Головна Новини Політика президент Через офшори президенту Чилі оголосили імпічмент: чи загрожує це Зеленському
commentss НОВИНИ Всі новини

Через офшори президенту Чилі оголосили імпічмент: чи загрожує це Зеленському

Розслідування Pandora Papers викрило, що 35 нинішніх та колишніх світових лідерів, включаючи президента України, пов'язані з компаніями у офшорних юрисдикціях, у яких мінімізуються податки

10 листопада 2021, 15:20
Поділіться публікацією:

У Чилі нижня палата парламенту проголосувала за оголошення імпічменту чинному президенту Себастьяну Піньєре, який фігурує у матеріалах Pandora Papers як учасник корупційної схеми. В Україні з цим – тиша та гладь, хоч президент Володимир Зеленський також потрапив до Pandora Papers.

Через офшори президенту Чилі оголосили імпічмент: чи загрожує це Зеленському

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

Чому склалася така ситуація, що в Україні корупція та ухилення від податків серед топ-чиновників виявляються безкарними? Як це можна змінити? Чи в "Оффшорі 95" немає нічого протизаконного? Розібратися у цих питаннях виданню "Коментарі" допомогли експерти.

Навряд ситуація приведе Зеленського до імпічменту. Адже він мав офшори, коли не займався політичною кар'єрою

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній вважає, що за суто формальними ознаками, Зеленський позбавився офшорів, ще коли не був президентом. Про що, до речі, розповів сам.

"Але кому він передав права? Своєму помічнику Шефіру. І ці офшори нікуди не зникли. Питання, наскільки вони продовжують діяти, чи отримує Зеленський дивіденди. Другий момент – чи маємо правоохоронні органи, які готові це фіксувати", – зазначає Тарас Загородній.

За його словами, є феєрична за своєю толерантністю до Зеленського перевірка його декларації від Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), яка не знайшла жодних порушень.

"Все це говорить про те, що антикорупційна вертикаль, яку нам створювали, це чиста фікція. Вона не працює незаангажовано, обслуговуючи виключно інтереси чинної влади – зараз Офісу президента Зеленського", – наголошує експерт.

Він звертає увагу на етичні моменти. У тому числі: чи правильно було ухилятися від податків, виводити гроші в офшори – і при цьому розповідати про те, які погані офшори, звинувачувати у цьому опонентів.

"Але навряд ці моменти призведуть Зеленського до імпічменту. Адже він мав офшори, коли не займався політичною кар'єрою. Тобто з бюджету гроші точно не брав, – пояснює Тарас Загородній. – Щоправда, у зв'язку з Pandora Papers є інше питання – чи проводили за допомогою цих офшорів якісь операції, пов'язані із грошима ПриватБанку у 2014-16 рр.? Частина справ, пов'язаних із виведенням коштів із ПриватБанку, зараз розслідується у США. Але навіть якщо таке питання виникне, у нас ним займатися нема кому. НАЗК, САП, НАБУ поки що виглядають неефективними".

Змінити ситуацію, на думку експерта, може лише якісна робота незаангажованих правоохоронних органів чи перезапуск антикорупційних. Інакше не вийде. Та й важливо, щоб у самих українців зникла толерантність до корупції.

Офшорну історію можна і використовуватимуть у політичних цілях – тобто не в площині права, а в площині піару

Економічний експерт Олександр Гаврутенко нагадує, що згідно з Конституцією України, імпічмент президенту можна оголосити лише у разі скоєння ним "державної зради чи іншого злочину".

"Дані з офшорних рахунків навряд чи здатні обґрунтувати щодо Зеленського чи те, чи інше – там немає ні державної зради, ні складу якогось злочину за чинним кримінальним законодавством. Але там є неприємна історія, яку можна і використовуватимуть у політичних цілях – тобто не в площині права, а в площині піару", – наголошує експерт.

Але це, впевнений Олександр Гаврутенко, навряд чи зможе серйозно впливати на рейтинги і політичних позицій і Зеленського, і партії "Слуга народу". Адже озвучувати та розвивати цю тему мають їхні прямі політичні опоненти, які в офшорних питаннях самі куди "зашквареніші".

"А якби навіть знайшлися незаперечні підстави для імпічменту провести його в умовах тотального контролю над усіма державними інститутами Офісом президента було б неможливо, – пояснює Олександр Гаврутенко. – З озвучених вище причин тема з офшорами Зеленського не матиме для нього жодних наслідків. Чого не скажеш про країну в цілому, іміджу якої щодня цей президентство завдає непоправної шкоди".

Раніше "Коментарі" писали, що експерт розповів, що найголовніше в офшорному скандалі та проти кого можуть запровадити санкції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

василий

10 листопада 2021, 20:49

Украина,по-сути,живёт за счёт международных кредитов.Все президенты,начиная с 1991 года брали на Западе деньги в долг.То есть,если реально посмотреть на вещи - государственная казна пуста :из неё больше берётся чем туда ложится.Пусть объявят человека,который сядет в президентское кресло и погасит все долги,наполнит бюджет и пенсионный фонд и,вообще,сделает страну процветающей и украинцев счастливыми... и всё это быстро,прямо через месяц - два...Будущего президента ждут точно такие же проблемы,какие есть у сегодняшнего,только вот деньги взаймы,конечно,он возможно будет брать у другого покровителя, и служить,естественно,тоже ему. Ну,а нам,украинским людям нужно просто тяжело и много работать за эти долги.Простые люди при любом президенте остаются простыми людьми -слесарь слесарем,водитель водителем,крестьянин крестьянином.Вот это всем нам нужно хорошо уяснить.

ККК

10 листопада 2021, 15:48

Это зеленая жидовская свинья сама не платит налоги, но обеими руками залез в карман простому украинцу! И как после этого не пожалеть, что его предков не оставили в Бабьем яру!)))


Новини