Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський візьме участь у саміті "Східного партнерства": про що треба говорити президенту
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський візьме участь у саміті "Східного партнерства": про що треба говорити президенту

На заході зберуться президенти та прем'єри 27 країн ЄС та п'яти із шести країн СП: України, Грузії, Молдови, Азербайджану та Вірменії

15 грудня 2021, 13:04
Поділіться публікацією:

15-16 грудня у Брюсселі відбудеться шостий саміт "Східного партнерства", участь у якому візьме і президент України Володимир Зеленський.

Зеленський візьме участь у саміті "Східного партнерства": про що треба говорити президенту

Володимир Зеленський - фото: Офіс Президента

З якими позиціями Україна виходить на цей саміт? Чого нам важливо досягти? На ці запитання видання "Коментарі" відповіли експерти.

Повинна бути якась спільна позиція, яка б показала, що практична підтримка України у питаннях безпеки – на користь усіх країн, що входять до ЄС

Політичний експерт Сергій Таран упевнений: на цьому саміті важливо дати зрозуміти нашим партнерам, насамперед тим, хто є сусідом з Україною, що безпека нашої країни – це і безпека Європи.

"Європейці повинні розуміти, що війна, яку веде Росія проти України, так чи інакше стосуватиметься ЄС. Тому потрібні спільні зусилля для заборони агресора, – зазначає експерт. – Наразі просуваються деякі тези, у тому числі українською владою, що потрібні прямі переговори між Києвом та Москвою, без участі західних партнерів. Що вони не можуть нам допомагати з тих чи інших причин. Але насправді нам важливо показати, що російська агресія проти України – це спільна проблема. І що західні партнери захищають Україну, захищають себе. Саме це має бути головним питанням на порядку денному саміту "Східне партнерство". Але я маю великі сумніви, що українська влада зуміє донести ці думки до наших західних партнерів".

На думку Сергія Тарана, є шанс, що принаймні деякі наші східні партнери підтримають зняття бар'єрів на постачання озброєння в Україну. І пояснять Німеччині, яка блокує постачання нам зброї, що зброю для України захищає і ФРН, зокрема.

"Має бути якась спільна позиція, яка б показала, що практична підтримка України у питаннях безпеки – на користь усіх країн, які входять до ЄС. Так має бути. Але чи буде – не знаю. Українська дипломатія за останні два роки, на жаль, значно послабшала", – резюмує Сергій Таран.

Насамперед, звичайно, треба говорити про план повернення миру в Україну

За словами політичного експерта Світлани Кушнір, Україна має шанс налагодити низку важливих "містків". Але слід поспішати, бо вікно можливостей зачиняється.

"Насамперед, Зеленському важливо зустрітися з новим канцлером Німеччини Олафом Шольцем. І, можливо, вибачитись за "наїзди" на нього у статусі кандидата. Отримати запевнення у добросусідських відносинах, що закріпити домовленостями щодо візиту нового канцлера до України. Нам точно є, про що поговорити, – упевнена Світлана Кушнір. – Те саме стосується ще одного європейського учасника нормандського формату – президента Франції Емманюеля Макрона. Пам'ятаючи, що у нього у Франції – президентська кампанія (вибори пройде навесні), важливо не сильно відсвічувати, щоб не зіпсувати рейтинг французькому голові. Із цими двома представниками нормандського формату слід провести зустріч "на ногах" – заради закріплення українських позицій у світі, Донбасі. І погодити, хоча б рамково, на яких умовах ФРН та Франція готові (і чи готові) сприйняти розширення формату до "4+1", приєднання США".

Експерт упевнена, що варто вкотре нагадати про рух України до ЄС та НАТО. А окремо Франції – про глобальні економічні перспективи щодо закупівлі аеробусів для нової української державної авіакомпанії, створення якого нещодавно анонсував Зеленський.

"Передусім, звичайно, треба говорити про план повернення миру в Україну. Але треба заохотити європейців і економічними перспективами співпраці, – зазначає Світлана Кушнір. – Ми дипломатично слабкі, але ніхто не заважає нам посилювати та зміцнювати наші позиції. Можна, наприклад, згадати про внутрішніх переселенців у рамках мігрантської кризи, яка нині мучить ЄС. Це завжди вражає європейців. По ходу можна спробувати отримати фінансову допомогу для наших прикордонних регіонів, а також відновити програму будівництва модульних житлових комплексів для українських внутрішньо переміщених осіб… Звичайно, це представницький форум, але нам треба кардинально змінювати тактику – вести активнішу та агресивнішу зовнішню політику. Вікно можливостей зачиняється дуже швидко, треба встигнути скористатися шансом".

Раніше на порталі "Коментарі" — Зеленський назвав країну ЄС , яка може замовити перед Путіним слово про Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини