Головна Новини Політика внутрішня політика Законопроект про олігархів: про що він свідчить і як оцінювати оприлюднені дані
commentss НОВИНИ Всі новини

Законопроект про олігархів: про що він свідчить і як оцінювати оприлюднені дані

Опублікований законопроект "слуг народу" про олігархів

27 травня 2021, 20:59
Поділіться публікацією:

Мета законопроекту про олігархів — зовсім не "подолання конфлікту інтересів, викликаного злиттям політиків, медіа та великого бізнесу". Про це йдеться в матеріалі "Дзеркала тижня", автор якого запевняє, що отримав доступ до законопроекту про олігархів.

Законопроект про олігархів: про що він свідчить і як оцінювати оприлюднені дані

Володимир Зеленський (Колаж: Д. Романюк)

Як оцінювати оприлюднені дані? Про що вони свідчать? Експерти оцінили цей крок для видання "Коментарі".

На думку голови Центру політичних студій "Доктрина" Ярослава Божко, поява такого законопроекту дає владі можливість на підставі рішень РНБО визначати рівень участі тих чи інших політичних акторів і груп впливу в політичному житті країни.

"Так, пропонується створення реєстру олігархів і внесення туди окремих осіб на підставі рішення РНБО. Їм буде заборонено володіння медіа, що поширюють будь-яку політично чутливу інформацію, і бути спонсорами політичних партій.
Ці рішення несуть у собі небезпеку монополізації політичного життя і медіа в Україні в силу можливості вирішувати питання про масштаби впливу і включення олігархів до реєстру вручну", — пояснює експерт.

Крім того, виключення можливості володіти медіа політичного значення буде вести до їх переоформлення на підставних громадян або ж зруйнує політичний ринок медіа в Україні зовсім, вважає Ярослав Божко.

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько впевнений, що головною метою законопроекту про олігархів є не усунення передумов для діяльності олігархату, а переділ медіасфери.

"Оскільки, як випливає з проекту закону (якщо це дійсно той проект), досить олігархові продати медіа і він вже — не олігарх, — пояснює політексперт. Законопроектом пропонується визначити, хто такий олігарх. Це особа, яка бере участь у політичному житті; має значний вплив на медіа, контролює значну за обсягом господарську діяльність. Причому усі три фактори повинні бути присутніми одночасно. Тобто, усунувши один із факторів, особа не потрапить під поняття "олігарх".

Проблема у тому, що всі норми мають широку юридичну визначеність, тобто широке поле для трактування і застосування. А визначати, хто олігарх, а хто ні, буде такий орган як РНБО, який останнім часом називають піар-агентством Зеленського, підкреслює Володимир Манько.

"Оскільки довести пряму участ у політичному житті важко, то основний акцент буде робитися на медіа або бізнесі. Продавай або медіа, або бізнес і спи спокійно — ось лейтмотив цього законопроекту, — вважає експерт. — Тобто, ініціатива Зеленського жодним чином не усуває першопричину існування в Україні олігархату.
Хто погодиться позбутися своїх медіа, той може продовжувати багатіти на монополії або держбюджеті. Усе як в Росії за часів раннього Путіна. Одним словом, олігархи отримають вибір: або йти на "договірняк" із владою і продати комусь із наближених до неї свої медіа, або потрапити в опалу, а може і виїхати за кордон".

Нагадаємо, українська влада прийме закон по боротьбі з олігархами, однак великому бізнесу буде надано перехідний період, щоб реорганізувати свою роботу, не впасти під визначення "олігарх" і не втратити більшу частину своїх активів. Про це під час прес-конференції розповів президент України Володимир Зеленський, пообіцявши, що "глухого кута" для олігархів не буде.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини