливо, у плюс-мінус такі самі терміни. І фон прес-конференції наголошував на цьому факті".

Зрозуміло, зазначає експерт, що було багато питань щодо різних аспектів, пов'язаних із війною.

"Я б відзначив відповідь президента щодо того, що законодавчу ініціативу, яка передбачає обов'язкову мобілізацію військовозобов'язаних жінок до ЗСУ, він не підпише. Тим самим спростовані чутки, що така ініціатива, про яку періодично говорять деякі в Раді, може знайти підтримку на найвищому рівні", – наголосив Микола Спіридонов.

Важливим він назвав і пояснення Зеленського щодо його стосунків із Залужним. Президент наголосив, що це – робочі відносини. Не приховуючи, що виникають певні розбіжності, зокрема у питаннях мобілізації.

"Слід зазначити і заяву глави держави про те, що в Україні буде виготовлено мільйон дронів. У сучасній війні це не менш важливо, ніж, власне, мобілізація, – пояснює експерт. – Привертає увагу демократичність прес-конференції. На неї допустили не лише представників класичних ЗМІ (телеканали, радіо, друковані та електронні видання), а й ті ж самі телеграм-канали, ютуб-канали). І Зеленський досить повно відповідав на ці запитання. Найчастіше повніше, ніж їх задавали (рівень деяких журналістів був ідеальний)".

Читайте також на порталі "Коментарі" – від чого залежить тривалість війни в Україні: що може вирішитись у 2024 році.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Правдоруб

19 грудня 2023, 22:37

зе - критин!!!


Новини