Головна Новини Політика президент Боротьбу Зеленського з олігархами Луценко порівняв із Порошенком
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьбу Зеленського з олігархами Луценко порівняв із Порошенком

Команда президента Володимира Зеленського імітує боротьбу з олігархами в Україні та робить багато помилок, особливо у справі Медведчука, вважає Луценко

30 травня 2021, 11:35
Поділіться публікацією:

За час президентства Володимира Зеленського введені санкції щодо трьох телеканалів та опозиційного політика Віктора Медведчука, проте бізнесменам часів експрезидента Віктора Януковича повернуто конфісковане за каденції п’ятого президента Петра Порошенка майно. Про це в ефірі ТК "Прямий" розповів генеральний прокурор України у 2016-2019 роках Юрій Луценко.

Боротьбу Зеленського з олігархами Луценко порівняв із Порошенком

Володимир Зеленський і Петро Порошенко. Колаж: "Коментарі"

Президент України Володимир Зеленський за два роки каденції скористався санкціями та рішеннями Ради нацбезпеки та оборони відносно телеканалів "112 Україна", Newsone та ZIK, які пов’язують з опозиційним політиком Віктором Медведчуком. Проте ці рішення РНБО були ухвалені ще при Порошенкові, стверджує ексгенпрокурор.

"Це добре. Те, що потім Генпрокуратура змогла повернути в державну власність так звану "трубу Медведчука", — також добре. Правда, недобре, що ніхто не знає, що саме в цей час Курченку повернули спецконфіскований "Одеський нафтопереробний завод", а на минулому тижні ще одному діячу часів Януковича (Клименку) — понад 1,5 млрд арештованого майна. Це вже за рішенням САП", — заявив Луценко.

Інформація про боротьбу з олігархами подається командою Зеленського вибірково, вважає він.

Луценко розповів, що кримінальна справа щодо державної зради відносно опозиційного політика Віктора Медведчука могла бути відкрита ще два роки тому. Про плівки нібито розмов Медведчука з помічником президента РФ Владиславом Сурковим у 2014 році ніхто зі спецслужб у 2016-2019 роках не знав, стверджує експрокурор. За його словами, ці записи таємно зробив посадовець СБУ, який наразі працює у Зеленського.

За словами Луценка, звинувачення, які нині пред’явлені Медведчуку, м’яко кажучи, "сирі".

"Одне зі звинувачень — не тільки держзрада, а ще й порушення звичаїв і законів ведення війни. Вау! А що, в нас Медведчук — військовослужбовець? Чи він веде війну? Чи він офіційно зафіксований як сторона воєнних дій? Здебільшого такі статті порушуються, як приклад, про розстріл наших бійців під Іловайськом, які виходили "зеленим" коридором по домовленості, але їх розстрілювали, як у тирі, російськими танками. Так, це — воєнний злочин по цій статті, а Медведчук тут до чого? Там написано, що він розкрадав національні багатства… А йдеться про нафту й газ", — пояснив свою думку ексгенпрокурор.

Луценко вважає, що Медведчук має отримати законний та обґрунтований вирок, але поки що в нього особисто та в прокурорських кругах складається враження, що команда Зеленського розраховувала на те, що Медведчук втече з країни, як це зробив Янукович. Проте Медведчук лишився в Україні та відстоює свої інтереси у суді, а американці хочуть від української влади дещо іншої боротьби з олігархами, вважає ексгенпрокурор.

"Але Зеленський боїться починати війну із Коломойським, з Ахметовим, а тим більше із Фірташем з його облгазами, тому він каже: "Я зайнятий Медведчуком"… В Україні була негласна, але стійка з 2014 року домовленість: санкції Америки та України є дзеркальними. Якщо Україна вводить санкції, Америка дзеркально вводить посилені, але дзеркально", — розповів Луценко.

Ексгенпрокурор також вважає, що в контексті розслідування втручання у президентські вибори в США у 2020 році головним "подразником" для Білого дому наразі є керівник Офісу президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак, який "веде свою політику".

20 травня Зеленський анонсував, що в парламенті найближчими днями з’явиться його законопроєкт щодо боротьби з олігархами.

Президент наголосив, що коли документ буде ухвалений, великому бізнесу нададуть час перехідного періоду, щоб реорганізувати свою роботу, не підпасти під визначення "олігарх" і не втратити більшу частку своїх активів. Проте законопроєкт в Раду досі не внесено, а ЗМІ аналізують нібито вже готовий документ, отриманий зі своїх джерел. До чого готуватися бізнесу, аналізують й експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини