Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський зустрівся із делегацією Конгресу США: про що говорили
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський зустрівся із делегацією Конгресу США: про що говорили

Ситуацію на Донбасі, нові санкції та підготовку до зустрічі президента США Джо Байдена із президентом України Володимиром Зеленським обговорили у Києві

2 червня 2021, 21:15
Поділіться публікацією:

Протидію будівництву газопроводу "Північний потік-2" та ситуацію на Донбасі обговорив президент України Володимир Зеленський під час зустрічі із делегатами від Конгресу США у Києві. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зеленський зустрівся із делегацією Конгресу США: про що говорили

Зустріч президента України Володимира Зеленського із сенаторами США

Заборонити "Північний потік-2" та не дати його добудувати спроможні лише США. Це питання не лише енергетичної безпеки. "Північний потік-2" — це нова потужна зброя Росії, наголосив Зеленський. Він зазначив, що питання дуже актуальне напередодні зустрічі Байдена з президентом РФ Володимиром Путіним.

"Північний потік-2" відключить Україну від постачання газу, а значить, "відключить" нас щонайменше від 3 млрд доларів на рік… Нам не буде чим платити за українську армію… Росія лише на словах декларує відведення своїх сил і виконання зобов’язань. Загалом відведено лише близько 10 тисяч військових", — заявив американським політикам Зеленський.

Відсутність конкретних термінів стосовно отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО — ще одна потенційна загроза. Це може посилити російський вплив у Європі, вважає президент.

Глава держави запросив США до участі у саміті "Кримської платформи", розповів про земельну реформу та реформування СБУ. Він також оголосив про завершення розробки законопроєкту про боротьбу з олігархами в Україні.

Участь у перемовинах із Зеленським взяли тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін, сенатори Жінн Шахін, Роберт Портман, Крістофер Мерфі та їхні радники.

Вони також заслухали українських політиків і військових щодо загострення ситуації на Донбасі та відсутність прогресу у перемовинах Тристоронньої контактної групи через позицію Росії. Санкції з боку ЄС та США вже не працюють і потрібно посилити санкційну політику, вважає Зеленський.

"Провів дуже продуктивні зустрічі із прем'єр-міністром Шмигалем і Дмитром Кулебою з України. Ми обговорили питання, що становлять взаємний стратегічний інтерес для наших країн, і те, як ми можемо рухатися вперед разом для зміцнення наших відносин", — зазначив після зустрічі із Зеленським сенатор США Роберт Портман у Twitter.

Сенатори США вкотре висловили підтримку Україні у її боротьбі з російською агресією. Свою позицію означила Джинн Шахін.

"Відмінна зустріч із президентом України Володимиром Зеленським і українськими офіційними особами про їх євроатлантичні амбіції та демократичні реформи для вступу в НАТО та ЄС. І я підтвердила, що обидві партії підтримують суверенітет і територіальну цілісність України з боку США проти бандитської поведінки Путіна", — заявила Шахін.

Попри підтримку України, США відмовляться від будь-яких подальших санкцій щодо "Північному потоку-2", прогнозують експерти.

Світ очікує повідомлень про результати особистої зустрічі американського президента Байдена та очільника Кремля Путіна. Безсумнівно, найбільш зацікавленою у результаті цього діалогу зараз є Україна.

Напередодні в ЗМІ нібито з’явився текст законопроєкту про олігархів. Як оцінювати оприлюднені дані та про що вони свідчать, портал "Коментарі" запитав у експертів.

2 червня стало відомо, що президентський законопроєкт №5599 щодо представників великого бізнесу зареєстровано в парламенті та визначено як невідкладний. Текст документу на офіційному сайті Верховної Ради ще не оприлюднили. Законопроєкт має обмежений термін дії — 10 років і має стати першим кроком до ліквідації олігархічної системи в Україні, наголосили в Офісі президента.

Нагадаємо, анонсований Зеленським закон повинен визначити критерії, за якими той чи інший бізнесмен підпаде під термін "олігарх". За це можна отримати санкції та втратити частину активів.

Під час свого скандального інтерв’ю ексгенеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що за час президентства Володимира Зеленського введені санкції щодо трьох телеканалів та опозиційного політика Віктора Медведчука, проте бізнесменам часів експрезидента Віктора Януковича повернули конфісковане за каденції п’ятого президента Петра Порошенка майно. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

сорос

2 червня 2021, 20:23

хотят купить Днепр?


Новини